Χθες το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα του πρώην δημαρχείου της Αγίας Βαρβάρας, ο συνδυασμός «ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» παρουσίασε τις βασικές θέσεις του προγράμματος του, γύρω από τον αγροτικό τομέα. 
Εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, αγροτικών συνεταιρισμών, αγρότες και κτηνοτρόφοι , παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση, κατά την οποία παρουσιάστηκε ο κορμός των κεντρικών θέσεων του συνδυασμού για τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.
Το πρόγραμμα του συνδυασμού, σχεδιασμένο στη βάση των πραγματικών αναγκών της τοπικής οικονομίας, επιχειρεί να διασυνδέσει τις οικονομικές δραστηριότητες της Κρήτης, να τις εντάξει σε μια ενιαία αναπτυξιακή προσπάθεια, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Τσόκας, μετά την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων δήλωσε:
«Σήμερα παρουσιάσαμε μια δέσμη προτάσεων προκειμένου να στηριχθεί ουσιαστικά, η αγροτική παραγωγή. Ο αγροτοδιατροφικός τομέας αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα για την τοπική οικονομία. Τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει η Κρητική Γη, συνώνυμα της ποιότητας και της υγιεινής διατροφής, έχουν τη δυνατότητα και την προοπτική να κατακτήσουν τις αγορές ολόκληρου του κόσμου. Ωστόσο, είναι κοινή παραδοχή πως υπάρχουν τεράστια ελλείμματα, όσο αφορά τις υποδομές, τόσο στο οδικό δίκτυο και τα δίκτυα μεταφοράς, όσο και στα συστήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα, αν και είναι μοναδικά εξαιτίας των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί μας, δεν κατέχουν τη θέση που δικαιωματικά τους αξίζει. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Οφείλουμε να την αλλάξουμε, με αιχμή του δόρατος την Περιφέρεια. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μελετημένο και επεξεργασμένο από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, στοχεύουμε στην ενίσχυση της παραγωγής, στη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας, στη μείωση του μεταφορικού και παραγωγικού κόστους. Τα δικά μας σχέδια δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στη διασύνδεση του με τον τουρισμό. Το «πάντρεμα» της αγροτικής παραγωγής με τα ξενοδοχεία, για την προώθηση των προϊόντων μας, αποτελεί μια ενέργεια με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Το σχέδιο μας είναι ρεαλιστικό και εφικτό. Εμείς και θέλουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τον αγρότη και τα αναδείξουμε και να προωθήσουμε τα Κρητικά προϊόντα, ώστε να πάρουν επιτέλους τη θέση που τους αξίζει στις αγορές». 
Ακολούθως ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Σήμερα παρουσιάσαμε τις θέσεις του συνδυασμού μας γύρω από τον αγροτικό τομέα. Αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση ότι τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα της Κρήτης, τα “διαμάντια της μεσογειακής διατροφής”, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο μια τέτοια προοπτική απαιτεί συντονισμό, ενίσχυση και προστασία από την πλευρά της Περιφέρειας. Πράγματα που λείπουν σήμερα. Ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Από το αυξημένο μεταφορικό κόστος και το κόστος καλλιέργειας, μέχρι την απουσία σημαντικών δομών και υποδομών, μια πληθώρα εμποδίων ορθώνεται σε κάθε προσπάθεια των αγροτών να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους, να ενισχύσουμε τον καθημερινό τους αγώνα. Αυτό επιχειρεί ο συνδυασμός “Κρήτη Μπορούμε”, μέσα από το πρόγραμμα του, που ως κεντρικό στόχο έχει να δώσει πραγματικές λύσεις στον αγροτικό τομέα, με εξωστρέφεια και δυναμισμό». 



Οι θέσεις του συνδυασμού ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, σχετικά με τον αγροτικό τομέα, συνοψίζονται ως εξής : 
– Προετοιμασία για τη διασφάλιση των πόρων της Περιφέρειας Κρήτης από την Νέα προγραμματική περίοδο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. 
– Προσπάθεια ένταξης της Κρήτης στο καθεστώς των Νησιωτικών περιοχών με στόχο τη μείωση του μεταφορικού κόστους. 
– Προώθηση της αναμπέλωσης των επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου και Σουλτανίνας. 
– Μέτρα προστασίας του ελαιολάδου, ώστε οι παραγωγοί να επωφελούνται από την υπεραξία που θα δημιουργηθεί από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυτή η υπεραξία να φτάσει κατ’ ευθείαν στον Κρητικό Παραγωγό, καθώς και ίδρυση ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού στην Περιφέρεια Κρήτης ο οποίος θα ελέγχει τις πύλες εισόδου του Νησιού για την απαγόρευση εισαγωγής ελαιολάδου από άλλες Χώρες, ώστε να αποφεύγεται η πρόσμιξη και η νόθευση του διαμαντιού της Κρήτης.
– Αναδιάρθρωση των εσπεριδοειδών με είδη υψηλής εμπορικής αξίας (Πορτοκάλι, Σαγκουίνι, Νεράντζι, Γκρέιπ-φρουτ, Λάιμ, κλπ). 
– Ενδυνάμωση της καλλιέργειας αρωματικών φυτών, βοτάνων και υποτροπικών φυτών, μετά από μια μελέτη ορθολογικής επέκτασης των ήδη υπαρχουσών καλλιεργειών και εμπλουτισμός τους με φυτά αυξημένης ποσοτικής απόδοσης και ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών. 
– Ανάπτυξη προγράμματος αγροτικής οδοποιίας, σε συνεργασία με τους Δήμους της περιφέρειας, με στόχο στην ολοκλήρωση της πενταετίας να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε κάθε αγροτική εκμετάλλευση. 
– Προώθηση της ολοκλήρωσης των φραγμάτων και των δικτύων άρδευσης, με στόχο στο τέλος της πενταετίας, όλες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να έχουν πρόσβαση σε νερό άρδευσης. Μελέτη για την εφαρμογή της μεθόδου αφαλάτωσης θαλασσινού νερού και χρήση αυτού για άρδευση, με την σύγχρονη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους της μεθόδου (Χωρίς νερό άρδευσης δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για αναμπέλωση, ούτε για αναδιάρθρωση καλλιεργειών). 
– Εξασφάλιση της έγκαιρης εφαρμογής της δακοκτονίας, μέσω της δημιουργίας ενός Κεντρικού Περιφερειακού Φορέα, που σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Νησιού, καθώς και τη συνεργασία με τις Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, θα εποπτεύουν και θα εκτελούν πρόγραμμα δακοκτονίας σε 12μηνη βάση. 
– Από κοινού προγραμματισμός με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς για τις προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020. 
– Προώθηση του θεσμού των κτηνοτροφικών πάρκων ολοκληρωμένης διαχείρισης, με στόχο τη σύνδεση της παραγωγής με την κατανάλωση. 
– Σε συνεργασία με τους Δήμους, μελέτη βιωσιμότητας και δημιουργίας Δημοτικών σφαγείων. 
– Δημιουργία ομβριοδεξαμενών σε κομβικά σημεία του ορεινού όγκου της Κρήτης με στόχο την εύκολη πρόσβαση των ζώων σε αυτές. 
– Αποκέντρωση των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας και συνδρομή του επιστημονικού δυναμικού της Περιφέρειας στην εκπαίδευση και συνεχή κατάρτιση αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων. Ιδιαίτερα δε, των νέων που επιθυμούν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα. 
– Προώθηση της εξωστρέφειας με ουσιαστικές δράσεις και όχι με επικοινωνιακά προγράμματα. 
– Δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού της χλωρίδας της Κρήτης, με σκοπό την διάσωση και διάδοση των ενδημικών φυτών. 
– Σχεδιασμός και κατοχύρωση περιοχών που θα λειτουργούν ως αλιευτικά πάρκα. 
– Μελέτη και σχεδιασμός προστασίας της θαλάσσιας πανίδας της Κρήτης. 
– Φροντίδες συντήρησης των υπαρχόντων αλιευτικών καταφυγίων και μελέτη σκοπιμότητας δημιουργίας νέων. 
– Προώθηση αναδάσωσης φτωχών σε απόδοση γεωργικών εκτάσεων. 
– Αναγνώριση της κρητικής διατροφής, ως εθνικού πόρου και ανάληψη πρωτοβουλίας για την προστασία της, την ανάδειξη της και την αξιοποίησή της στην προώθηση των τοπικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά και ως μέσο προβολής της Κρήτης. 
– Προώθηση Κρητικών προϊόντων μέσα από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα του οινοτουρισμού, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι ποιοτικές Κρητικές ποικιλίες μαζί με άλλες, δίνοντας έμφαση στο ότι αυτές είναι που κάνουν ιδιαίτερο το προϊόν. 
– Συντονισμός με ερευνητικά εργαστήρια σε ΔΗΜΗΤΡΑ/ΜΑΙΧ/ Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Κρήτης για μακροπρόθεσμες δράσεις σε γεωργικο-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. 
– Συνεργασία με ΕΛΚΕΘΕ (πρώην ΙΘΑΒΙΚ) για βελτιστοποίηση αλιευτικών μεθόδων αλλά και πιλοτικές δράσεις αλιευτικής επιχειρηματικότητας. 
– Διάνοιξη δρόμων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στους ορεινούς όγκους του νησιού, με σκοπό την διευκόλυνση των μελισσοκόμων και των κτηνοτρόφων. 
– Προστασία του δάσους του Σελακάνου με στόχο τη διατήρησή του ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και ως μοναδική, ποιοτική μελισσοκομική περιοχή. 
– Προστασία της τοπικής παραγωγής μελιού από τις αθρόες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας μελιού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook