Είναι νέοι αλλά και νέοι στην πολιτικοί.

Την ώρα που συνομήλικοί τους, γυρνούν την πλάτη στην πολιτική και τους πολιτικούς, εκείνοι αποφασίζουν να μετέχουν, διεκδικώντας την εκλογή τους ως περιφερειακοί σύμβουλοι στην Περιφέρεια Κρήτης,

Η Ευχαριστία Κουτεντάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιάννης Βουλγαράκης, αν και ανήκουν σε διαφορετικούς συνδυασμούς, τους συνδέουν κοινά στοιχεία: Έχουν όρεξη για δουλειά και πολύ αγάπη για τον τόπο τους.

Ξεκινώντας από την κυρία της παρέας, θα γνωρίσουμε την Ευχαριστία, τον Νίκο και τον Γιάννη, οι οποίοι δέχτηκαν να μετέχουν σε ένα "διαδικτυακό debate" στο Flashnews.gr, απαντώντας σε 6 κοινές ερωτήσεις.

Φυσικά δεν πρόκειται για κανανικό debate  - πότε έγινε άλλωστε στην Ελλάδα κανονικό debate - αλλά για μια παράλληλη τοποθέτηση σε χαλαρές ερωτήσεις απέναντι σε μια νέα γενιά που δεν "χαλαρώνει" από ανησυχίες.

Η Ευχαριστία Κουτεντάκη, απόφοιτος της τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο τμήμα με αντικείμενο την «Πολιτική Ανάλυση και Πολιτική Θεωρία», είναι εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος και εκ νέου υποψήφια στην ΠΕ Ηρακλείου, με τον συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη «ΚΡΗΤΗ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ»

Ο μικρότερος της παρέας, ο 25χρονος μαθηματικός Νίκος Ανδρουλάκης, με καταγωγή από την Τύλισσο, κάτοικος Γαζίου, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ο.Ν.ΝΕ.Δ και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Σεραφείμ Τσόκα «ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

Ο Γιάννης Βουλγαράκης, από τον Κρουσώνα, συμφοιτητής με την Ευχαριστία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, με σπουδές στην πληροφορική και τις πολιτικές επιστήμες, είναι Περιφερειακός Σύμβουλος στην ΠΕ Ηρακλείου με τον συνδυασμό του Μιχάλη Κριτσωτάκη «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ».

Ο καθένας, με το δικό του τρόπο, απαντά στο γιατί αποφάσισε να μετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τι προσδοκά να προσφέρει, τι τον ενοχλεί στην πολιτική αλλά και αν του δίνοναν η ευκαιρία για έναν φανταστικό διάλογο με τον Ελευθέριο Βενιζέλο τι θα του έλεγε;

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι συνομήλικοί σας, αποστρέφονται την πολιτική, εσάς τι σας έκανε να επιλέξετε να είστε υποψήφια;

Η απάντηση της Ευχαριστίας

Από μικρό παιδί υπήρξα ανήσυχη σε ότι αφορά τα κοινά. Τόσο σε μαθητικά συμβούλια όσο και αργότερα στο πανεπιστήμιο, επιζητούσα να κάνω τα πράγματα γύρω μου καλύτερα, να αγωνίζομαι ώστε εγώ και οι γύρω μου να απολαμβάνουμε τα δικαιώματα μας. Τότε υπήρχε έντονη πολιτική δραστηριότητα μέσα και έξω από τις σχολές, ως όφειλε να είναι. Γιατί πολύ απλά είναι υγειές, οι νέοι άνθρωποι να έχουν πολιτικές ανησυχίες και να προσπαθούν πάντα να αλλάξουν τον κόσμο.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως το βλέπω εγώ, που δέχτηκαν οι άνθρωποι της γενιάς μου από την κρίση που βιώνουμε. Απογοητεύτηκαν με το πολιτικό σύστημα, έχασαν την όρεξη να διεκδικήσουν και να αλλάξουν την κατάσταση για ένα καλύτερο μέλλον. Σε ότι αφορά εμένα, η κρίση λειτούργησε διαφορετικά. Με πείσμωσε. Αν είσαι απογοητευμένος από την κατάσταση δεν έχεις πάρα να αναλάβεις την ευθύνη, και πάντα με αγνά κίνητρα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου, να αλλάξεις όλα όσα περιμένεις από άλλους να κάνουν για εσένα. Όπως είχα δηλώσει την περασμένη εβδομάδα, η υποψηφιότητά μου είναι πράξη ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους της γενιάς μου, μια απόφαση που δεν προέκυψε από νεανική επιπολαιότητα αλλά βασίστηκε στην Ιδέα του μεγάλου κρητικού συγγραφέα, Νίκου Καζαντζάκη, που πάτησε σε αυτά τα χώματα και μας πρόσταξε να έχουμε στο μυαλό μας πως πρέπει «Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω».


Η απάντηση του Νίκου

Θεωρώ ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι καιρός οι νέοι άνθρωποι να βγουν μπροστά. Και όταν λέω νέοι δεν εννοώ μονάχα στην ηλικία, αλλά κυρίως στον τρόπο σκέψης. Εκπροσωπώντας την γενιά των ανθρώπων που κλείνουν ιστορικά την λεγόμενη περίοδο της μεταπολίτευσης, έχουμε πλήρη συνείδηση των νοοτροπιών που μας έφεραν ως εδώ και έχουμε αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα των καιρών καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε επικίνδυνο σταυροδρόμι το οποίο για να ξεπεραστεί χρειάζονται νέα ήθη, νέες αξίες, μόρφωση, επίπεδο, διάλογο και ρεαλισμό. Αυτούς τους νέους ανθρώπους θέλω να εκπροσωπώ εγώ σε περίπτωση εκλογής μου την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όσο αφορά το ότι επιλέγω να βγω μπροστά την ώρα που άλλοι συνομήλικοί μου κάνουν την ανέξοδη κριτική χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσφορά, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αποτελεί μια βαριά κληρονομιά, ένα αναπόσπαστο τμήμα του γενετικού υλικού από το οποίο είμαι φτιαγμένος και εγώ και η παράταξη από την οποία προέρχομαι, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, να πρωτοστατούμε και να πρωτοπορούμε σε κάθε προσπάθεια για αλλαγή ή μεταρρύθμιση ακόμα και όταν όλοι είναι απέναντι σε κάθε τι καλό προκειμένου να μη διαταραχθούν τα συμφέροντα κάποιων. Θυμίζω ότι θέματα όπως αξιολόγηση, άσυλο, φοιτητικά συγγράμματα, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, είναι κάποια από τα ζητήματα τα οποία αλλάζουν στην ώριμη πλέον κοινωνία μας αλλά όταν κάποτε χρειάστηκε κάποιος να δώσει το «εναρκτήριο λάκτισμα» ήμασταν παρών χωρίς να υπολογίσουμε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.

Όνειρό μου είναι κάποια στιγμή οι συμπολίτες μου και κυρίως οι συνομήλικοί μου, να αντιληφθούν ότι ιστορικά είμαστε η πιο μορφωμένη γενιά βάση ποσοστού πτυχιούχων, όμως αυτό πρέπει να το κεφαλαιοποιήσουμε συνθέτοντας απόψεις, αδιαφορώντας για κομματικές ταμπέλες, αφήνοντας πίσω μικροκομματικές σκοπιμότητες και κατάλοιπα του παρελθόντος που μας έφεραν ως εδώ. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να συστρατευθούμε στην «επανάσταση του αυτονόητου».

Η απάντηση του Γιάννη

Η αποστροφή στο πολιτικό προσωπικό και όχι (θέλω να πιστεύω) στην πολιτική, αποτελεί μια πραγματικότητα. Αυτή η απέχθεια, έχει φυσικά κάποια αίτια. Χρόνια τώρα, οι πολιτικές που ο σημερινός συνασπισμός εξουσίας εφάρμοζε και συνεχίζει να το κάνει δίχως καμία επίγνωση των συνεπειών, μας οδήγησαν στην σημερινή κρίση. Επομένως, η απογοήτευση ή και ο θυμός ακόμη των πολιτών, είναι εύλογο να υπάρχει. Οι συνομήλικοι μου, άνθρωποι νέοι με όνειρα, την ώρα που θα έπρεπε να βρίσκονται στην παραγωγικότητα, είναι άνεργοι δίχως καμιά προοπτική, εκτός αυτή της μετανάστευσης. Νέοι, εξαίρετοι ως επιστήμονες, ως αγρότες, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως μισθωτοί, βιώνουμε όλοι μας την ανασφάλεια.

Δεν έχουμε όλοι όμως (και αναφέρομαι ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ), ευθύνη για αυτό. Ευθύνη έχουν αυτοί που εφάρμοσαν αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο στην χώρα μας και μας έφεραν στην εξαθλίωση. Επομένως αυτή η δυσαρέσκεια πρέπει να εκφραστεί στην κάλπη και οι συνομήλικοι μου να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν και αγωνίζονται για μια προοδευτική επιτέλους κοινωνία. Για μια πολιτεία που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων. Για τους λόγους αυτούς αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα.

Αν απέναντί σας είχατε έναν άνεργο, έναν αγρότη, έναν επαγγελματία και έναν τουρίστα, περιγράψτε του με δυο λόγια την Κρήτη που οραματίζεστε;

Η απάντηση της Ευχαριστίας

Καταρχήν, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να ξέρουν ότι είναι ο μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης της Κρήτης και εμείς σαν Περιφέρεια πάντα στοχεύουμε στην ενίσχυση τους.

Για τους ανέργους ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα τους, πάντα με κατανόηση και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στην διάρκεια της θητείας μας σταθήκαμε αλληλέγγυοι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες λειτουργώντας τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Με την στήριξη σας θα συνεχίσουμε το έργο μας αξιοποιώντας το νέο ΕΣΠΑ για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και την ένταξη των ανέργων στην Αγορά εργασίας.

Στον πρωτογενή τομέα επιδιώκουμε η Κρήτη να αποτελέσει Αγροδιατροφικό πόλο υψηλού ποιοτικού επιπέδου στο Διεθνή χώρο, να εξασφαλίσουμε Ονομασία Προέλευσης ακόμη περισσότερων προϊόντων και γενικότερα να προωθήσουμε την ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού με σκοπό την ανάπτυξη του τομέα σε συνδυασμό με την προστασία του Περιβάλλοντος.

Για την ενίσχυση των Επαγγελματιών στοχεύουμε στη δημιουργία δικτύου επιχειρηματιών οι οποίοι θα λειτουργούν σαν σύμβουλοι για νέους επιχειρηματίες και την υλοποίηση δράσεων ηλεκτρονικής εκπαίδευσης σε θέματα διαχείρισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Προτεραιότητα μας είναι να κάνουμε τους επισκέπτες του τόπους μας να αντιλαμβάνονται την Κρήτη ως ένα ασφαλή προορισμό για αυτούς και τις οικογένειες τους. Η Κρήτη, χωρίς τοπικιστικούς χρωματισμούς, είναι ένα όμορφο μέρος. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να αναδειχθούν τα αξιοθέατα και οι ομορφιές του τόπου μας και των κατοίκων του. Οι επισκέπτες μας να έχουν πρόσβαση τόσο σε χώρους με πλούσιο αρχαιολογικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον καθώς και στα μοναδικά θέρετρα του νησιού. Να γνωρίσουν την γνήσια και αγνή φιλοξενία των κρητικών. Να τους δώσουμε κίνητρο, ώστε η Κρήτη να μην είναι ένα μέρος που απλώς επισκέπτονται, αλλά ένα μέρος στο οποίο να θέλουν να επιστρέψουν.

Η απάντηση του Νίκου


Το πιθανότερο είναι αν ακούσει το όραμά μου ένας αγρότης, ένας επαγγελματίας, ένας τουρίστας και κυρίως ένας άνεργος, δεδομένων όλων αυτών που βιώνουμε, να μην αφιερώσει παραπάνω από ελάχιστα δευτερόλεπτα από το χρόνο του καθώς βομβαρδίζεται καθημερινά με πληθώρα δηλώσεων και ειδήσεων από διάφορες πηγές και ίσως να περιμένουν πλέον να δουν πράξεις και όχι ευχολόγια, οράματα και ασκήσεις επι χάρτου

Δεν θέλω να πω κάτι άλλο γιατί οι 4 κατηγορίες των ανθρώπων που αναφέρατε υπάρχουν και στην ίδια την οικογένειά μου και θα ήθελα να ξέρουν αυτοί που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη ότι τους αντιμετωπίζω με τον ίδιο σεβασμό. Μόνο μέσα από τα έργα έχω μάθει να μιλάω και το μόνο για το οποίο δεσμεύομαι είναι να είμαι στη διάθεση του κου Τσόκα για όπου είμαι ικανός να προσφέρω με σκοπό, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και να φέρουμε δουλειές και ανάπτυξη στον τόπο μας.

Η απάντηση του Γιάννη

Οραματίζομαι μια Κρήτη η οποία να μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας. Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος. Έχει ένα ανεπανάληπτο φυσικό πλούτο, μια πολιτιστική κληρονομιά παγκοσμίου φήμης. Όλα αυτά με αγάπη στον τόπο αυτό, μπορούν να συντελέσουν ώστε να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο. Προτάσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει το όραμα. Και εμείς, ως ¨Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης¨, έχουμε όραμα. Εμείς λέμε ότι η γεωργία έχει μέλλον και είναι απαραίτητο ο παραγωγός να συνεχίσει να καλλιεργεί. Ένας από τους άξονες της παραγωγικής ανασυγκρότησης που εμείς προτείνουμε περνά μέσα από τον πρωτογενή τομέα. Θέλουμε προϊόντα πιστοποιημένα, όπως έχει ανάγκη ή απαιτεί σήμερα ο καταναλωτής. Εργαλεία για την επιτυχία αυτής της στρατηγικής είναι η μεταρρύθμιση των γεωργικών συνεταιρισμών, η δημιουργία δικτύων παραγωγών, η σύνδεση με δίκτυα καταναλωτών και με επισιτιστικές επιχειρήσεις, ιδίως του τουριστικού τομέα. Προηγουμένως μιλώντας για την ανασυγκρότηση, αναφέρθηκα σε ένα άξονα. Ένας άλλος σχετίζεται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η εικόνα που σήμερα αντικρίζει κανείς στην Κρήτη είναι αποκαρδιωτική. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο. Εμείς, εφόσον ο κρητικός λαός μας δώσει την εξουσία στην περιφέρεια, έχουμε σκοπό να προβούμε σε στοχευόμενες κινήσεις προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο αυτό. Οι παρεμβάσεις μας θα αφορούν συγκεκριμένα την ενίσχυση των βιοτεχνικών υποδομών, στον καθορισμό των εμπορικών ζωνών στις πόλεις, στην πιστοποίηση των προϊόντων, στην ενδυνάμωση των συνεργασιών των επιχειρήσεων, στην ενίσχυση-αύξηση των εξαγωγικών μονάδων, στην διασύνδεση των μικρομεσαίων αυτών επιχειρήσεων με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στην αξιοποίηση της εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων του νησιού. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο επισκέπτης και όχι ο τουρίστας, θα έχει την δυνατότητα περιπλανιέται σε έναν τόπο, που ούτε λεπτό δεν θα αμφιβάλει για την επιλογή του να έρθει στο νησί. Οραματίζομαι μια Κρήτη που θα προσφέρει στους επισκέπτες πιστοποιημένα αγνά κρητικά προϊόντα, θα τους ταξιδεύει στο παρελθόν της μέσα από καλοσυντηριμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, θα τους δίνει την δυνατότητα με ασφάλεια να γνωρίζουν τις φυσικές τις ομορφιές. Αυτό θα πει Κρήτη, αυτό θα πει φιλοξενία.

Αν απέναντί σας είχατε έναν πολίτη που δεν θέλει να ψηφίσει, τι θα του λέγατε για να του αλλάξετε γνώμη;


Η απάντηση της Ευχαριστίας

Για άλλη μία φορά θα έκανα επίκληση στην αυθεντία. Και αυτήν την φορά στους αρχαίους προγόνους μας, οι οποίοι θεωρούσαν την αποχή από τα κοινά «εγκληματική» πράξη. Έγκλημα, εναντίον του εαυτού του φυσικά. Είναι αυτό που είπα και νωρίτερα, η απογοήτευση πρέπει να είναι δημιουργική όχι να αφηνόμαστε σε αυτή και να μας κάνει απαθείς απέναντι στα προβλήματα μας. Δεν θα πω είναι υποχρέωση όλων μας να ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα, είναι απλά ευθύνη μας.

Η απάντηση του Νίκου

Κάποτε προσπαθούσαμε να πείσουμε τους συμφοιτητές μας ότι η δύναμή μας είναι η δύναμη που αντλούμε από αυτούς την ημέρα των εκλογών. Ακόμα και αν διαφωνούν με εμάς. Διότι και η αντίθετη άποψη πάλι μέσω της συμμετοχής εκφράζεται, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως ανάδραση και να βελτιωθούν οι μετέχοντες στον στίβο της πολιτικής.

Λοιπόν, έχοντας αφήσει πίσω τα φοιτητικά, τα λόγια μου προς έναν πολίτη ο οποίος δεν θέλει να ψηφίσει θα ήταν ακριβώς τα ίδια με τα παραπάνω. Επίσης θα του έλεγα πως αν πραγματικά θέλει να δικαιούται να έχει άποψη, όποια και αν είναι αυτή, πρέπει να την τεκμηριώνει μέσω της ιερής κατάκτησης του εκλέγειν για την οποία άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ώστε εμείς να απολαμβάνουμε κάτι που σε πολλές χώρες ακόμα και εν έτη 2014, φαίνεται αδιανόητο.

Η απάντηση του Γιάννη

Θα του έλεγα ότι η αποχή δεν είναι λύση. Όπως σας ανέφερα και πριν, κατανοώ την απογοήτευση και τον θυμό. Όλοι ή οι περισσότεροι τουλάχιστον, το ίδιο αισθανόμαστε. Η ανατροπή όμως αυτής της κατάστασης περνά μέσα από την κάλπη. Η εκλογική διαδικασία είναι ο μόνος δημοκρατικός τρόπος προκειμένου να υπάρξει μια πραγματική αλλαγή. Η αποχή, εξυπηρετεί μονάχα το σημερινό μπλοκ εξουσίας και τον λόγο αυτό, εμμέσως καλούν τον λαό να απέχει.

Ακριβώς για να μην καταγραφεί η δυσαρέσκεια του. Επομένως τώρα που η δύναμη είναι στα χεριά μας, πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Όλες και όλοι επομένως στην κάλπη, για να δώσουμε ένα τέλος στις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Πείτε μας αν υπάρχει κάτι στην πολιτική και τους πολιτικούς που σας ενοχλεί και τι είναι αυτό που θέλετε να δείτε να αλλάζει άμεσα


Η απάντηση της Ευχαριστίας

Με ενοχλεί αφάνταστα να βλέπω πολιτικούς τους οποίους οι πολίτες έχουν εκλέξει περιμένοντας από αυτούς να αγωνιστούν για ότι τους αφορά, ενώ αυτοί επιλέγουν να εκμεταλλευτούν την θέση για δική τους προβολή. Η πολιτική δεν είναι showbiz, και οι πολιτικοί δεν είναι celebrities. Η προθυμία των ανθρώπων χωρίς κίνητρα πρέπει να αλλάξει άμεσα. Η ενασχόληση με την πολιτική είναι ένα βάρος δυσβάσταχτο και κανείς δεν θα έπρεπε να το παίρνει ελαφρά τη καρδία.

Η απάντηση του Νίκου

Πιστεύω ένα από τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να αλλάξει είναι η στάση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου που διοικεί την χώρα, να ανασυνταχθεί και από κοινού να κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία, μικροκομματική πολιτική και ουσιαστικά αδιαφορία για την οδυνηρή καθημερινότητα του πολίτη θα πρέπει να εξαλειφθεί. Προσδοκούμε από το κράτος να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προσφέρει ένα δίκτυ κοινωνικής ασφάλειας.

Η απάντηση του Γιάννη

Αν κάτι με ενοχλεί πολύ, αυτό είναι η υποκρισία. Ιδίως εάν αυτή την χρησιμοποιούν ως τέχνασμα νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά. Είμαι από εκείνους που δεν αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως επάγγελμα και επομένως καθετί που σχετίζεται με κάτι τέτοιο, με βρίσκει αντίθετο. Δυστυχώς, παρόλα όσα έχουμε υποστεί εξαιτίας της κρίσης, ορισμένοι συνεχίζουν να ενστερνίζονται παλαιοκομματικές- μικροπολιτικές μεθόδους, με μόνο στόχο την πολιτική τους επιβίωση

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές μετά από ένα διάστημα που οι υποψήφιοι έδωσαν τον προεκλογικό τους αγώνα. Περιγράψτε μας τι γεύση σας άφησε αυτή η περίοδος και ενδεχομένως μια προσωπική στιγμή που θα θέλατε να κρατήσετε

Η απάντηση της Ευχαριστίας

Η κρίση της χώρας κάνει αυτές τις εκλογές ιδιαίτερες. Η ψήφος που ρίχνουν πλέον οι πολίτες δεν είναι οικογενειακή παράδοση, ούτε τυχαία. Πλέον υπάρχει κριτήριο. Έτσι γίνονται διπλά σημαντικές. Η εκλογή λοιπόν υποψηφίων σημαίνει ξεκάθαρη εμπιστοσύνη για ένα καλύτερο αύριο. Στις περιοδείες μας αυτό που εξέλαβα ήταν τόσο αγανάκτηση όσο και ανυπομονησία και ελπίδα ότι όλα θα φτιάξουν. Αυτό που κρατάω είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που με αγκάλιασαν και με φώναζαν με το μικρό μου όνομα. Αυτού του είδους η σχέση είναι ανεκτίμητη ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

Η απάντηση του Νίκου

Όλες αυτές τις μέρες πηγαίνοντας από χωριό σε χωριό, από γειτονία σε γειτονία, βλέποντας εκατοντάδες συμπολίτες μου να με αγκαλιάζουν με συμπάθεια και με ένα βλέμμα προσμονής και ελπίδας, μου δίνουν την δύναμη να συνεχίσω τον αγώνα μου. Την αίσθηση που αποκομίζω από την επαφή και τις συνομιλίες με τους συμπολίτες είναι ότι ο συνδυασμός είναι ένας από τους πιο δυναμικούς, ουσιαστικούς και δραστήριους.
Μια παράταξη στην οποία έχουμε ένα κοινό στόχο, την ανάπτυξη της Κρήτης. Ο κόσμος πιστεύει στην προσπάθεια μας, γιατί βλέπουν νέους άφθαρτους με ιδανικά και αγάπη για τον τόπο τους . Πάντως δεν αρκούνται και δεν ικανοποιούνται πλέον ούτε «με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» αλλά ούτε με κομματικές ατέρμονες και ατελέσφορες μεγαλοστομίες, αλλά με έργα που έχουν την υπογραφή της συνέπειας, του ήθους, της εργατικότητας και της αποτελεσματικότητας

Η απάντηση του Γιάννη

Από ότι γνωρίζετε είναι η πρώτη φορά που μετέχω στον εκλογικό στίβο. Ως κάτι λοιπόν πρωτόγνωρο, οφείλω να ομολογήσω ότι παρόλο τον φόρτο εργασίας, ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Η επαφή με τους ανθρώπους, σε πόλεις και χωριά, είναι ένα συναίσθημα που δεν περιγράφεται. Μου δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσω με συμπολίτες και να αφουγκραστώ την αγωνιά τους για μια άλλη κοινωνία. Μια κοινωνία και ένα κράτος που θα λειτουργεί με βάση τις αξίες της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Τώρα όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας: υπήρξαν αρκετές στιγμές φόρτισης που δεν ξέρω εάν έχει νόημα να σας τις αναφέρω, θέλω όμως να σας πω ότι από ότι κατάλαβα εν τέλει, αυτές είναι το αλατοπίπερο μιας προεκλογικής εκστρατείας.

Αν σας δίνονταν η ευκαιρία για έναν «φανταστικό» διάλογο με τον Ελευθέριο Βενιζέλο τι θα θέλατε να του πείτε και τι θα τον ρωτάγατε;

Η απάντηση της Ευχαριστίας

Τίποτα από όσα σήμερα γνωρίζουμε ως Ελλάδα δεν θα υπήρχε σε αυτή τη μορφή αν δεν ήταν εκείνος. Η οξυδέρκεια του πνεύματος του τον καθιστά, κατά την άποψη μου, τον πιο σημαντικό πολιτικό στην ιστορία του Ελληνικού κράτους. Ήξερε να περπατά στα δυσδιάβατα μονοπάτια της Ευρωπαϊκής διπλωματίας με επιδεξιότητα, ενώ δυστυχώς οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες φαίνεται να πάσχουν σε αυτόν τομέα. Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω τι άποψη θα είχε ως προς την κατάσταση στην οποία έφεραν οι πολιτικοί ηγέτες που τον ακολούθησαν. Και ποια θα θεωρούσε καλύτερη διαδρομή για την χώρα σε αυτό το κρίσιμο σημείο. Αυτό θα ήθελα να μάθω.

Η απάντηση του Νίκου

Επειδή το ερώτημα είναι φανταστικό το μόνο που θα μπορούσα να ρωτήσω έναν τέτοιο πολιτικό-οραματιστή ο οποίος για την εποχή του ήταν ένας διορατικός πολιτικός είναι το πώς θα ενεργούσε στην σημερινή δύσκολη εποχή τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και στην τοπική κοινωνία της Κρήτης.

Η απάντηση του Γιάννη

Λοιπόν, τι θα τον ρωτούσα: θα τον ρωτούσα για την σχέση του με τον λαό. Υπήρξε ένας πολιτικός που ενέπνευσε και χαρακτηρίστικε ως χαρισματικός ηγέτης. Ποια λοιπόν η σχέση του με τον λαό; Στην καθημερινότητα του συνομιλούσε με τους πολίτες; Τους λάμβανε υπόψιν; Πως κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους;

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]


Flashnews.gr