Με δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων ξεκίνησαν σήμερα στο Ηράκλειο οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 70η επέτειο της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και ο Δήμος Ηρακλείου.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Κεγκέρογλου. Για την Μάχη της Κρήτης μίλησε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Γιώργος Αεράκης. Στέφανα στο μνημείο της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ κατατέθηκαν από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, Περιφέρεια Κρήτης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Δήμο Ηρακλείου, πολιτικά κόμματα, στρατιωτικές αρχές, επιστημονικούς - τοπικούς φορείς, βετεράνους της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, αναπηρικές, εφεδροπολεμικές, αντιστασιακές οργανώσεις και τη μαθητιώσα νεολαία.

Νωρίτερα, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, απένειμε τιμητική πλακέτα στον 98χρονο βετεράνο αξιωματικό της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Θεόδωρο Καλλίνο- Διοικητή του Λόχου στο ύψωμα «Κοψά», ανατολικά του αεροδρομίου Ηρακλείου. Ο θρυλικός βετεράνος που ζει στην Αθήνα, ήρθε σήμερα στην Κρήτη για να μετάσχει στις εκδηλώσεις, να καταθέσει στέφανο και να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς συμπολεμιστές του.

Ο Θ. Καλλίνος συγκινημένος από την βράβευση ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για την τιμή που του έγινε, δηλώνοντας ότι όσο θα ζει, θα επισκέπτεται το νησί και θα υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας. Σήμερα Παρασκευή στις 8μ.μ. στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου ο κ. Καλλίνος και ο αντιστασιακός Δημοσθένης Ραφτόπουλος θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση του Δήμου Ηρακλείου και θα μιλήσουν για την ιστορική επέτειο της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Επίσης, το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΙΟΥ 2011

ΕΝΕΤΙΚΗ ΠΥΛΗ ΜΑΚΑΣΙ (Οργάνωση Δήμος Ηρακλείου)

Ώρα 20:00 Εγκαίνια έκθεσης πολεμικών αντικειμένων, φωτογραφικού υλικού και ιστορικών ντοκουμέντων από την Μάχη της Κρήτης

Ώρα 20:30 Εκδήλωση Ιστορικής Μνήμης-Χαμηλή πλατεία Πύλης Μακάσι

Απόδοση τραγουδιών που γράφηκαν για την Μάχη της Κρήτης

Συμμετέχουν

• Μικτή χορωδία Δήμου Ηρακλείου και ορχήστρα υπό την Δ/νση του Γιάννη Κιαγιαδάκη
• Ο Νίκος Ανδρουλάκης
• Κρητικό συγκρότημα Αλεξάκης Βαγγέλης
• Οι χορευτές του Μαυρόκωστα

Αφήγηση – συντονισμός Γιώργος Χυντηράκης

Θα προβληθεί video από τον Αγώνα των Κρητών εναντίον των Γερμανών και θα ακουστούν ηχητικά ντοκουμέντα.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από την Κυριακή 22 Μαΐου έως και την Παρασκευή 27 Μαΐου

Τα σχολεία προγραμματίζουν επισκέψεις και παρουσίαση εκδηλώσεων κάθε μέρα στο θέατρο της Πύλης Μακάσι

20-21-22 MAIOY 2011

Με πρωτοβουλία της Περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου λειτουργεί έκθεση βιβλίου που περιλαμβάνει θεματολογία: «Η Μάχη Κρήτης: Κατοχή-Αντίσταση-Πόλεμος-Εμφύλιος»