Στην ψηφιακή καταγραφή και ανάδειξη των σπηλαίων της Κρήτης και όλης της χώρας προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου, υλοποιώντας ένα εξαιρετικά σημαντικό, σε διεθνές επίπεδο, έργο, που γίνεται για πρώτη φορά.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης υπέγραψε τη Διακήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού, προϋπολογισμού περίπου 306.579,76 ευρώ, για δημοσίευση στο ΦΕΚ, στον τοπικό, τον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό τύπο. 
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση υλικού που αφορά στα σπήλαια, τα φαράγγια, τις καταβόθρες κ.α. της Ελλάδας. Με την ολοκλήρωση του έργου, η διεθνής επιστημονική κοινότητα και κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει στη διάθεσή του ένα ενιαίο ηλεκτρονικό αρχείο για τα σπήλαια της χώρας που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπουδαίο έργο, που θα συμπεριλάβει αρχειακό και επιστημονικό υλικό που σήμερα είναι διάσπαρτο. «Έργα όπως αυτά των Πλουμάκη κα Πλατάκη, που βρίσκονται στη Βικελαία Βιβλιοθήκη, καταγραφές Σπηλαιολογικών Εταιρειών κ.α. θα συγκεντρωθούν και θα ψηφιοποιηθούν» ανέφερε ο κ. Κουράκης. 
Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, αφενός η επιστημονική διεθνής κοινότητα αποκτά μια πολύ σημαντική βάση δεδομένων και αφετέρου αναδεικνύουμε τις φυσικές ομορφιές της Κρήτης και όλης της χώρας, με σκοπό να προσελκύσουμε νέους επισκέπτες και να ενισχύσουμε τον φυσιολατρικό τουρισμό.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους και ο συμβατικός χρόνος υλοποίησής του είναι 15 μήνες. 
Η υποβολή των προσφορών θα γίνει στις 17 Ιουνίου στο Δήμο Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook