Η διορθωτική φάση συνεχίζεται στο ελληνικό χρηματιστήριο με κύριες αιτίες την ρευστότητα που αποστράγγισαν οι τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο κίνδυνο πολιτικού ατυχήματος ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Είναι εντυπωσιακός πραγματικά ο τρόπος με τον οποίο καλύφθηκαν σε χρόνο ρεκόρ οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών δεν παύει να αποστέρησε πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά, αφού αρκετοί ξένοι επενδυτές μετακύλησαν θέσεις τους από άλλες μετοχές στις τράπεζες πιέζοντας έτσι αντίστοιχα τις τιμές των μη τραπεζικών blue chips. Πολλές από τις εταιρείες αυτές καταγράφουν ήδη τριψήφιες αποδόσεις από τα χαμηλά του 2012 και έτσι προσφέρθηκε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για παράλληλη λογιστικοποίηση κερδών.

Προφανώς όλοι αυτοί οι ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, θεωρώντας ότι σε κάθε περίπτωση η πορεία της χώρας είναι προσυμφωνημένη και προδιαγεγραμμένη. Δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη όμως και οι εγχώριοι επενδυτές. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα το χρηματιστήριο, οι εγχώριοι επενδυτές (θεσμικοί και ιδιώτες) εμφανίζονται καθαροί πωλητές κατά τον μήνα Απρίλιο, τάση που δείχνει να συνεχίζεται και τον μήνα Μαϊο.

Βασικός καταλύτης στην απόφαση αυτή των εγχώριων επενδυτών είναι η άνοδος του πολιτικού θερμόμετρου και η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών σε τοπική αυτοδιοίκηση και ευρωβουλή. Οι εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι από τις πλέον αμφίρροπες την τελευταία τριακονταετία αφού οι διαφορές των δύο μεγάλων κομμάτων είναι οριακές, με κανέναν από τους δύο μονομάχους να μην μπορεί να πάρει μόνιμα κεφάλι στην κούρσα. Ο κίνδυνος καταβαράθρωσης του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου παραμένει μεγάλος, ενώ σημαντική είναι πλέον και η μεταρρυθμιστική κόπωση στην κοινωνία, γεγονός που αναμένεται να καταγραφεί σαφέστατα στις κάλπες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν πάντοτε ιδιαίτερα ευαίσθητο στις πολιτικές εξελίξεις. Και αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν αρέσει στις χρηματιστηριακές αγορές, αυτό είναι η αβεβαιότητα. Στάση αναμονής λοιπόν έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι θετικές ειδήσεις πάντως δεν έχουν τελειώσει για την Ελλάδα, με κορυφαία είδηση την οριστική διευθέτηση του χρέους, είδηση που έχει μετατεθεί πλέον για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities