Μεγάλο γεγονός αποτελεί για την ακριτικό Χίο και όχι μόνο, ότι θα συνεχιστεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ο οποίος είχε ξεκινήσει πριν από 84 ολόκληρα χρόνια αλλά δεν τελείωσε ποτέ. Είχε σταματήσει λόγω της πολύ δυνατής νεροποντής . 

Αντίπαλες ομάδες ήταν ο «Λαίλαπας» της Χίου και η τοπική πρωταθλήτρια της Σμύρνης Karsiyaka. 

Σήμερα στο στάδιο Βροντάδου της Χίου στις 5.μ.μ. θα ακουστεί και πάλι η σφυρίχτρα για να συνεχιστεί εκείνος ο αγώνας που είχε διακοπεί στο 3ο λεπτό. Αντίπαλες ομάδες θα είναι οι ίδιες, αλλά με άλλους πρωταγωνιστές. Για το παιχνίδι αυτό , όπως λέγεται από τους κατοίκους του ακριτικού μας νησιού, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να το μεταδώσουν το BBC, το CNN, το Al Jazeera και άλλα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια! 

Και στην Σμύρνη όμως , έχει δοθεί μεγάλη σημασία και δημοσιότητα στον αγώνα αυτό. 

Ο μάνατζερ της Karsiyaka Fatih Diniz.δήλωσε στο Doğan News Agency ότι η τουρκική ομάδα θα ταξιδέψει στη Χίο μαζί με το επιτελείο και αρκετούς οπαδούς της. Αλλά το παιχνίδι αυτό δεν θα τελειώσει στο ακριτικό ελληνικό νησί. Προγραμματίζεται να γίνει και επαναληπτικός στη Σμύρνη. Ο κ. Fatih Diniz δήλωσε επίσης ότι «αφού πρόκειται για φιλικό αγώνα θα μπορούσαν επίσης οι παίκτες να «μπερδέψουν» τις στολές τους». 

Η σημερινή νύχτα αναμένεται να είναι μεγάλη καθώς μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα θα ακολουθήσει συναυλία στο Δημοτικό Στάδιο Χίου με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Dilek Koc. 

Όπως αναφέρεται στο σάιτ της ιστορικής ομάδας της Χίου «ο Λαίλαπας αρχικά ιδρύθηκε το 1926 αλλά κατά την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, πράγμα που οδήγησε σε μία προσωρινή διακοπή της αγωνιστικής λειτουργίας της ομάδος. Η ανασύσταση του συλλόγου ήρθε μετά από μία περίοδο σχετικής σταθερότητας στα τοπικά πρωταθλήματα που κατέληξε όμως δυστυχώς σε μία δεύτερη διακοπή της λειτουργίας του συλλόγου το 1982, αυτή την φορά όπως φαινόταν οριστικά. 

Το 2009 κάποιοι νέοι φίλοι φάνηκαν πρόθυμοι να ξαναφτιάξουν το πάλαι ποτέ αθλητικό σύμβολο της περιοχής, και έτσι επανίδρυσαν το Α.Π.Σ Λαίλαπα. 

Στην επίσημη ανακοίνωση της Λαίλαπα αναφέρεται:

87 λεπτά 84 χρόνια μετά 

1930: Διοργανώνεται στη Χίο ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας του Λαίλαπα με την Καρσιγιακά Σπορ, ο πρώτος σε ελληνικό έδαφος αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ ομάδων της Ελλάδας και της Τουρκίας. 

Η τουρκική ομάδα ναυλώνει πλοίο και έρχεται από την Σμύρνη εν χορδαίς και οργάνοις μαζί με εκατοντάδες φιλάθλους της αλλά και θεσμικούς παράγοντες του Δήμου Σμύρνης, σύσσωμη την διοίκηση του Επιμελητηρίου καθώς και πολλούς επιχειρηματίες για σύναψη εμπορικών σχέσεων με τη Χίο. Η τουρκική αποστολή καταφθάνει στο νησί το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου και ο Δήμος Χίου σημαιοστολίζει την προκυμαία με τα χρώματα και τα εθνικά σύμβολα των δύο χωρών, οργανώνει δε υποδοχή των Τούρκων επισκεπτών σε κλίμα πανηγυρικό, κατόπιν παραθέτει επίσημο γεύμα στους ποδοσφαιριστές, στα μέλη της διοίκησης της τουρκικής ομάδας αλλά και στους θεσμικούς παράγοντες της γείτονος πόλης, τέλος διοργανώνει ξενάγηση στην πόλη της Χίου και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση της φιλίας των δύο λαών 8 μόλις χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης. 

Το απόγευμα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, ξεκινάει ο αγώνας στο γήπεδο Χίου (Μεζάρια) μπροστά σε 1.500 και πλέον θεατές αλλά στο 3ο μόλις λεπτό μια ασταμάτητη καταρρακτώδης νεροποντή γίνεται η αιτία να διακοπεί οριστικά και άδοξα το παιχνίδι προς μεγάλη απογοήτευση των παικτών, των φιλάθλων και όλων των διοργανωτών. 

Το Σάββατο 10 Μαϊου 2014 θα καταφθάσει ξανά η Καρσιγιακά Σπορ στο νησί της Χίου, με ναυλωμένο καραβάκι, όπως τότε, από την Σμύρνη, με πολλούς φιλάθλους και παράγοντες της γείτονος πόλης να συνοδεύουν την αποστολή και με σκοπό να συμμετάσχουν σε έναν ιστορικό φιλικό αγώνα με τον Λαίλαπα Χίου, αγώνα ο οποίος θα λάβει χώρα την Σάββατο 10 Μαϊου το απόγευμα στο Φαφαλίειο Στάδιο Χίου και θα αρχίσει από εκεί που σταμάτησε ο προηγούμενος, από το 3ο δηλαδή λεπτό. Την παραμονή του αγώνα ο Λαίλαπας ως οικοδεσπότης θα διοργανώσει εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ξενάγηση των τούρκων επισκεπτών στα μνημεία της πόλης, εκδήλωση και διαλέξεις για το γεγονός τότε και σήμερα καθώς και συναυλία.

newpost.gr


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/350420/enas-podosfairikos-agwnas-den-teleiwnei-ean-o-diaithths-den-sfyriksei-to-telos#ixzz31IF7Y9eQ