Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 στις 18.30 πραγματοποιείται Εκδήλωση με θέμα «Υπερασπίζοντας τη Νεότητα στην Ελλάδα της κρίσης» με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Μόσχο, Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. 
Πρόκειται για μια Ενημερωτική Εσπερίδα που διοργανώνουν ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου σε συνεργασία με το Europe Direct (Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης), στην αίθουσα του ΤΕΕΤΑΚ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης) στην οδό Πρεβελάκη και Γρεβενών, πίσω από το Ιστορικό Μουσείο. 
Η Εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων με θεσμικούς φορείς προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Αφορμή για τη δημιουργία της συγκεκριμένης εκδήλωσης αποτέλεσαν: 
α) Η έκθεση της UNICEF «H κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2014 – Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα παιδιά» που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκιαγραφεί την κατάσταση των παιδιών στη χώρα μας, σήμερα [π.χ. υψηλά ποσοστά φτώχειας (32,3%) και ανεργίας (58,6%) για το 2012 των ηλικιακών ομάδων 16-24 και 15-24 ετών], 
β) οι ενέργειες που διοργανώνουν ο Συνήγορος του Πολίτη σε συνεργασία και µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου Eurochild και αφορούν στην υλοποίηση της Σύστασης της Ε.Ε. “Επενδύοντας στα παιδιά: Σπάζοντας τον κύκλο της µειονεξίας” (σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της Ε.Ε. για το 2011, το 27% των παιδιών που ζουν σε χώρες της Ευρωζώνης απειλούνταν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό ενώ ο ίδιος κίνδυνος αυξήθηκε στην Ελλάδα από το 28,7% το 2010 στο 35,4% το 2012) και
γ) οι διαπιστώσεις – προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην περίοδο της κρίσης σύμφωνα με τις καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ σχετικά με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα. 
Στη θεματολογία της βραδιάς βρίσκονται κοινές αγωνίες και ανησυχίες: 
Η ζωή των ανηλίκων στην Ελλάδα σήμερα, η παιδική φτώχεια και την ανεργία, η ανέχεια, η απειλή του κοινωνικού αποκλεισμού, ο κύκλος της μειονεξίας, η συναισθηματική αποξένωση από τον εαυτό και τους άλλους, η οικονομική εξαθλίωση ως ψυχολογική και κοινωνική βία και βεβαίως, ο Συνήγορος του Παιδιού ως προασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων. 
Ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη και Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην ανάγκη να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος και κυρίως οι δομές εκείνες που αφορούν τα παιδιά, τα οποία δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. 
Στις σημερινές συνθήκες κρίσης, που η αμφισβήτηση και η αποδυνάμωση των δικαιωμάτων των παιδιών γίνεται πιεστική χρειάζεται να έχουμε κατά νου ότι τα δικαιώματα των παιδιών αποτελούν νομική δέσμευση που για να γίνει πραγματικότητα απαιτεί την ευθύνη της Πολιτείας και την κοινωνική συνειδητοποίηση και προσωπική ευαισθησία όλων μας. Είναι αναγκαίο να τα συζητάμε δημόσια, ώστε να αντιληφθούμε τη σημασία τους σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο συγκρούσεις. Και δίχως άλλο, χρειάζεται να καταλάβουμε πως ο σεβασμός των δικαιωμάτων αφορά όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και πως συνδέεται στενά με την κατανόηση από τα ίδια τα παιδιά του πλαισίου και των κανόνων μέσα στα οποία μπορούν να λειτουργούν, των υποχρεώσεων που έχουν ανάλογα με την ηλικία τους καθώς και του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων.
Είναι χρήσιμο τέλος να γνωρίζουμε ότι ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων, ο εκπαιδευτικός θεσμός που έχει ως έργο την ψυχοκοινωνική κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων του Νομού Ηρακλείου, παρέχει συμβουλευτική στήριξη σε γονείς και μαθητές, πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε σχολεία για ψυχοπαιδαγωγικά θέματα, συντονίζει βιωματικά εργαστήρια για μαθητές και επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, παρουσιάζει ομιλίες, διοργανώνει σχολές γονέων και συνεργάζεται με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook