Για την θητεία της ως Περιφερειακή Σύμβουλος, αλλά και για τους επόμενους στόχους μιλά σε συνέντευξή της, η νυν και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης με τον συνδυασμό "Κρήτη Πρώτη Δύναμη" κα Βιργινία Μανασάκη -Ταβερναράκη.

1. Κα Μανασάκη, τι γεύση σας άφησε η πρώτη θητεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο; 

Διανύοντας την πρώτη θητεία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, βίωσα μια πλειάδα εμπειριών και έντονων συναισθημάτων. Η αίσθηση πάντως που αφήνει η συμμετοχή σε ένα συλλογικό όργανο όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι απολύτως θετική. Η δύναμη που σου δίδει η εντολή των πολιτών να τους εκπροσωπήσεις, αλλά και η χαρά της δημιουργικότητας και της ουσιαστικής παρέμβασης στα μεγάλα και τα μικρά πολιτικά θέματα της Κρήτης είναι συγκλονιστικές εμπειρίες και η ικανοποίηση που τελικά σου προσφέρουν είναι ανεκτίμητη. 

2. Πως μπορείτε να προσφέρετε στην αυτοδιοίκηση σήμερα μέσα από την επιστημονική σας ιδιότητα, και ποιος είναι ο απολογισμός του έργου σας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητεία σας.

Όσον αφορά στον απολογισμό του έργου μας, ως μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου, συνέβαλα κι εγώ στο κοινό εγχείρημα για τη βελτίωση και την ανάδειξη του τόπου μας με:

• Την εξέλιξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
• Την παρέμβαση για σημαντικές τροποποιήσεις στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό.
• Την αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ που αφορούν στην προστασία του φυσικού μας πλούτου.
• Την ένταξη και υλοποίηση μεγάλου αριθμού αποχετευτικών έργων. 
• Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ελεγχόμενη ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ στην Κρήτη
• Την πραγματοποίηση δράσεων με στόχο την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Επίσης ως Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενός τομέα που αποτελεί και την επιστημονική μου εξειδίκευση και την εργασιακή μου ενασχόληση, υπήρξα συντονίστρια και βασική εισηγήτρια όλης της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ) και την έγκρισή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο, επιτυγχάνοντας έναν απ’ τους πιο βασικούς πολιτικούς στόχους της Περιφερειακής θητείας και κατατάσσοντας την Περιφέρειά μας πρώτη σε όλη την Ελλάδα, στον εκσυγχρονισμό και στην εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. 
Οι προσπάθειές μας όμως δε σταματούν εδώ και ευελπιστώντας στην ανανέωση της θητείας μας προσβλέπουμε: 
• Στην τελική έγκριση του σχεδίου του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
• Στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, με τη χρηματοδότηση όλων των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και ΣΧΟΟΑΠ.
• Στην εφαρμογή του ΠΕΣΔΑΚ με την χρηματοδότηση και ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων και την προώθηση και χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την πρόληψη και τη Διαλογή στην Πηγή.
• Στην ολοκλήρωση του Ενεργειακού Σχεδιασμού της Κρήτης
• Στην ολοκλήρωση όλων των έργων των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στο σύνολο της Περιφέρειας.
• Στην αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων των μονάδων μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα (ελαιοτριβεία, τυροκομεία, σφαγεία κ.λ.π.)
• Στην ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων των περιοχών Natura 2000, για την προστασία και ανάδειξή τους.
Θεωρώ πως σήμερα περισσότερο από ποτέ η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με τη μορφή που έχει πάρει, έχει την ανάγκη από νέα και άφθαρτα πρόσωπα, που επιπροσθέτως θα διαθέτουν την κατάρτιση και το επιστημονικό υπόβαθρο για να ασχοληθούν με ουσιαστικό τρόπο με κάθε εξειδικευμένο ζήτημα που θα απασχολήσει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Υπ’ αυτό το πρίσμα νομίζω πως συμπληρώνω τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για μια εκπροσώπηση προς όφελος των πολιτών. 

3. Τι εκτιμάτε για την επόμενη μέρα των εκλογών στην Περιφέρεια Κρήτης.

Εκτιμώ ότι ο κόσμος θα επιλέξει και πάλι για Περιφερειάρχη το Σταύρο Αρναουτάκη, γιατί κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής με το έργο και τη συμπεριφορά του. και γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως πρέπει να δώσει την ευκαιρία της συνέχειας στο αναπτυξιακό του όραμα, να υπάρξει η δυνατότητα να γίνει έργο και πράξη το πρόγραμμά του, που κύριο στόχο έβαλε τον άνθρωπο και το περιβάλλον της Κρήτης.

4. Τι αποτελεί για σας η ενασχόληση με τα κοινά;

Η ενασχόληση με τα κοινά, για μένα, είναι μια ατέρμονη προσπάθεια να συμβάλλω όσο μπορώ από την πλευρά μου, στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας και των ανθρώπων του, επιστρατεύοντας όλες μου τις δυνάμεις και μέσα από το πεδίο που γνωρίζω και μέσω της επαφής μου με τον κόσμο. Πιστεύω στο θεσμό της πολιτικής, γιατί σου δίνει τη δύναμη και σου ανοίγει το δρόμο για να μπορέσεις να χαράξεις στρατηγική και να προσφέρεις ουσιαστικά στον κόσμο και στον τόπο, που ζεις. 

5. Ποιο είναι το κορυφαίο άλυτο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα το νησί μας;

Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τον τόπο μας, όπως και όλη την Ελλάδα, είναι η ανεργία και οι ολέθριες συνέπειες που επιφέρει. Η αβεβαιότητα για το μέλλον, που δημιουργεί ειδικά στους νέους ανθρώπους που πληρώνουν το τίμημα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι η κύρια αιτία για την κατάρρευση του κοινωνικού θεσμού πέρα από την οικονομική εξαθλίωση και την άρνηση για συμμετοχή, συνεισφορά και εξέλιξη. Όταν οι νέοι στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα και φτάνουν να έχουν θέμα επιβίωσης, αρνούνται να συμμετέχουν στις εξελίξεις, και έτσι δημιουργείται έλλειμμα στο δυναμικό ανάπτυξης του τόπου. Αυτό όμως φέρει και το τέλος ενός τόπου. Σ’ αυτό το πρόβλημα πρέπει να εστιάσουμε για να βρούμε τη λύση και να μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. 

6. Τι σας ενοχλεί σήμερα περισσότερο στην Κρήτη, που θα πρέπει ν’ αλλάξει άμεσα;

Ως λαός εμείς οι Κρητικοί, χαρακτηριζόμαστε από ιδιαιτερότητες με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Αυτό που χρειάζεται να αλλάξει σήμερα στον τόπο μας είναι η νοοτροπία και η αντίληψη του κόσμου, πάνω σε θέματα που αφορούν τη συλλογικότητα, την ομαδικότητα και την καλή πίστη, σε μια κοινή προσπάθεια για να διεκδικήσουμε αυτά που θέλουμε όλοι, τελικά, γιατί οι στόχοι μας είναι κοινοί. Η κουλτούρα του κόσμου λοιπόν πρέπει να αλλάξει για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από κοινού τις υποδομές, το σεβασμό στο περιβάλλον, 
Πέραν της κοινωνικής αδικίας και της τρομακτικής συρρίκνωσης του εισοδήματος της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας η Κρήτη έχει αδικηθεί πολύ σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά στα οφέλη που έχει αποκομίσει σε σχέση με αυτά που έχει προσφέρει από το παραγόμενο εισόδημά της. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα. Και παρότι δεν είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας, εμείς θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και κάθε θεμιτή πολιτική παρέμβαση και πίεση στην κατεύθυνση μιας ορθολογικότερης διαχείρισης των πόρων για να υπάρξει επιτέλους μια στοιχειώδης ανταποδοτικότητα στην κατανομή των πιστώσεων. 
Κάτι άλλο που με ενοχλεί στην ιδιαίτερή μας πατρίδα είναι ότι δεν απονείμαμε ποτέ το δέοντα σεβασμό στο περιβάλλον που αποτελεί ένα από τα κυριότερα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η ευθύνη ανήκει διαχρονικά σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο και εδώ είμαστε υπερήφανοι που στη μικρή θητεία μας μπήκανε οι βάσεις για την επίλυση βασικών περιβαλλοντικών θεμάτων, όπως η διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων. 

7. Έχετε εμπειρία από το παρελθόν, από εκλογικές διαδικασίες; Πως βιώνετε αυτή την προσπάθεια εκλογής;

Διαχρονικά η κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Αυτή τη φορά όμως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αισθάνομαι ότι υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία να απευθυνθείς στους πολίτες και να αντιπαρέλθεις τη δυσπιστία και πολλές φορές ακόμη και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου. Το θετικό όμως είναι ότι, μιας και ο λαός της Κρήτης έχει βαθειά δημοκρατικές αντιλήψεις, στο τέλος πάντα αναγνωρίζει ότι ακόμα και στη δυσμενέστερη οικονομικοπολιτική συγκυρία, ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξουμε τον τόπο μας και τις τύχες μας, είναι η συμμετοχή μας στην εκάστοτε εκλογική διαδικασία. 

8. Τι σας κάνει υπερήφανη στην Κρήτη Σήμερα;

Είναι πολλά αυτά για τα οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ως Κρητικοί. 
• Η ιστορία πολλών χιλιάδων ετών, ο αρχαιολογικός πλούτος που κληρονομήσαμε, η διατήρηση της ταυτότητάς και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 
• Η αγωνιστική δράση και το ανήσυχο πνεύμα των Κρητών, όπως αποτυπώνεται στην ιστορία διαχρονικά. 
• Η ανεξάντλητη διάθεση του λαού μας για προσφορά, εξωστρέφεια και φιλοξενία. 
• Το πάθος, η εργατικότητα η ακεραιότητα αλλά και πλήθος άλλων αρετών του Λαού μας. 
• Η κορυφαία ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων μας με τη διεθνή αναγνώριση που ολοένα και περισσότερο τα επιβάλλει σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. 
• Το απείρου κάλλους φυσικό περιβάλλον και η πλούσια βιοπικοιλότητα του νησιού.
Γι’ αυτούς τους λόγους άλλωστε η Κρήτη αποτελεί πόλο έλξης πολλών χιλιάδων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναγνωρίζουν όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και επιθυμούν να τα ζήσουν από κοντά. 

9. Γιατί να σας ψηφίσει ο πολίτης του Νομού Ηρακλείου

Αξιολογώντας αφενός, το παραγόμενο έργο της πρώτης εκλεγμένης περιφερειακής αρχής και αφετέρου την ποιότητα του ανθρώπινου στελεχιακού δυναμικού του συνδυασμού «Κρήτη Πρώτη Δύναμη» προεξάρχοντος του Σταύρου Αρναουτάκη, οι πολίτες της Κρήτης, έχουν κάθε λόγο να μας εμπιστευθούν ξανά και να μας δώσουν μια καθαρή εντολή, να συνεχίσουμε το έργο μας.