Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής του κοινωνικού μερίσματος σε 205.000 δικαιούχους που είχαν υποβάλει αίτηση έως 3 Μαΐου ενώ συνολικά για αυτήν την πρώτη φάση δόθηκαν 133,2 εκατ. ευρώ.

Σε αυτήν την πρώτη φάση καταβολής του επιδόματος παρατηρήθηκε αλαλούμ καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι δικαιούχοι ενημερώθηκαν ότι το ποσό του μερίσματος κατασχέθηκε από την τράπεζα λόγω χρεών. Κάτι τέτοιο αντίκειται στη νομοθεσία καθώς το μέρισμα είναι ακατάσχετο. Με παρέμβαση ωστόσο του υπουργείου οικονομικών το θέμα επιλύθηκε. Η Εθνική Τράπεζα μάλιστα με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «σε εφαρμογή του Νόμου, το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές και κατά συνέπεια πιστώνεται κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων».

Επεσήμανε επίσης πως «σε περίπτωση που εκ λάθους ή αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός, αποδεσμεύεται άμεσα και αποδίδεται στο δικαιούχο».

-Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.
-Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
-Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
-Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
-Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
-Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

Επίσης, επιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαϊου, είναι σε διαδικασία ελέγχου. Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών,ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό. Από τις 4 έως τις 8 Μαΐου, δηλαδή μέσα στις επόμενες 5 ημέρες, υποβλήθηκαν επιπλέον 68.000 αιτήσεις.

Η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.
Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ακόμη ότι σήμερα καταβλήθηκε και η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση σε 75.428 ενστόλους, ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ. Σημειώνει δε, ότι επιπλέον 20 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί για την ενίσχυση των υποδομών για τους άστεγους και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ανασφάλιστων.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook