Μια στιγμή μόνο, μια ευκαιρία, είναι αρκετή για να πετύχεις πολλά κι αν αυτή δεν έρχεται τότε, τη δημιουργείς… αυτό όμως γίνεται όταν είσαι έτοιμος, έχεις σχέδιο, πλάνο δράσης και δεν φοβάσαι να διεκδικήσεις, να αγωνιστείς και να συνεχίσεις να το κάνεις με την ίδια θέρμη, αρκεί να πιστεύεις στο στόχο.

Ο Γιάννης Μαλανδράκης, υποψήφιος δήμαρχος εκ νέου για το Δήμο Πλατανιά, είναι από αυτούς τους ανθρώπους. Δραστήριος, δημιουργικά ανήσυχος και εξαντλητικά μαχητικός, τουλάχιστον αυτό καταμαρτυρούν όχι μόνο οι συνεργάτες του αλλά ακόμα και οι \”αντίπαλοί\” του.

Στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 εξελέγη Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Πλατανιά, ως επικεφαλής του συνδυασμού \”Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πολιτών\”. Έχει εκλεγεί , κατά τη διάρκεια της θητείας του, Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης ενώ παράλληλα είναι μέλος του Δ.Σ του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (πρώην Ο.Α.ΔΥ.Κ), Πρόεδρος της επιτροπής Leader, μέλος του Δ.Σ της ΑΝΕΚ καθώς και μέλος σε πολλές επιτροπές. 

Έχει κάνει σπουδές στην οικονομία, την οργάνωση & διοίκηση επιχειρήσεων, στο Marketing και διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση Ενηλίκων ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής του ΕΚΕΠΙΣ, ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής εκπαιδευτών από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, και πιστοποιημένος παρατηρητής διαδικασιών του ΕΚΕΠΙΣ. Επίσης είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής και από τον ΟΑΕΔ/ΛΑΕΚ.

\"\"

Ήταν επί 12ετία καθηγητής στα Δημόσια ΙΕΚ Χανίων. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο ΕΛΚΕΠΑ και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος καθώς και σε άλλους εκπαιδευτικούς φορείς ενώ ήταν επιστημονικός υπεύθυνος σε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων. Ήταν μέλος στο Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου από το 2005 έως το 2010 καθώς και στο Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τμ. Δυτ. Κρήτης) από το 2004 έως το 2010.

Επέλεξε να δηλώνει παρών σε πολλές κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις, σε κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες που στόχο είχαν τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Ο Γιάννης Μαλανδράκης κατέρχεται στις εκλογές της 18ης Μαΐου ως υποψήφιος Δήμαρχος Πλατανιά, επικεφαλής του συνδυασμού \”Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πολιτών\”.

\"\"\"\"

1. Κύριε Μαλανδράκη σε μια εποχή που η αυτοδιοίκηση βάλλεται, υποχρηματοδοτείται και πρέπει να γίνει τιτάνιος αγώνας για την εξασφάλιση της αναπτυξιακής προοπτικής, εσείς ρίχνεστε ξανά στη μάχη των εκλογών, τι είναι αυτό που σας δίνει δύναμη για τη συνέχεια;

Πράγματι η συγκυρία στην οποία ηγηθήκαμε του «Καλλικρατικού» Δήμου Πλατανιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη για τον τόπο και την αυτοδιοίκηση. Ωστόσο μέσα από στοχευμένες ενέργειες και με σταθερά βήματα, με εργατικότητα και συνέπεια καταφέραμε μέσα σε τριάμισι χρόνια να πετύχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα.

Αυτό το έργο μας είναι η δύναμή μας, η αναγνώρισή του από τους δημότες μας και η υλοποίηση νέων δράσεων που ήδη έχουμε δρομολογήσει για την επόμενη πενταετία με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου ζωής των δημοτών μας και την ανάπτυξη του τόπου μας.

2. Κάνοντας την αυτοκριτική σας, που πιστεύετε ότι πετύχατε περισσότερο και που δεν πήγαν τα πράγματα όπως θα θέλατε;

Θεωρώ ότι εξαιρετικό ήταν το έργο μας στην οργάνωση του δήμου( ΚΕΔΗΠ, ΝΠΔΔ, ΔΕΥΑΒΑ) και των υπηρεσιών του (πιστοποιημένη Τεχνική Υπηρεσία, οικονομική υπηρεσία, τμήμα τοπικής ανάπτυξης ) στην οικονομική διαχείριση και στην αποπληρωμή των χρεών του (πάνω από 3.000.000), στην απορρόφηση κονδυλίων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα για έργα υποδομών ύψους 20.000.000€, ενώ δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική (κοινωνικό παντοπωλείο, νέος παιδικός σταθμός) καθώς και στον τομέα της παιδείας (Κέντρο Δια βίου Μάθησης, μεταφορά τμήματος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου).

Εκεί που δεν έγιναν όσα θα θέλαμε ήταν στις υπηρεσίες που βασίζονται στους ίδιους πόρους, (παρεμβάσεις στο αγροτικό δίκτυο, επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού, ασφαλτοστρώσεις) λόγω της δραματικής μείωσης της κρατικής επιχορήγησης πάνω από 60% και των ποσών για μικρά έργα κατά 80%!

\"\"\"\"

3. Κατ’ επανάληψη σας έχουμε ακούσει να δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στις κοινωνικές δομές, τι επιπλέον σκοπεύετε να κάνετε αν εκλεγείτε εκ νέου;

Είναι γεγονός ότι αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας μας προσπαθήσαμε να σταθούμε δίπλα στους δοκιμαζόμενους δημότες μας, μειώνοντας τα δημοτικά τέλη σε ευπαθείς ομάδες, συστήνοντας το Κοινωνικό Παντοπωλείο, εξοπλίζοντας και λειτουργώντας ένα νέο δημοτικό παιδικό σταθμό στη Δ.Ε Μουσούρων, στηρίζοντας το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου.

Στα άμεσα σχέδιά μας, εφόσον οι δημότες μας τιμήσουν με την ψήφο τους, είναι η λειτουργία του υπό κατασκευή παιδικού σταθμού στο Κοντομαρί της Δ.Ε Πλατανιά, η ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, η σύσταση Κοινωνικού Φαρμακείου καθώς και η διεκδίκηση της ίδρυσης Κ.Α.Π.Η στο Δήμο μας, για τη δημιουργική απασχόληση των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

4. Τι θα αλλάζατε στη μέχρι σήμερα διαδρομή σας στο Δήμο;

Θα ήθελα να έβρισκα περισσότερο χρόνο για αυτοπρόσωπη παρουσία σε όλο το εύρος και την έκταση του πραγματικά αχανούς δήμου μας, με τις 51 τοπικές κοινότητες και τους 135 οικισμούς, που λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας και υποχρεώσεων δε μπόρεσα να έχω κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

\"\"

5. Οι προτεραιότητές σας για την επόμενη μέρα αν οι δημότες σας κάνουν ξανά την τιμή ποιες θα είναι;

Η επόμενη μέρα, θα είναι μέρα συνέχισης της σκληρής και εντατικής δουλειάς όπως μέχρι σήμερα, αλλά και του προγραμματισμού που ήδη έχουμε κάνει με τους συνεργάτες μου. Άμεση θα είναι η υλοποίηση των μεγάλων έργων που έχουμε δρομολογήσει, η διεκδίκηση όσων έχουμε προγραμματίσει, η συνέχιση της προσπάθειας αναβάθμισης των υποδομών της Παιδείας και η στήριξη της λειτουργίας τους, η προαναφερόμενη σύσταση και ενίσχυση δομών πρόνοιας και η επέκταση των πρωτοβουλιών που έχουμε ήδη αναλάβει για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και του τουρισμού.

6. Πως σχολιάζετε τους ανθυποψηφίους σας;

Πρόκειται για ανθρώπους που ασχολούνται πολλά χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θεωρώ ότι ενδιαφέρονται εξίσου για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας. Το ενδιαφέρον όμως είναι θεμιτό αλλά όχι αρκετό. Χρειάζονται συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις, που πάνω απ’ όλα να είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, με πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου. Ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει από όπου τον κατατάξει ο δημότης. Πρέπει όμως με τις ενέργειές μας να αναβαθμίζουμε το θεσμό της αυτοδιοίκησης για να έχει και αξιοπιστία απέναντι στο δημότη και όχι να περιοριζόμαστε σε στείρες και απαξιωτικές αντιπαραθέσεις!

\"\"\"\"

7. Ποια θεωρείται πως πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά μιας Δημοτικής αρχής;

\"\"Η Δημοτική Αρχή, σε μια εποχή που η τοπική αυτοδιοίκηση βάλλεται και διαρκώς υποβαθμίζεται από την κεντρική εξουσία, σε συνάρτηση και με το δυσμενές οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, πρέπει να είναι σε θέση να υποκαθιστά πολλές φορές τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της Πολιτείας.  
Πρέπει να βρίσκεται δίπλα στο δημότη, να καλύπτει τις ανάγκες του, να φροντίζει για τη βελτίωση της καθημερινότητας του και να επενδύει στην ανάπτυξη του τόπου.

 Για να μπορέσει να τα καταφέρει αυτά χρειάζεται γνώση, ικανότητα, όρεξη και μεράκι, εργατικότητα και μεθοδικότητα, ρεαλιστικό πρόγραμμα και κυρίως όραμα.

8. Τι μπορεί να γίνει για την προστασία του περιβάλλοντος και ποιες είναι οι προτεραιότητες;

Ο Δήμος μας, αποδεικνύοντας την ευαισθησία του σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ήταν από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα που υπέγραψε το «Σύμφωνο Δημάρχων», δεσμευόμενος να υλοποιήσει το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος διαδραματίζει η ΔΕΥΑΒΑ, με την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού στην ενδοχώρα του Δήμου μας . Στόχος μας η περαιτέρω επέκταση του δικτύου όπου είναι εφικτό και η αναβάθμιση των υπηρεσιών της καθώς και η προώθηση της ανακύκλωσης και της ευαισθητοποίησης κυρίως των νέων, μέσα από συντονισμένες δράσεις, σε συνεργασία με εθελοντικούς οργανισμούς και φορείς.

9. Τι πρέπει να γίνει για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού;

Στρατηγικός μας σχεδιασμός και μεγάλο μας στοίχημα για την επομένη περίοδο αποτελεί το Τόξο της Ενδοχώρας, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ενδοχώρας μας, με την αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων και ανενεργών δημοτικών κτιρίων, που, σε συνδυασμό με την θα δώσει ώθηση και ανάπτυξη στην περιοχή.

Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με φορείς του τουρισμού, η συνέχιση της προσπάθειας που ξεκινήσαμε για τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θρησκευτικός, γαστρονομικός, καταδυτικός, αθλητικός, αγροτουρισμός), με απώτερο στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος έναντι ανταγωνιστικών προορισμών.

\"\"

10. Με ποια κριτήρια επιλέξατε τους ανθρώπους που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό σας;

Το ψηφοδέλτιό μας απαρτίζουν γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας, κοινωνικής διαστρωμάτωσης και επαγγελματικής ιδιότητας, με αναγνωρισμένη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στην εργασία τους, γνώστες θεματικών αντικειμένων, που συνδυάζουν την αυτοδιοικητική εμπειρία με τη φρεσκάδα και την ορμή νέων ατόμων, που, πολλοί από αυτούς, ενασχολούνται για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση.

11. Γιατί πρέπει να σας επιλέξουν ξανά οι συνδημότες σας;

Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να οργανώνουμε, να συνθέτουμε, να διεκδικούμε, να βρισκόμαστε δίπλα στο δημότη, να είμαστε αποτελεσματικοί, να δίνουμε λύσεις. Όχι μόνο σταθήκαμε όρθιοι μέσα σε αυτήν την οικονομική, θεσμική, ηθική λαίλαπα αλλά καταφέραμε και δώσαμε κύρος και προοπτική στο δήμο μας. Το ίδιο σκληρά και ακατάπαυστα θα συνεχίσουμε και την ερχόμενη κρίσιμη πενταετία.

Σταύρος Ζουλάκης
zoulakis@flashnews.gr

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook