Μπλόκο στους Έλληνες που έχουν καταθέσεις στη μακρινή Σιγκαπούρη βάζει η διεθνής διακήρυξη του ΟΟΣΑ που επικυρώθηκε στο Παρίσι χθες και προχθές κατά τη διήμερη σύνοδο υπουργών του οργανισμού. Με τη διακήρυξη που επισήμως ανακοινώθηκε χθες από τον ΟΟΣΑ οι 34 χώρες του οργανισμού μαζί με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες 13 χώρες (της Σιγκαπούρης περιλαμβανομένης) δηλώνουν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν ένα ενιαίο δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών για φορολογικά θέματα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι καταθέσεις και οι τόκοι που εισπράττουν Έλληνες σε μια από τις 47 χώρες που υπέγραψαν τη διακήρυξη θα έρθουν αργά ή γρήγορα σε γνώση των ελληνικών φορολογικών αρχών.

Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών καλοσωρίζουν τη διακήρυξη (την υπέγραψε άλλωστε και η Ελλάδα) και έχουν αρχίσει ήδη να αποτιμούν την αξία της για τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν στο Capital.gr ότι το πεδίο που μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο ταμείο είναι αυτό που αφορά στη μακρινή Σιγκαπούρη. Τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, όπως σημειώνουν, αρκετοί Έλληνες μετέφεραν κεφάλαια στη Σιγκαπούρη καθώς θεωρείται ένας από τους πιο καυτούς προορισμούς για τραπεζικές καταθέσεις κυρίως λόγω του τραπεζικού απορρήτου αλλά και του προηγμένου και ασφαλούς τραπεζικού συστήματος που θεωρείται ότι διαθέτει. 

Η Σιγκαπούρη περιλαμβάνεται κάθε χρόνο στη λίστα που δημοσιεύει το υπουργείο Οικονομικών και αφορά τις μη συνεργαζόμενες με την Ελλάδα χώρες σε φορολογικά θέματα. Είναι η λίστα των χωρών με τις επιχειρήσεις των οποίων η εφορία δεν αναγνωρίζει επαγγελματικές συναλλαγές καθώς κατά κανόνα χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για την απόκρυψη κερδών και την αποφυγή πληρωμής φόρων.

Η υπογραφή, ωστόσο, από τη συγκεκριμένη χώρα της διακύρηξης του ΟΟΣΑ αποτελεί την αρχή για την αλλαγή της κατάστασης. Η διακήρυξη που βασίζεται σε συμφωνία η οποία υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2013 από τους υπουργούς των είκοσι ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου (G20) προβλέπει την υποχρέωση των 47 χωρών να υιοθετήσουν ένα ενιαίο πρότυπο για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοπιστωτικών πληροφοριών. 

Στην πράξη η ελληνική εφορία θα λαμβάνει κάθε χρόνο μέσω μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληροφορίες που αφορούν σε καταθέσεις και εισοδήματα που λαμβάνουν Έλληνες στις χώρες του εξωτερικού. Αυτό μέχρι τώρα γίνεται μόνο με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών (π.χ. χώρες της ΕΕ, Ελβετία) και μέσα σε αυτές δεν περιλαμβανόταν η Σιγκαπούρη.

Με βάση την ελληνική φορολογική νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα θα πρέπει να φορολογούνται εδώ για το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός. Έτσι, εισοδήματα που αποκτώνται στο εξωτερικό (όπως για παράδειγμα από τόκους καταθέσεων, ή πωλήσεις μετοχών στη Σιγκαπούρη) θα πρέπει να δηλώνονται από τον Έλληνα δικαιούχο τους στην Ελλάδα και να φορολογούνται. Για παράδειγμα, οι τόκοι καταθέσεων θα πρέπει να φορολογούνται με συντελεστή 15%, όπως και οι αντίστοιχες καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επίσης, προστίθενται στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και έτσι τους επιβάλλεται και εισφορά αλληλεγγύης 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου.

Η πλατφόρμα για την ανταλλαγή των πληροφορίων, σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία του ΟΟΣΑ, αναμένεται να είναι έτοιμη έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο που θα πραγματοποιηθεί και η επόμενη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των G20.

Οι χώρες που υιοθέτησαν την πλατφόρμα είναι οι 34 του ΟΟΣΑ 

\"\"

Και άλλες 13 χώρες
35. Αργεντινή
36. Βραζιλία
37. Κίνα
38. Κολομβία
39. Κόστα Ρίκα
40. Ινδία
41. Ινδονησία
42. Λετονία
43. Λιθουανία
44. Μαλαισία
45. Σαουδική Αραβία
46. Σιγκαπούρη
47. Νότια Αφρική

Την πλατφόρμα έχουν υιοθετήσει και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση που δεν περιλαμβάνονται στις παραπάνω λίστες.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook