Πιλοτικό πρόγραμμα που αρχίζει να υλοποιείται από το νησί μας για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και θα επεκταθεί σε Ρόδο και Κέρκυρα, συζητήθηκε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε στην Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης με την συμμετοχή του γ.γ. του Υπουργείου Τουρισμού Γιάννη Πυργιώτη, του δημάρχου Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νίκου Ραπτάκη και των εμπλεκομένων υπηρεσιακών στελεχών και τουριστικών φορέων.

Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η διατύπωση και αξιολόγηση συγκεκριμένων προτάσεων, μέτρων και δράσεων στους εξής τομείς:

-ενίσχυση της επενδυτικής πρωτοβουλίας με την παροχή ειδικών χωροταξικών, πολεοδομικών, φορολογικών και οικονομικών κινήτρων
-αποκατάσταση του τοπίου από τις επιπτώσεις μιας άναρχης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης (αστικές αναπλάσεις, προγράμματα αποκατάστασης του αστικού και παράκτιου τοπίου κλπ), δράσεις απόσυρσης απαξιωμένων ή εγκαταλελειμμένων κτιρίων και εγκαταστάσεων τουριστικής χρήσης, που αλλοιώνουν το τοπίο και την εικόνα της περιοχής.

Στην σημερινή πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας συμμετείχαν και στελέχη του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή, αρμόδια για θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος.

«Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση της τουριστικής υποδομής, της πολεοδομικής-περιβαλλοντικής εικόνας, σε Χερσόνησο-Μάλλια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν από παλαίωση-απαξίωση εγκαταστάσεων, από την υπερβολική αξιοποίηση στο παρελθόν, είτε από εγκατάλειψη, που οδηγούν σε υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Στόχος του προγράμματος που θα υλοποιηθεί σε Ηράκλειο (Χερσόνησος-Μάλλια), Ρόδο (Φαληράκι) και Κέρκυρα η βελτίωση-αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις και μέσα σε δυο μήνες θα έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, οπότε στη συνέχεια θα γίνει η εξειδίκευση για την υλοποίηση τους» ανέφερε ο γ.γ. του Υπουργείου Τουρισμού Γιάννης Πυργιώτης αρμόδιος για θέματα επενδύσεων-υποδομών.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης επεσήμανε ότι το σημαντικό αυτό πιλοτικό πρόγραμμα έγινε αποδεκτό από την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά από σχετική πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης.

«Χαιρετίζουμε την έναρξη υλοποίησης του σημαντικού αυτού προγράμματος, που θα επιχειρήσει να ξανά δώσει «πνοή» σε μη λειτουργούσες μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης σε τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν προβληματική λειτουργία μέχρι σήμερα. Με κοινές δράσεις και υπηρεσίες, το πρόγραμμα αυτό θα δώσει την δυνατότητα να ξανανοίξουν επιχειρήσεις, να αναβαθμιστούν επιχειρηματικά υπάρχουσες, ενώ θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας» δήλωσε ο κ. Κουκιαδάκης.

Σημαντική πρωτοβουλία του Υπ. Τουρισμού που έρχεται να υλοποιήσει προτάσεις που έχουν κατατεθεί και από το δήμο Χερσονήσου, χαρακτήρισε το πιλοτικό πρόγραμμα ο δήμαρχος Ζαχαρίας Δοξαστάκης. «Θεωρώ ότι η ανταγωνιστικότητα και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος είναι τα δυο βασικά σημεία που πρέπει να «πατήσει» η τουριστική πολιτική της χώρας. Δυνάμεις, οι οποίες είναι σήμερα σκόρπιες και δεν είναι ενωμένες, δηλαδή οι μικρές μονάδες, οι μικροί επιχειρηματίες, όταν υποστηριχθούν, όταν συνενωθούν και όταν αποκτήσουν κοινή διοίκηση, κοινή τιμολογιακή πολιτική, με την στήριξη του Κράτους και με χρηματοδότηση, θα έχουμε καταφέρει την αναβάθμιση του τουρισμού, των παρεχόμενων υπηρεσιών, του περιβάλλοντος. Κυρίως όμως θα καταγραφεί σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα από μονάδες που σήμερα είναι απαξιωμένες και δεν μπορούν να λειτουργήσουν στα επίπεδα της βιωσιμότητας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook