Όταν τον συναντήσαμε στη Δημοτική Αγορά, πέρναγε από κει μια ομάδα μαθητών. Τα παιδιά έτρεξαν αυθόρμητα πάνω στο Σεραφείμ Ρίζο φωνάζοντας, \”κύριε… κύριε\” με κάτι τεράστια χαμόγελα ζωγραφισμένα στα πρόσωπά τους, σαν κι αυτό που αποτυπώθηκε και στο πρόσωπο του κου Ρίζου όταν αντίκρυσε τους μαθητές του 5oυ Δημοτικού σχολείου από τη Νέα Χώρα όπου διδάσκει.

Ήταν στ\’ αλήθεια ο καλύτερος τρόπος για τα… έξτρα στοιχεία που αναζητούσα προσπαθώντας να ξεκινήσω τη συνέντευξη.

Αυτό που παρατήρησα ήταν η σχετική αμηχανία δεδομένης της στιγμής κι όμως ήταν μια υπέροχη στιγμή, απλά ούτε ο φωτογράφος, ούτε ο υπογράφων μπορέσαμε να αντισταθούμε στον \”πειρασμό\” και αποτυπώσαμε μια τυχαία αλλά τόσο γεμάτη στιγμή.

\"\"

Αυτό είναι που ζητάει και ο ίδιος απ\’ ότι καταλάβαμε, στιγμές που γεμίζουν, στιγμές που ξεχωρίζουν, στιγμές που αξίζουν να τις ζεις. Αυτό ήταν που τον \”κυνηγούσε\” από παιδί, αυτό ήταν που τον στιγμάτισε εξ αρχής, αυτός ήταν και ο λόγος που από μικρός μπήκε στον αγώνα! Αντισυμβατικός κι όμως χαμηλών τόνων όταν πρέπει και ανυποχώρητος όταν χρειάζεται. Έχει το θάρρος της γνώμης του και την υπερασπίζεται με σθένος σεβόμενος όμως τον αντίλογο. 

Από τα φοιτητικά του χρόνια εντάχθηκε στο χώρο της αντικαπιταλιστικής – επαναστατικής αριστεράς και το 1987 εντάχθηκε στην Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση (ΟΣΕ). Το 1997 με την μετεξέλιξη της ΟΣΕ, στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) αποτέλεσε μέλος του, όπου και παραμένει μέλος έως σήμερα.

Το 2009 με τη δημιουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγινε μέλος της. Αποτέλεσε μέλος του ΔΣ της πανελλήνιας ένωσης αδιορίστων εκπαιδευτικών και από το 2005 εκλέγεται μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων. Το 2010 εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος στο ΠΣ Κρήτης. Σήμερα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων, επικεφαλής της παράταξης, “Ανταρσία στα Χανιά – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή”.

\"\"


1. Τι είναι αυτό που σας ωθεί να βροντοφωνάζετε παρών τη στιγμή που τηρουμένων των αναλογιών δεν ξεκινάτε σαν φαβορί σε αυτή την… κούρσα!

Στα Χανιά όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν δοθεί μεγάλοι αγώνες οι οποίοι έχουν εκφραστεί με μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις δημόσιων χώρων, κινήματα πλατειών και κοινωνικής αλληλεγγύης, προσπάθειες συντονισμού των εργαζόμενων, κινήματα υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων, αντιρατσιστικούς και αντιφασιστικούς αγώνες.

Η δημοτική αρχή αποτέλεσε επιτελείο εφαρμογής των μνημονίων σε τοπικό επίπεδο. Οι αντιστάσεις του κόσμου της εργασίας πρέπει να βρουν έκφραση και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Χρειάζεται να υπάρξουν αγωνιστές των κινημάτων μέσα σε αυτό το όργανο. Να αποτελέσουν τη φωνή των αγώνων, να αποκαλύψουν το τι πραγματικά συμβαίνει εκεί, να δώσουν τις αναγκαίες κόντρες και να παίξουν ρόλο στην έκφραση και το συντονισμό των λαϊκών αντιστάσεων.

\"\"2. Ποιος είναι ο πρωταρχικός σας στόχος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αλλά και μετά απ’ αυτήν;

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα τοπικά προβλήματα που είναι αποκομμένα από τα συνολικότερα ζητήματα. Με αυτή την έννοια οι δημοτικές εκλογές δεν είναι ξεκομμένες από τη συνολικότερη πολιτική συγκυρία. Είναι μαζί με τις περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές μια κεντρική πολιτική αντιπαράθεση.

Πρωτεύουσα σημασία έχει η πολιτική συντριβή της κυβέρνησης και όλων των μνημονιακών δυνάμεων. Όλων αυτών που τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια εφάρμοσαν με τον πιο ανάλγητο τρόπο και στα Χανιά τα μνημόνια και στήριξαν τις κυβερνήσεις. Αναφέρομαι βέβαια και στα τρία «κυρίαρχα» ψηφοδέλτια ή εν πάσει περιπτώσει στα λεγόμενα «φαβορί».

3. Μέσα από τη διαδικασία των εκλογών αλλά και του πλαισίου μέσα στο οποίο κινείται η «Ανταρσία στα Χανιά – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή», ποια είναι η μαθητεία και χρησιμοποιώ τον όρο δεδομένης της ιδιότητάς σας, αυτής του εκπαιδευτικού.

Η Ανταρσία στα Χανιά αν και νέο δημοτικό σχήμα δεν αποτελείται από ανθρώπους που βγήκαν τώρα στο προσκήνιο. Στο σχήμα μας υπάρχει κόσμος που έχει θητεύσει στο μαζικό κίνημα. Η σχέση όλων μας με τους αγώνες αλλά και τις αγωνίες των εργαζομένων δεν είναι καινούργια. Δεν μαθαίνουμε τώρα τα προβλήματα, προσπαθούμε να τα εκφράσουμε συνδέοντας τα με μια συνολικότερη πρόταση διεξόδου από την κρίση.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι σαφές ότι οι αντικαπιταλιστικές ιδέες έχουν αρχίσει να κερδίζουν ή αν μη τι άλλο να επηρεάζουν ένα ιδιαίτερα διευρυμένο ακροατήριο. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία μαθαίνουμε και εμείς από τον ίδιο τον κόσμο και τις εμπειρίες του.

4. Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας Δημοτικής Αρχής;

Δεν πιστεύουμε στη δυνατότητα των αριστερών δημάρχων να φέρουν τις αναγκαίες ριζικές αλλαγές. Δεν είναι οι δήμαρχοι και τα ιλουστρασιόν προεκλογικά προγράμματα οι φορείς των κοινωνικών αλλαγών. Ο μόνος φορέας που μπορεί να επιβάλλει τα αναγκαία έργα, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τα συλλογικά τους όργανα. Υπάρχει καταλληλότερος στο να υποδείξει τις ανάγκες των σχολείων της πόλης, από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές; Υπάρχει αρμοδιότερος στο να καθορίσει της ανάγκες της δημόσιας υγείας από τους ίδιους τους λειτουργούς της;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μιλάμε για εργατικό έλεγχο στη διαδικασία της παραγωγής. Διεκδικούμε το ρόλο της μαχόμενης αντιπολίτευσης που με αταλάντευτο τρόπο υπερασπίζει αυτή την προοπτική. Αυτή είναι μια επιλογή που απαιτεί συγκρούσεις με τα συμφέροντα και τις επιλογές της άρχουσας τάξης σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο. O ρόλος που θα αναγνωρίζαμε σε μια δημοτική αρχή είναι αυτός του στηρίγματος και του βοηθήματος μιας τέτοιας ανατρεπτικής προοπτικής.

\"\"

5. Ποιοι κατά τη γνώμη σας είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης στους οποίους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία;

Δεν είναι δυνατό να υπάρξει καμία απολύτως ανάπτυξη με μνημόνια, εφαρμοστικούς νόμους και δανειακές συμβάσεις. Δεν είναι δυνατό να υπάρξει ανάπτυξη όταν το σύνολο του πλούτου της χώρας καταλήγει στους πιστωτές της χώρας. Βιώνουμε μια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και γι’ αυτό η όποια λύση είτε θα σημάνει την έξοδο από αυτό είτε τεράστιας διάσταση καταστροφή. Προτείνουμε ένα μεταβατικό πρόγραμμα σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Χρειάζονται γενναία μέτρα όπως η διαγραφή του χρέους της χώρας.

Η εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, η ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ, η γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου. Όλο αυτό το πρόγραμμα δεν είναι άσχετο με τα τοπικά ζητήματα. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν τοπικά ζητήματα κι αυτοδιοικητικές ιδιαιτερότητες. Το οικονομικό ζήτημα είναι κομβικό. Κάθε λαϊκό αίτημα έχει να αντιμετωπίσει τη μόνιμη επωδό από τις αυτοδιοικητικές αρχές ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν, στα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών και των βιομηχάνων.

6. Ποια είναι τα επείγοντα θέματα του Δήμου Χανίων στα οποία πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα;

Πρωτεύον ζήτημα είναι η ανεργία που και στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια πήρε εφιαλτικές διαστάσεις. Δεν λύνεται με μια στρατηγική που περιορίζεται στην καλύτερη αξιοποίηση των προγραμμάτων ούτε με το να παραμείνουμε περιορισμένοι στα όρια του ΕΣΠΑ. Αυτά τα προγράμματα είναι κομμάτι του προβλήματος. Αυτά έχουν δημιουργήσει εργαζόμενους της μιας χρήσης, των 5μηνων και των 400 και κάτι ευρώ. Χρειάζεται να κατευθυνθούμε σε σύγκρουση με τις απολύσεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Να διεκδικήσουμε την επαναπρόσληψη των απολυμένων, την απαγόρευση των απολύσεων και την μείωση των ωραρίων.

Αντίστοιχες συγκρούσεις θα απαιτήσουν και οι όποιες προσπάθειες για μέτρα για τους άστεγους, τους πεινασμένους. Στο ζήτημα της στέγης υπάρχει τεράστια προσπάθεια κερδοσκοπίας. Τα Χανιά δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό. Θα πρέπει ένα κίνημα να συγκρουστεί με αυτή την επιλογή. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια σύγκρουσης με τις μνημονιακές πολιτικές για να εξασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει χωρίς σπίτι και κανένα σπίτι δίχως ρεύμα, νερό και επικοινωνία. Χρειάζονται επιτάξεις εγκαταλειμμένων σπιτιών, ξενοδοχείων και άδειων κτηρίων.

Στο ζήτημα της εκπαίδευσης και της υγείας θα χρειαστεί να πιέσουμε για νέα σχολικά κτήρια, επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, ανάλογα με τις ανάγκες τους, για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ανοιχτούς σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου καταγωγής και θρησκείας, χωρίς τροφεία καθώς και δομές δημόσιας υγείας..

Εξίσου σημαντικό ζήτημα σε μια ακριτική περιοχή, όπως η Κρήτη και τα Χανιά, είναι η ανυπαρξία στοιχειωδών δομών για την υποδοχή προσφύγων. Η υπόθεση με τους 154 Σύριους πρόσφυγες που εγκαταλείφθηκαν πλήρως από το δήμο είναι ενδεικτική.

Μάχη πρέπει επίσης να δοθεί για την εξασφάλιση των ελεύθερων χώρων, δημόσιων πάρκων πλατειών χώρων άθλησης και παιδικών χαρών.

\"\"

7. Τι πρέπει να γίνει για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού;

Η στρατηγική πάνω στην οποία ο τουρισμός αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια είναι μερική και λανθασμένη. Οι διακοπές αντιμετωπίζονται ως προνόμιο για λίγους και πεδίο κερδοφορίας για ακόμη λιγότερους. Ο τουρισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επανέλθουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, οι μισθοί και οι συντάξεις τουλάχιστον στην προ μνημονίων εποχή για να μπορέσει ξανά η κάθε οικογένεια και ο κάθε εργαζόμενος να ξαναπάει διακοπές.

Τουρισμός δεν σημαίνει εξάρθρωση των πάντων, του περιβάλλοντος, της φύσης των δικαιωμάτων μας προκειμένου να κερδίζουν πέντε ξενοδόχοι. Αντίστοιχα τουρισμός σημαίνει ανθρώπινες συνθήκες ζωής και εργασίας για τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους. Δεν μπορούν να δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας , απολύσεων , εργοδοτικής τρομοκρατίας, συνεχών εκβιασμών και με συμβάσεις μαθητείας. Τουρισμός δεν σημαίνει πογκρόμ ενάντια στους μικροπωλητές μετανάστες που προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο σε συνθήκες τρόμου.

8. Πως μπορούν να βελτιωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες;

Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χρειάζονται δύο βασικές προϋποθέσεις. Να έχουν επαρκή χρηματοδότηση και προσωπικό. Ο δήμος Χανίων σήμερα δουλεύει με 200 λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Επιτακτική ανάγκη είναι και η επιστροφή στο δήμο υπηρεσιών όπως η καθαριότητα. Αντί να δίνονται εκατομμύρια το χρόνο στους εργολάβους και να μην έχουμε καθαρή πόλη, χρειάζεται να γίνει προσπάθεια να σταθούν οι υπηρεσίες στα πόδια τους, αντιστρέφοντας τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την επαναπρόσληψη των δημοτικών αστυνομικών με ταυτόχρονη αλλαγή των αρμοδιοτήτων της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Το ίδιο λέμε και για τους σχολικούς φύλακες αλλά και πολλές άλλες ειδικότητες που θα καταστήσουν δυνατό όχι μόνο να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες αλλά και να επεκταθούν σε τομείς που δεν υπήρξαν ποτέ.

\"\"

9. Τι μπορεί να γίνει για την προστασία του περιβάλλοντος και ποιες είναι οι προτεραιότητες;

Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις που οργάνωσαν κάτοικοι της Χαλέπας, της Αμπεριάς και των Περιβολίων ήταν πολύτιμες, γιατί μας έφεραν ξανά σε επαφή με ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γειτονιές και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον. Διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά ότι η δημοτική αρχή στάθηκε εχθρική απέναντι στα λαϊκά αιτήματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη διαμόρφωση και την προστασία του αστικού περιβάλλοντος. Πάρκα, ελεύθεροι χώροι, παιδικές χαρές, παραλίες έχουν αφεθεί στο έλεος της αγοράς και των περικοπών.

Το περιβάλλον στα Χανιά βρίσκεται σε κίνδυνο. Τι θα σημάνει για το Κουμ Καπί και το ζήτημα της διάβρωσης των ακτών μια πιθανή, μελλοντική μαρίνα για γιοτ; Τι σημαίνει η αιθαλομίχλη τους χειμερινούς μήνες και το νέφος των καυσαερίων τους θερινούς μήνες. Τι σημαίνει ότι τα Χανιά μετατρέπονται σε μια τσιμεντούπολη με πανύψηλα κτήρια και τι συνέπειες έχει αυτό; Τι σημαίνει ότι η παλιά πόλη μετατρέπεται σε μια κατά κάποιο τρόπο ειδική οικονομική ζώνη χάνοντας τον πολιτιστικό – ιστορικό χαρακτήρα της; Χρειάζεται να σταματήσουν τα έργα βιτρίνας και θα χρειαστεί επανασχεδιασμός των προτεραιοτήτων και της λειτουργίας της πόλης, ώστε να είναι προσβάσιμη στους κατοίκους της , στη συνεύρεση τους και στη συλλογική δράση.

Αυτοί άλλωστε είναι και οι μόνοι που μπορούν να επιβάλλουν κάτι τέτοιο σε σύγκρουση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ας θυμηθούμε την παραλία των Αγ. Αποστόλων. Αν σήμερα παραμένει μια ανοιχτή παραλία οφείλεται στην προ δεκαπενταετίας κινητοποίηση της πλειοψηφίας. Αυτό έχει γίνει εν μέρει και με το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Μόνο με την αυτενέργεια των κινημάτων μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό. Σε όλα τα δημόσια έργα πρέπει να υπάρχει εργατικός έλεγχος, για να εξασφαλίζεται ότι είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κόσμου, τόσο κατά τη σχεδίασή τους όσο και κατά την υλοποίησή τους.

\"\"

10. Ποια είναι η άποψή σας για το κυκλοφοριακό θέμα της πόλης των Χανίων;

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια πόλη χωρίς δημόσια και φτηνή συγκοινωνία. Αυτό έχει ως συνέπεια ότι το κύριο βάρος της μεταφοράς πέφτει στο ιδιωτικό αυτοκίνητο. Η κατάσταση αυτή εντείνεται από την ανυπαρξία πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, αλλά και δωρεάν δημοτικών πάρκινγκ.

Η ύπαρξη δημόσιων ποιοτικών συγκοινωνιών με δωρεάν μεταφορά για άνεργους, φτωχούς, μαθητές σπουδαστές με συχνά και τακτικά δρομολόγια, με παράλληλη ενίσχυση του ποδηλάτου μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση που έχει οδηγήσει στην ύπαρξη και στα Χανιά νέφους.

11. Σύγκρουση ή συνέργειες, ποιο είναι κατά τη γνώμη σας αποτελεσματικότερο;

Συνεργασία σε κάθε επίπεδο κινηματικό και πολιτικό, με όλους όσους θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα για να έχουμε μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, λιτότητα, ανεργία εκμετάλλευση, ρατσισμό, φασισμό και πόλεμο. Αντίθετα σύγκρουση με τα συμφέροντα και όποιους τα εξυπηρετούν. Σύγκρουση με την ανεργία.

Σταύρος Ζουλάκης
[email protected]

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook