Με κυβερνητικές ανακοινώσεις για την έναρξη καταβολής του κοινωνικού μερίσματος και έμφαση -από πλευράς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- στην ανάγκη διατήρησης πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, συζητείται σήμερα, επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, το τελευταίο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η Ολομέλεια πριν από τις Ευρωεκλογές.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου επιφύλαξε σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έπεσε μέσα ούτε σε μια πρόβλεψη τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έπεσε μέσα ούτε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ούτε στο πρωτογενές πλεόνασμα, ούτε στην εκταμίευση των δόσεων, ούτε στις δημοσιονομικές προβλέψεις. Ο διχασμός της πολιτικής προσωπικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ως αποτέλεσμα του εκτεταμένου χάους των αντιφάσεων των συνιστωσών του, αποτελεί πολιτικό πρόβλημα για τη χώρα».

Αντίστοιχα, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας τόνισε πως «το κυρίαρχο ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες στην κάλπη των ευρωεκλογών, είναι η κυβερνητική σταθερότητα (...). Οι ασάφειες και οι αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν αδυναμία διαχείρισης πραγματικών καταστάσεων».

Εξάλλου, η κ. Πατριανάκου, υπερασπιζόμενη το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις προβλέψεις του, τόνισε πως η κυβερνητική ατζέντα «λέει 'όχι' σε νέους φόρους και άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά 'ναι' σε συγκροτημένες μεταρρυθμίσεις».

«Πότε ένα μέτρο θεωρείται καινούργιο;» ρώτησε, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Απ' τις περικοπές στα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία πρόνοιας, το κράτος περιμένει απόδοση 464 εκατ. ευρώ μέχρι το 2018. Το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε μέτρα απόδοσης 3,8 δισ. για το 2014, αλλά η απόδοση στην πραγματικότητα διαμορφώνεται στα 4,9 δισ. Τα μέτρα που έχουν παρθεί, είναι επίσης σωρευτικά: Τα 9 δισ. που κόπηκαν το 2013 κόπηκαν για πάντα- και σ' αυτά προστίθενται και τα 4,9 δισ. της φετινής χρονιάς. Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως μέχρι το 2018 θα χάσουμε άλλους 90.000 δημόσιους υπαλλήλους».

«Όταν μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, το μόνο εργαλείο που έχετε είναι η μείωση του πραγματικού μισθού. Μέσω της μείωσης του μισθού υποτίθεται ότι θα διορθωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, γιατί θα υπάρχει λιγότερη κατανάλωση και μεγαλύτερες εξαγωγές. Μέσα από τη μείωση του πραγματικού μισθού προσδοκά η κυβέρνηση να έχουμε και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

Σημειώνεται, εξάλλου, η παρατήρηση του Δημ. Στρατούλη (ΣΥΡΙΖΑ) ότι το κοινωνικό μέρισμα που χορηγεί η κυβέρνηση έχει ήδη εξοικονομηθεί «από μείωση επικουρικών συντάξεων και κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων. Ακόμα και στον ΟΑΕΔ παρατηρούμε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 100 εκατ. ευρώ».

«Το ύψος της επιχορήγησης στον ΟΑΕΔ παραμένει 510 εκατ. ευρώ» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Η μείωση στην οποία αναφέρεστε αφορά τους κοινωνικούς προϋπολογισμούς που περιλαμβάνουν και τον ΟΕΕ και τον ΟΕΚ, αλλά το ύψος της επιχορήγησης παραμένει το ίδιο. Η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι αυξημένη» διευκρίνισε ο υπουργός.

«Η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως για φέτος δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, χωρίς να λέει τίποτα για τα επόμενα χρόνια» σημείωσε η Ραχήλ Μακρή (Ανεξάρτητοι Έλληνες). Οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για καταβύθιση της ανεργίας στο 16%, αύξηση ύψους 2,8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αύξηση των εξαγωγών με ετήσιο ρυθμό 4,8% και της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 10,6%, «δεν τεκμηριώνονται από πουθενά. Με τρικ δεν έρχεται η ανάπτυξη, ούτε με την πώληση της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε ιδιωτικά συμφέροντα έναντι πινακίου φακής...» υποστήριξε η βουλευτής.

«Σώσατε το ευρώ και την ευρωζώνη, αλλά καταστρέψατε την Ελλάδα και τους Έλληνες, όπου στα νοικοκυριά υπάρχει αύξηση χρεών 3,5 δισ. τους τελευταίους μήνες» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή). Ο κ. Παναγιώταρος αμφισβήτησε έντονα, μεταξύ άλλων, την αισιοδοξία της κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας, θεώρησε δε πως η απόφαση για κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων αποσκοπεί στο να οδηγήσει τις μικρότερες επιχειρήσεις στο κλείσιμο. «Το μόνο που σας υπόσχονται είναι ψέματα και μόνον ψέματα» υπογράμμισε ο βουλευτής, ο οποίος αναφέρθηκε σε προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού.

«Χωρίς ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για την πορεία της οικονομίας και τις στρατηγικές της, δεν μπορεί να επέλθει ανάπτυξη» επισήμανε η ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη. «Η πολιτική σταθερότητα δεν δημιουργείται με δηλώσεις σαν αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά με το να παρουσιάσουν τα κόμματα, τα προγράμματά τους στο λαό και να επιχειρήσουν να λύσουν τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν την πολιτική αστάθεια. Όχι με το να μας κρατήσουν εγκλωβισμένους στην παρούσα πολιτική» τόνισε η βουλευτής.

«Το διακύβευμα δεν μπορεί είναι να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα, καθώς αυτό σημαίνει τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Ούτε βεβαίως μπορεί να περιοριστεί απλά και μόνον σε μία κυβερνητική εναλλαγή, σαν αυτή που επιδιώκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κινείται εντός των τειχών της ΕΕ» υποστήριξε ο αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Άλλωστε, «τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα λαμβάνονται σε όλον τον κόσμο, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει εθνικό νόμισμα ή μνημόνια, γιατί αιτία της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «διαγκωνισμούς μιζέριας και λαϊκισμού».

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε πάνω στη σταθερότητα, που, με τόσο κόστος, η χώρα πέτυχε. Βήμα-βήμα βγάζουμε τη χώρα από το τέλμα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Κόντρα για το τέλος των μνημονίων

«Είμαστε ή όχι κοντά στην έξοδο από την κρίση;». Κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολίτευση έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις αξιοποιώντας τη συζήτηση για το νέο Μεσοπρόθεσμο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης εστίασε στις κοινωνικές συνέπειες της πολιτικής των Μνημονίων και προέβλεψε ότι έρχεται νέα εξοντωτική λιτότητα, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι το Μνημόνιο τελειώνει.

«Το οικονομικό επιτελείο της σημερινής κυβέρνησης μου θυμίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του 2007, όταν είχαν αρχίσει να βαρούνε τα τύμπανα, αλλά δεν άκουγε. Στη θέση σας, κ. Σταϊκούρα, ήταν ο κ. Αλογοσκούφης, όταν έταζε λαγούς με πετραχήλια» είπε ο Π.Λαφαζάνης ο οποίος αμφισβήτησε όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Καταλαβαίνετε ότι εσείς δεν είστε κυβέρνηση» συνέχισε ο κ. Λφαζάνης, «είστε υπηρεσία των αγορών. Δεν βλέπετε την πραγματικότητα μπροστά σας και έχετε τη θεωρία ότι βγαίνουμε από την κρίση, αλλά εκείνο που έχετε κάνει είναι μια τρύπα στο νερό».

Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι «δεν είναι δυνατό να δούμε, μετεκλογικά, κόμματα να μετασχηματίζονται μόνο και μόνο για να απαλλαγούν από οικονομικές υποχρεώσεις και τις υποχρεώσεις τους προς εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία».

«Σήμερα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, για πρώτη φορά επιστρέφουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους αμφισβητείτε, όπως έχετε αμφισβητήσει και όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης και επέμεινε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Εμείς, όμως, έχουμε δείγμα γραφής. Εμείς ψηφίζαμε προϋπολογισμούς υφεσιακούς, ψηφίζαμε προϋπολογισμούς αύξησης της ανεργίας και σήμερα γυρνάμε στην ανάπτυξη, αποκλιμακώνεται η ανεργία και είμαστε σε ένα σημείο που αναγνωρίζεται και από τον κόσμο και από τις αγορές, σε ένα σημείο που αρχίζουν και έρχονται επενδύσεις. Ποια είναι η δική σας συμβολή στην προσπάθεια της χώρας; Εσείς λέτε πως όποιος επενδυτής έρθει θα είναι συνεργός στα εγκλήματα της κυβέρνησης».

Ο κ. Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει στους πολίτες αν παίρνει θέση εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, διότι αμφισβητεί ακόμη και την επιτήρηση στο πλαίσιο της ΕΕ η οποία και θα υπάρξει μετά το τέλος του Μνημονίου, όπως υπάρχει και για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικών ελλειμμάτων.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ