Πριν από περίπου ένα μήνα, όταν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του 27χρονου Κωνσταντίνου Κυρανάκη, έκανε τα «φλας» των φωτογράφων να «αστράψουν» και τα \”πηγαδάκια\” να «πάρουν φωτιά» για το ποιος είναι αυτός o νεαρός που ανέβηκε στο βήμα και χαιρέτισε τον Πρωθυπουργό, φορώντας ένα απλό τζιν, σακάκι και παπούτσια All star.

Ο 27χρονος Κωνσταντίνος, από τον περασμένο Μάιο, που εξελέγη πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατατροπώνοντας τη «νεολαία της Άνγκελα Μέρκελ\”, ηγείται της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης στην Ευρώπη.

\"\"\"\"

Οι \”επαφές\” του με τις Βρυξέλλες ξεκίνησαν όσο ήταν ακόμα παιδί, εξαιτίας της μητέρας του Ελένης, η οποία ήταν από τις πρώτες Ελληνίδες κοινοτικές υπαλλήλους ενώ ο Κωνσταντίνος έζησε για πολλά χρόνια στις Βρυξέλλες. Έτσι παρά το νεαρό της ηλικίας του, γνωρίζει πολύ καλά τα ευρωπαϊκά θέματα και έχοντας αποτινάξει οποιαδήποτε ανάγκη να «φορέσει» ή να υπερασπιστεί ένα ευρωπαϊκό «κουστούμι» που δεν του ταιριάζει, δεν διστάζει να ασκήσει έντονη κριτική στην εικόνα που εμφανίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως είναι σε θέση να προτείνει λύσεις, να περιγράψει με σαφήνεια και να αγωνίζεται για την Ευρώπη που οραματίζεται.

Μια Ευρώπη που μοιάζει με το πολυσυζητημένο ντύσιμό του -τζιν, κουστούμι και All Star – και η οποία για να βρει τον βηματισμό της, θα πρέπει, να φέρει κοντά τον «επίσημο» κορμό των Βρυξελλών με την καθημερινότητα των πολιτών.

\"\"

Διαβάστε ποιος είναι τελικά ο 27χρονος Κωνσταντίνος Κυρανάκης που διεκδικεί μια θέση στην Ευρωβουλή, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Flashnews.gr.


Υπάρχει ένα αυξανόμενο ρεύμα Ευρωσκεπτικιστών στην ΕΕ. Που νομίζετε ότι οφείλετε αυτό, ποια η ευθύνη της ίδια της Ένωσης και αν σας ανησυχεί.

Είναι λογικό να υπάρχει ευρωσκεπτικισμός στην Ευρώπη και ειδικά τώρα, όπως είναι λογικό να υπάρχει αντιπολίτευση σε κάθε Κοινοβούλιο της ιστορίας. Από το 2009 η Ευρώπη αναγκάστηκε να δράσει γρήγορα, για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις χρέους και επειδή δεν ήταν προετοιμασμένη, το έκανε άτσαλα. Είναι λογικό να υπάρξουν κάποιοι που αμφισβήτησαν το όλο ευρωπαϊκό εγχείρημα, αφού όντως έγιναν σοβαρά λάθη. Δεν προτείνουν τι ακριβώς όμως θέλουν και αδικούν την Ένωση, ισοπεδώνοντας κάθε τι θετικό που έχει φέρει τα τελευταία 60 χρόνια.

Θεωρώ ότι τεράστια ευθύνη για την άνοδο του αντι-ευρωπαϊσμού έχουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Γνωρίζω από πρώτο χέρι, ότι τα μεγάλα, και ολοένα αυξανόμενα, κτίρια της Βελγικής πρωτεύουσας έχουν γεμίσει με ανθρώπους χωρίς όραμα, χωρίς διάθεση για επαφή με τους πολίτες, χωρίς γνώση του τι σημαίνει να ανοίγεις και να συντηρείς μια μικρή επιχείρηση, χωρίς εμπειρία από δημοκρατικές εκλογές. \"\"

Ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι Ευρωβουλευτές που στην πλειοψηφία τους μένουν κολλημένοι στις Βρυξέλλες για ολόκληρες πενταετίες νομίζοντας ότι λύνουν προβλήματα πολιτών που δεν γνωρίζουν καν.

Γι αυτό οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι έχουν απογοητευτεί, γι αυτό ακούν και εμπιστεύονται όσα κόμματα καπηλεύονται με λαϊκίστικο τρόπο αυτήν την απογοήτευση. Είναι τα ίδια κόμματα που χρησιμοποιούν πολιτικά και τον ανθρώπινο πόνο, χωρίς να έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης ώστε να μπορούν να δώσουν λύσεις.


Νομίζετε ότι η ΕΕ στον 21ο αιώνα, στερείται οράματος και ποιο είναι το δικό σας όραμα για την Ευρώπη;

Το όραμά μου είναι μια Ευρώπη πιο απλή. Οι πολίτες σήμερα δεν μπορούν να δουν τα καλά της Ευρώπης γιατί, χωρίς δική τους ευθύνη, δεν την κατανοούν, δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί, δεν βλέπουν άμεση σχέση ευρωπαϊκής πολιτικής και αποτελέσματος στην καθημερινότητά τους. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αν απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, αν μειώσουμε την γραφειοκρατία και τον χρόνο λήψης αποφάσεων, αν δημιουργήσουμε μια απευθείας επαφή ψηφοφόρου-ευρωβουλευτή, τότε μπορούμε να μιλήσουμε ξανά για όραμα. Μέχρι τότε, ότι όραμα και αν έχει η Ευρώπη θα μένει στα χαρτιά που βγαίνουν από τους ακριβούς και θορυβώδεις εκτυπωτές της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου.


Τι θα λέγατε σε έναν ψηφοφόρο που έχει αποφασίσει να απέχει από τις Ευρωεκλογές για να τον πείσετε ότι αξίζει να αλλάξει γνώμη;

Tίποτα, δεν θα προσπαθούσα να του αλλάξω γνώμη. Αλλά θα προσπαθούσα να αλλάξω τη νοοτροπία που επικρατεί στις Βρυξέλλες σε ότι αφορά την συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον πολίτη να καταλάβει γιατί είναι σημαντικό να ψηφίσει, γιατί οι ευρωεκλογές είναι ακόμη πιο σημαντικές από τις εθνικές εκλογές, γιατί και πώς η Ευρώπη αλλάζει την καθημερινότητά του όταν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να το εξηγήσουν με απλά λόγια.

Ναι, η Ευρώπη έχει διασφαλίσει 60 χρόνια ειρήνης. Ναι, η Ευρώπη έχει αλλάξει τη ζωή των πολιτών της προς το καλύτερο. Ναι, η Ευρώπη, παρά την κρίση, παραμένει η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Αλλά πρέπει να βρει έναν απλό, κατανοητό τρόπο για να με κάνει, εμένα τον ψηφοφόρο, να νιώσω μέρος της.

\"\"

Φοβάστε μήπως οι πολίτες φτάσουν στην κάλπη με \”τιμωρητική\” διάθεση απέναντι στην πολιτική των μνημονίων; Πιστεύετε ότι ο προεκλογικός λόγος στην Ελλάδα διεξάγεται με τρόπο που βοηθάει τους πολίτες να αντιληφθούν το νόημα των Ευρωεκλογών;

Έχουμε ευρωεκλογές και αντί να συζητάμε για ευρωπαϊκα ζητήματα μιλάμε για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το θέμα, για παράδειγμα, έχει τόση σημασία για την ευρωπαϊκή μας πορεία, όση σημασία έχει και για εμάς το ποιος διεκδίκησε την προεδρεία σε ένα από τα 12 πολιτικά κόμματα της Κροατίας. Δηλαδή καμία.

\"\"Αν οι πολίτες θέλουν να τιμωρήσουν την πολιτική των μνημονίων, το δέχομαι. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει να τον ψηφίσουμε για να στείλουμε “μήνυμα”.

Ο αντίλογος μου είναι ότι θα πάρουμε περισσότερη περηφάνια αν δείξουμε ότι δεν χρειαζόμαστε μνημόνια και μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας. Αυτό τώρα γίνεται. Η εκλογή πολλών βουλευτών της ΝΔ θα βοηθήσει την Ελλάδα, επειδή η ΝΔ έχει στο Ευρωκοινοβούλιο πάνω από 50 συμμαχικές παρατάξεις που έχουν βαρύτητα και λόγο.  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει φίλους στην Ευρώπη, η “Ευρωπαϊκή Αριστερά” του κύριου Τσίπρα είναι 6ο κόμμα με ελάχιστους ευρωβουλευτές και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τίποτα. Οι σχηματισμοί που συμμετέχουν εκεί είναι περιθωριακοί, γραφικοί, συχνά μη δημοκρατικοί, αναγνωρίζουν τη “Βόρεια Κύπρο” και τα Σκόπια ως “Μακεδονία”.

Όπως είπα και πριν, το Ευρωκοινοβούλιο επηρεάζεται από δυνατές συμμαχίες. Δεν επηρεάζεται από θολές εξαγγελίες, κραυγές και γραφικότητες. Με αυτές μένει ασυγκίνητο.

Αλήθεια με απλά λόγια, ποιος ο ρόλος ενός Ευρωβουλευτή και μέχρι ποιο σημείο φτάνει η δύναμή του να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των πολιτών;

Οι 751 Ευρωβουλευτές είναι οι μόνοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγονται από τους πολίτες. Είναι χωρισμένοι με 4 τρόπους: Ανά πολιτική ομάδα (π.χ. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές), ανά επιτροπές (π.χ. εργασίας, εμπορίου, ενέργειας), ανά θεματικό Intergroup εφόσον το επιθυμούν (π.χ. Νεολαία, LGBT) και φυσικά ανά χώρα εκλογής. Κάθε πολιτική ομάδα έχει τον πρόεδρό της, ο οποίος δίνει την γενική κατεύθυνση. Κάθε επιτροπή έχει επίσης έναν προεδρεύοντα και κάθε νομοθετικό κείμενο ή έκθεση έχει τον δικό της εισηγητή (rapporteur) και τον σκιώδη εισηγητή, δηλαδή την αντιπολίτευση.

Οι ευρωβουλευτές σήμερα δεν έχουν την δυνατότητα να προτείνουν ευρωπαϊκή νομοθεσία, μόνο να την τροποποιήσουν και να την ψηφίσουν. Ενώ έχει αυξηθεί η δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου, παραμένει το μόνο κοινοβούλιο στην Ευρώπη που δεν μπορεί να αποφασίσει μόνο του για κάτι αφού χρειάζεται συναπόφαση με το Συμβούλιο. Έτσι οι ευρωβουλευτές για να μπορέσουν να αναδειχθούν μέσα στο λαβύρινθο των πολύπλοκων διαδικασιών χρησιμοποιούν τον θεσμό του “Own Initiative” που είναι μια έκθεση χωρίς νομοθετικό χαρακτήρα, η οποία παίρνει το όνομά της από το όνομα του Ευρωβουλευτή. \"\"

Γενικότερα το κοινοβούλιο σήμερα ασχολείται με έναν τεράστιο όγκο θεμάτων που κοστίζει σε χρόνο και δημόσιο χρήμα, χωρίς να έχει τις περισσότερες φορές καμία νομοθετική αξία. Άρα παρατηρούμε συχνά το φαινόμενο να ακούμε για μια σημαντική απόφαση του κοινοβουλίου (π.χ. υπέρ της κατάργησης του κόστους περιαγωγής) που μπορεί να ικανοποιεί τους πολίτες, αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν αλλάζει αυτόματα και άμεσα την καθημερινότητά μας.

Είστε Πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μεγάλο μέρος όμως της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια ακολουθεί πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Έχετε αναγνωρίσει ποιες από αυτές έχουν αποτύχει και χρειάζονται αλλαγές;

Ναι και από τη Νεολαία έχει ασκηθεί κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο, στο ΕΛΚ και σε αρχηγούς κρατών. Διεκδίκησα την Προεδρεία της Νεολαίας του ΕΛΚ και έλεγα ναι στις μεταρρυθμίσεις, αλλά stop με την τιμωρητική λιτότητα. Έλεγα ότι αυτό θα κάνει τους λαούς τις Ευρώπης να χωριστούν σε βόρειους και νότιους και ότι αυτό είναι κακό. Βρήκαμε απέναντι την οργάνωση της νεολαίας της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά τα δικά μας επιχειρήματα έπεισαν τους νέους του ΕΛΚ και επικράτησαμε. Όπότε αναγνωρίσαμε ποιές πολιτικές έχουν αποτύχει, πείσαμε τους συμμάχους μας ότι έχουμε δίκιο, υιοθέτησαν τις θέσεις μας και τους κάναμε να εκλέξουν έναν Έλληνα για πρόεδρό τους. Δεν μείναμε όμως εκεί. Μετά, υποβάλαμε 650 συνολικά μικρές και μεγάλες προτάσεις. Η αντιπρόταση είναι η δίδυμη αδελφή της κριτικής.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα με το οποίο έχετε ασχοληθεί εκτενώς και σαν πρόεδρος νεολαίας του ΕΛΚ, είναι η ανεργία των νέων. Πιστεύετε ότι υπάρχει κενό πολιτικής σε αυτόν τον τομέα, από την πλευρά της Ένωσης και ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;


Υπάρχει κενό πολιτικής. Σαν να μην έφτανε αυτό, με πρωτοβουλία των κεντροαριστερών κομμάτων υιοθετήθηκε από το ΕΚ το πρόγραμμα ¨Εγγύηση¨ που υπόσχεται δουλειά σε όλους τους νέους που είναι άνεργοι 4 μήνες. Είναι μόνο μια όμορφη λέξη όμως και δεν περιέχει ούτε μία ουσιαστική πολιτική ούτε βέβαια και καμία εγγύηση. Είναι εμπαιγμός να ζητάμε από τους νέους να πάρουν ρίσκα και να επενδύσουν στην επιχειρηματικότητα, φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα που τους λέει “η ΕΕ τους εγγυάται εργασία” και έχει συνολική δαπάνη μόλις 8 δις ευρώ.

\"\"

Οι δικές μας προτάσεις είναι:

1) Φορολογικά κίνητρα για τις εταιρίες που προσλαμβάνουν νέους ανέργους (κάτω των 30). Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί με φοροελαφρύνσεις που θα αντιστοιχούν στο ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας ή των κοινωνικών εισφορών ή άλλων φόρων που συνδέονται με την εργασία αναλόγως το κράτος-μέλος. 2) Υποχρεωτική ένταξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων μέσω εργασιακής εμπειρίας – πρακτικής στο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε Γερμανία και Αυστρία, τις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων (4,8% και 5% αντίστοιχα) και σε αρκετά άλλα μεμονωμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Η αναντιστοιχία πτυχιούχων και σημερινών αναγκών της αγοράς είναι προφανής αφού σήμερα υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν έχουν βρεθεί οι κατάλληλοι υποψήφιοι. 3) Μηδενική γραφειοκρατία για νέους επιχειρηματίες – πολιτική ενός φορέα.

Με 25 εκατομμύρια επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μικρομεσαίες (99% όλων των εταιριών με έδρα την Ε.Ε.) και περίπου 25 εκατομμύρια ανέργους, η δυναμική του τομέα είναι προφανής. Η μέση επιχείρηση στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας σήμερα, χρειάζεται 15 εργατομέρες για να συσταθεί και 3-5 εργατομέρες γραφειοκρατίας και λογιστικών υποχρεώσεων κάθε μήνα για να συντηρηθεί.
Προτείνεται η πλήρης εφαρμογής ηλεκτρονικών δομών για τη σύσταση και τις τακτικές πληρωμές καθώς και η δημιουργία ενός μοναδικού φορέα που θα συγκεντρώνει όλες τις διαδικασίες. Μια τέτοια πολιτική θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα μειώσει το κόστος και θα επιτρέψει στην κάθε μικρή επιχείρηση να δημιουργήσει έστω μια ακόμη θέση εργασίας.

Αποτελέσματα: Οι προτάσεις αυτές, μετά από μεγάλη προσπάθεια της ομάδας του YEPP (Νεολαία ΕΛΚ), έχουν υιοθετηθεί στη βάση τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν αποκτήσει τη στήριξη πολλών επιτρόπων συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και έχουν ενταχθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μέρος των προτάσεων έχει εφαρμοσθεί μετά από στοχευμένες ενέργειες του YEPP σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία. Η Ιρλαδία σήμερα δημιουργεί κατά μέσο όρο 1200 νέες θέσεις εργασίας την εβδομάδα, η Πορτογαλία ρίχνει το ποσοστό ανεργίας κατά 1% κάθε εξάμηνο και η Σουηδία έχει σημειώσει ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας στους νέους κάτω των 23. Το πλάνο του YEPP έχει υπογραφεί από 100 νέους βουλευτές, 11 εκ των οποίων από την Ελλάδα.

Ελένη Ζουμαδάκη

[email protected]




Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook