Εν μέσω έντασης και με την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που εξαπέλυσε το Κίεβο σε πλήρη εξέλιξη, διεξάγονται τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στα ανατολικά της χώρας.
Ένοπλοι αυτονομιστές περιπολούν έξω από τα εκλογικά τμήματα, φοβούμενοι αιματηρά επεισόδια, ενώ ήδη υπήρξαν ήδη ορισμένες αναταραχές καθώς στην πόλη του Λουγκάνσκ ομάδα ατόμων προσπάθησε να παρεμποδίσει τη διαδικασία και να πάρει ψηφοδέλτια από ένα εκλογικό τμήμα.
Την ίδια ώρα αυτονομιστές αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει αποκλείσει αρκετούς δρόμους στην περιοχή, ενώ η πόλη Κρασνοαρμέισκ έχει καταληφθεί από την εθνοφυλακή. Την ίδια ώρα αναφορές κάνουν λόγο για επίθεση του στρατού σε χωριό της περιοχής.
Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι αφορά την αυτοδιάθεση των δύο επαρχιών, ενώ περισσότερα από 3 εκατομμύρια ψηφοδέλτια έχουν τυπωθεί για τη διαδικασία.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στα σημερινά αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόσχιση αυτής της περιοχής, είναι «τεράστια».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής στο Λουγκάνσκ, η συμμετοχή έχει αγγίξει ήδη το 65%, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ria Novosti, ενώ στο Ντονέτσκ το ποσοστό ξεπέρασε το 50% ενώ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι στις κάλπες θα προσέλθουν ακόμη περισσότεροι ψηφοφόροι.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τοπικής εκλογικής επιτροπής τα αποτελέσματα της διαδικασίας θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.
Στη Μαριούπολη – η οποία προσπαθεί να συνέλθει από τα αιματηρά επεισόδια της Παρασκευής- έχουν ανοίξει μόνο οκτώ εκλογικά τμήματα, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να δημιουργούνται τεράστιες ουρές.
Οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ντόνετσκ, 1.500 εκλογικά τμήματα θα είναι ανοικτά από τις 8:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής, ενώ στο Λουγκάνσκ άνοιξαν περισσότερα από 1.400 τμήματα.
Την ίδια ώρα, το Κίεβο απέρριψε το δημοψήφισμα. 
«(Τα δημοψηφίσματα) δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία εκστρατεία ενημέρωσης για τη συγκάλυψη εγκλημάτων. Κανένας δεν αποκαλεί δημοψήφισμα αυτό που διενεργείται στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Σεργκέι Πασίνσκι.
Ο ίδιος είπε σε πολλά σημεία της περιοχής δεν διεξάγεται ψηφοφορία και χαρακτήρισε το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παράνομο.
Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τα σημερινά δημοψηφίσματα «εγκληματική φάρσα» υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο.
«Οι οργανωτές αυτής της εγκληματικής φάρσας παραβίασαν το Σύνταγμα και τον ουκρανικό νόμο», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Το Κρεμλίνο εμπνεύστηκε, οργάνωσε και χρηματοδότησε το δημοψήφισμα της 11ης Μαϊου, το οποίο δεν έχει καμία νομική αξία, ενώ δεν θα έχει και καμία νομική συνέπεια για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook