Αποτίνουμε σήμερα φόρο τιμής στους ηρωικούς αγωνιστές της Μάχης της Κρήτης, που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα, προασπίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού στην ελευθερία, την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια.

Εβδομήντα χρόνια από τη μεγαλειώδη αυτή πράξη αντίστασης, Ελλήνων και συμμάχων, κρατάμε στη μνήμη μας ζωντανή τη θυσία τους, που μας γεμίζει περηφάνεια ως Έλληνες και συγκαταλέγεται στις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Ο ηρωικός τους αγώνας αποτελεί πηγή δύναμης και ελπίδας αλλά και πρότυπο δράσης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Προκλήσεις και δυσκολίες που πολλές φορές μοιάζουν ανυπέρβλητες.

Αποδεικνύεται όμως - από το λαμπρό παράδειγμα των περήφανων Κρητών - πως όταν στεκόμαστε ενωμένοι, ξεπερνώντας διαφορές και διαφωνίες, και συστρατευόμαστε στον κοινό σκοπό, κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο και καμία θυσία δεν πάει χαμένη.

Σήμερα, που η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη όχι με κάποια εξωτερική απειλή, αλλά με την παγκόσμια οικονομική κρίση και κυρίως με τις χρόνιες στρεβλώσεις και τις σαθρές νοοτροπίες που μας οδήγησαν στο δύσκολο σημείο που βρεθήκαμε, ο αγώνας των Ελλήνων και των συμμάχων μας στην Κρήτη, αποτελεί διαρκή υπενθύμιση των όσων μπορούμε μαζί να πετύχουμε.

Η μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι μεγάλη και δύσκολη, αλλά μόνο έτσι θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη όχι μόνο από δάνειες δυνάμεις και εξαρτήσεις, αλλά και από τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα, ώστε για τις επόμενες γενιές να αποτελούν οριστικά παρελθόν.

Είμαι βέβαιος πως η συλλογική αυτή προσπάθεια, θα δικαιώσει όσους έχουν στο παρελθόν θυσιαστεί στο βωμό της πατρίδας, αλλά και των κοινών παναθρώπινων αξιών μας, και θα μας γεμίσει και πάλι περηφάνεια για την νέα Ελλάδα, που θα είναι συνώνυμη της ανάπτυξης, της προοπτικής, της αξιοκρατίας και της ευνομίας αλλά πάνω απ’ όλα πρότυπο και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Βήμα, βήμα προχωράμε μαζί στη δημιουργία αυτής της Ελλάδας.