Ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού με χαρά φιλοξενεί φέτος το Φεστιβάλ των Κοινών (CommonsFest), από σήμερα Παρασκευή 9 Μαΐου ως την Κυριακή 11 Μαΐου, από τις 10 το πρωί ως αργά το βράδυ.

Το Φεστιβάλ των Κοινών (CommonsFest) αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προώθηση της ελεύθερης γνώσης και της ομότιμης συνεργασίας για τη δημιουργία και τη διαχείριση των κοινών. Μια φιλοσοφία που έχει διαδοθεί πολύ μέσα από τις κοινότητες του ελεύθερου λογισμικού και επεκτείνεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, όπως στις τέχνες, στην διακυβέρνηση, στις κατασκευές μηχανημάτων, εργαλείων και άλλων αγαθών. Μέσα από μία έκθεση, ομιλίες, προβολές και εργαστήρια, σκοπός του φεστιβάλ είναι να προβληθούν στο κοινό τα επιτεύγματα αυτής της φιλοσοφίας και να γίνει αφορμή για περαιτέρω υιοθέτησή της.

Το Φεστιβάλ των Κοινών θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Ηράκλειο Κρήτης και έχει σκοπό να παρουσιάσει συλλογικότητες και εγχειρήματα που δραστηριοποιούνται με βασικό άξονα την αξία της ελεύθερης γνώσης και της συμμετοχικής δημιουργίας

Μια παγκόσμια πρωτοτυπία που φέρνει στον ίδιο χώρο άτομα και ομάδες με διαφορετικές αφετηρίες εκκίνησης και διαφορετικά αντικείμενα ενασχόλησης, αλλά με τις αξίες των Κοινών.

Η χρηματοδότηση του φεστιβάλ γίνεται, σύμφωνα με τις αξίες που πρεσβεύει, μέσα από μια ανοικτή καμπάνια crowdfuning όπου, όποιος θέλει, μπορεί να συνεισφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητες του (https://www.indiegogo.com/projects/support-commonsfest).

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ http://commonsfest.info/schedule/ και στο συνημμένο αρχείο.

Η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αφορμή το Φεστιβάλ των Κοινών, προβάλει την Πέμπτη 8 Μαΐου στις 7.30 το απόγευμα στον Κοινωνικό Χώρο το ντοκιμαντέρ "Η γνώση ως κοινό αγαθό: κοινότητες παραγωγής και διαμοιρασμού στην Ελλάδα" του Ηλία Μαρμαρά. Θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία του σκηνοθέτη.