Ορισμένες φορές τις καλύτερες ιδέες, όπως και τις πιο ξεκάθαρες αλήθειες, τις ακούει κανείς απο τους νέους. ( Και για μένα, προσωπικά,άλλωστε, οι νέοι ήταν και παραμένουν πάντα οι καλύτερες και πιο αξιόπιστες πηγές έμπνευσης και ιδεών).

Πρόσφατα, βρέθηκα στη συντροφιά μίας παρέας νέων, οι οποίοι, χωρίς περιστροφές και χωρίς σκοπιμότητες, αλλά με την ειλικρίνεια που είναι χαρακτηριστική της ηλικίας τους, μου εξέθεσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον το νησιού μας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικό τους , οχι μόνο μέλλον, αλλά και παρόν. Απο τη συζήτηση αυτή κέρδισα πολλά.

Ξεχώρισα, όμως, ένα κομμάτι της που με έκανε να προβληματιστώ..Κάποιο απο τα παιδιά αυτά με ρώτησε: ‘’πέρα απο όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να καλυτερεύσει το μέλλον μας, για να βοηθηθεί η ανάπτυξη του νησιού κτλ., γιατί κανένας δεν μιλάει για το ‘τώρα’, για το παρόν μας;..Γιατί κανένας δεν ασχολείται ουσιαστικά με τους νέους που ζούν στην Κρήτη και θέλουν να παραμείνουν και να δημιουργήσουν οικογένειες εδώ;

Η οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως και τα έργα υποδομής είναι βασικές και αυτονόητες προτεραιότητες.Βασικό, όμως, και αυτονόητο δεν είναι, ο τόπος που ζείς να σου παρέχει τη δυνατότητα όχι μόνο ν’αναπτυχθείς οικονομικά αλλά και πνευματικά;

Η ποιότητα ζωής εξαντλείται στην οικονομική ευμάρια;’’ Η απάντηση στο ζήτημα αυτό είναι προφανής, ωστόσο η σημασία που του έχουμε δώσει είναι όντως ελάχιστη. Τα έργα υποδομής και η οικονομική ανάπτυξη είναι βασικά προαπαιτούμενα για να μπορούμε να επιβιώνουμε αλλά το ζητούμενο δεν είναι μόνο η επιβίωση αλλά η πραγματική ποιότητα ζωής, βασικό στοιχείο της οποίας είναι και η δυνατότητα ανάπτυξης και έκφρασης του εαυτού μας.

Γι’αυτό πιστεύω οτι η περαιτέρω πολιτιστική(με την ευρεία έννοια) ανάπτυξη του νησιού μας είναι απαραίτητη. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, οι επιλογές ψυχαγωγικών θεαμάτων (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κτλ) είναι ουσιαστικά περιορισμένες. Κατά τις χειμερινούς μήνες,δε, ελαχιστότατες.

Πόσοι όμως συμπολίτες μας έχουν την οικονομική δυνατότητα ή το χρόνο να ταξιδέψουν για να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν θα έπρεπε να θεωρούνται πολυτέλεια αλλά να είναι αυτονόητο κομμάτι της κοινωνίας μας; Η Κρήτη έχει αναδείξει πολλούς απο τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στον κόσμο.

Και πολλοί νέοι του νησιού μας θα μπορούσαν να είναι άξιοι συνεχιστές της κληρονομιάς τους, αρκεί να τους δοθεί η δυνατότητα.. Μέσα απο τις πολυάριθμες , και κάποιες απο αυτές πραγματικά εξαιρετικές, καλλιτεχνικές ομάδες του νησιού μας, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τη δυνατότητα να εκφραστούν, να παιδευτούν πνευματικά και να δημιουργήσουν.

Οι ομάδες αυτές, όπως και η επιθυμία πολλών ατόμων για ποιοτική ψυχαγωγία, μπορούν να γίνουν ο πυρήνας για μία πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη στην Κρήτη, στην οποία όλοι θα έχουν πρόσβαση. Η αυτοδιοίκηση Κρήτης μπορεί και ωφείλει να γίνει αρωγός και υποστηρικτής αυτού του εγχειρήματος.

Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα,να εννώσουμε τις καλλιτεχνικές ομάδες του νησιού, να δημιουργήσουμε νέους πολιτιστικούς θεσμούς, φεστιβάλ Κρήτης (ισάξια με γνωστότατα φεστιβάλ άλλων περιοχών της Ευρώπης καθώς δεν υστερούμε σε τίποτα απο αυτές)και, κυρίως, να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στην Κρήτη που θα επιτρέπει όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη των κατοίκων της αλλά και την πνευματική τους καλλιέργεια.

Εμμανουήλ Τζουάνακης
Επιχειρηματίας
Υπ. Περιφερειακος Σύμβουλος συνδ. \”Κρήτη Μπορούμε\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook