Σταθερός παρέμεινε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΟΤΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2014 ανερχόμενος σε 963,7 εκατ. ευρώ, έναντι 966,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. 
Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 55,8 εκατ. ευρώ, όταν στο πρώτο τρίμηνο 2013 ήταν 166,7 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 331,2 εκατ. ευρώ, έναντι 341,8 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας πτώση 3,1%.
Τα ταμειακά διαθέσιμα και τα λοιπά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου ΟΤΕ διαμορφώθηκαν σε 1,361 δισ. ευρώ, ενώ αισθητή μείωση κατά 42,1% κατέγραψε ο καθαρός δανεισμός διαμορφούμενος σε 1,58 δισ. ευρώ, έναντι 2,73 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2013.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2014 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε: «Το έτος ξεκίνησε με ένα αποδοτικό πρώτο τρίμηνο, συνεχίζοντας τις θετικές επιδόσεις από την αρχή του προηγούμενου έτους. Τα έσοδα του Ομίλου παρέμειναν σταθερά, ως αποτέλεσμα των υψηλών επιδόσεων στη σταθερή τηλεφωνία. Η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, με τη συγκριτική επίδραση από τη μείωση των τελών τερματισμού να έχει ελαχιστοποιηθεί, συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό, ενώ στη Ρουμανία, η μείωση των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.
»Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA του Ομίλου επηρεάστηκε θετικά από τις εξαιρετικές επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας, ως αποτέλεσμα του περυσινού προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων καθώς και των συνεχών μέτρων που λαμβάνουμε για τη μείωση του κόστους. Η πτώση στις ελεύθερες ταμειακές ροές στο τρίμηνο, κυρίως λόγω της έκτακτης πληρωμής φόρων, θα αντιστραφεί στα επόμενα τρίμηνα, και δεν θα επηρεάσει τις εκτιμήσεις μας για ολόκληρη τη χρονιά.
»Εντείνουμε τις επενδύσεις σε δίκτυα και περιεχόμενο, αναπτύσσοντας τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές στις αγορές μας, με στόχο να ενισχύσουμε και να εμπλουτίσουμε την εμπειρία του πελάτη και να ενδυναμώσουμε την ηγετική μας θέση. Επενδύουμε επίσης στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας και στην προσέλκυση νέων ταλέντων, ώστε να παραμένουμε σταθερά στην πρώτη γραμμή σε τεχνογνωσία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα στηρίξουν τα έσοδα και την κερδοφορία μας και το 2014».
Για το υπόλοιπο του 2014, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι η μείωση των εσόδων θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, καθώς αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, την ευνοϊκότερη βάση σύγκρισης με τις επιδόσεις του προηγούμενου έτους λόγω των διαδοχικών μειώσεων των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και τις αρχές του 2013, την αύξηση της διείσδυσης νέων υπηρεσιών του ΟΤΕ, ιδιαίτερα της τηλεόρασης, και τέλος τη σταθεροποίηση του δείκτη ARPU στη κινητή τηλεφωνία.
Αντίθετα, οι μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία θα επηρεάσουν τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας και τη κερδοφορία EBITDA στη χώρα. Ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να εστιάζει στη μείωση του κόστους, και η κερδοφορία της εταιρείας αναμένεται να ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη μείωση κόστους από τα πρόσφατα Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης.
Οι ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες της εταιρείας αναμένεται να ανακάμψουν στα επόμενα τρίμηνα, μετά τους έκτακτους και συγκυριακούς παράγοντες που επηρέασαν τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου 2014.
Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook