Αποσύρθηκε τελικά η τροπολογία 1462/72 με τις αλλαγές στους νόμους 2810/2000 και 4015/2011, που αφορούσε τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων. 
Με διαδικασία εξπρές κατατέθηκε λίγο πριν την ψηφοφορία νέα τροπολογία (1468/78) από βουλευτή της ΝΔ, η οποία περιελάμβανε μόνο την παράταση για τη μετατροπή των συνεταιρισμών μέχρι τις 31 Ιουλίου.
«Αν δεν μπορούν να φτιαχτούν οι συνεταιρισμοί, ας διαλυθούν», δήλωσε στη Βουλή η βουλευτής Δ. Μανωλάκου.«Αν δεν μπορούν να φτιαχτούν οι συνεταιρισμοί, ας διαλυθούν», δήλωσε στη Βουλή η βουλευτής Δ. Μανωλάκου.
Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Χατζηδάκης, «ξέχασε» να την αναφέρει και του τη θύμισαν οι βουλευτές.
Να σημειωθεί ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν την υπερψήφισε, ούτε η ΔΗΜΑΡ, που είχε υποστηρίξει τις τρεις προηγούμενες παρατάσεις εφαρμογής του νόμου 4015/2011.
Μάλιστα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας εξήγησε το λόγο: «Οι συνεταιρισμοί που δεν προσαρμόστηκαν και δεν έχουν τακτοποιηθεί, κύριε Υπουργέ, δε θα τακτοποιηθούν. Κοροϊδεύουν. Και να πω και κάτι χειρότερο; Πιθανώς όχι απλώς κοροϊδεύουν, αλλά έχουν λάβει από κάποιους πονηρές διαβεβαιώσεις, ότι «Αφήστε το να πάει έτσι το πράγμα και εν συνεχεία βλέπουμε. Περνώντας ο καιρός όλο και θα γίνονται λογής-λογής τακτοποιήσεις».»
Ακόμα πιο κατηγορηματική για το θέμα της παράτασης ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου: «Ερχόσαστε τώρα για να ξαναδώσετε μία νέα προθεσμία τεσσάρων μηνών. Γιατί; Όσοι Συνεταιρισμοί ήθελαν να προσαρμοστούν, προσαρμόστηκαν. Όσοι δεν ήθελαν, δεν το έκαναν. Τραβάει ο νόμος; Δεν τραβάει. Η τροπολογία, ακόμα κι έτσι όπως είναι γραμμένη, είναι ανεπαρκής. Αυτές τις παρατάσεις δεν τις λαμβάνει υπόψη. Είναι και τσαπατσουλιά, γραμμένη στο πόδι.Εμείς θα την καταψηφίσουμε -το λέμε. Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα των Συνεταιρισμών. Αν δεν μπορούν να φτιαχτούν, ας διαλυθούν. Αν ο ίδιος ο νόμος τους διαλύει, οι ίδιοι οι αγρότες να πάνε να φτιάξουν δικούς τους Συνεταιρισμούς.»
Λίγο νωρίτερα, ο κ. Χατζηδάκης είχε πει: «Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 1468 και ειδικό 78, που έχει κατατεθεί από τον κ. Κόλλια και αφορά ρύθμιση για τα θέματα των αγροτικών συνεταιρισμών. Υπάρχει μια παράταση. Είχε κατατεθεί μια υπουργική τροπολογία γενικώς περί των θεμάτων των συνεταιρισμών, η οποία απεσύρθη. Στη συνέχεια έγινε σαφές ότι πολλοί συνεταιρισμοί στην Ελλάδα δεν είχαν συμμορφωθεί με πρόνοιες προγενέστερου νόμου, οι οποίες έληγαν στις 30/4. Δίνεται, λοιπόν, μια παράταση δι’ αυτής της βουλευτικής τροπολογίας μερικών μηνών, προκειμένου οι συνεταιριστικές αυτές οργανώσεις να προλάβουν να συμμορφωθούν προς τις προβλέψεις του συγκεκριμένου νόμου.»
agronews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook