Παρουσιάζοντας τις θέσεις και τους υποψηφίους για την κοινωνική αλληλεγγύη και πρόνοια στον Δήμο Χανίων, ο συνδυασμός \”Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος\” με ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
\”Η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι ασπίδα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπογράφοντας και εφαρμόζοντας τα μνημόνια, είναι ασπίδα ενάντια στη βάρβαρη επίθεση που δέχονται τα τελευταία χρόνια οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στα 4 χρόνια του μνημονίου επιχειρείται μια ολοκληρωτική διάλυση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών, της ανεργίας, της ανασφάλιστης και επισφαλούς εργασίας, των αστέγων, των εξαρτημένων, των πλήρως αποκλεισμένων από τα κοινωνικά αγαθά συμπολιτών μας.
Σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό, τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης (στέγη, τροφή, περίθαλψη κ.ά.) που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επικοινωνιακούς όρους, έργα βιτρίνας και ανέξοδες εξαγγελίες, όπως γινόταν έως τώρα από τη δημοτική αρχή. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την ενεργητική συμμετοχή και την πολύτιμη εμπειρία, όλων των ομάδων και συλλογικοτήτων αλληλεγγύης που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, οι οποίες κατά το παρελθόν αντί να βρουν δίπλα τους έναν δήμο συμπαραστάτη έγιναν στόχος επιθετικών εναντίον τους πολιτικών.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο Άνθρωπος» με υποψήφιο δήμαρχο το Γιάννη Σαρρή προτάσσει:
– Ολοι οι πολίτες ανεξάρτητα από χρώμα φύλο, θρησκεία και καταγωγή έχουν δικαίωμα στη στέγη και την τροφή. Ουσιαστικές πρωτοβουλίες και βούληση για δημιουργία ξενώνα αστέγων και όχι εξαγγελίες βιτρίνας και υπόκλιση σε γραφειοκρατικά προσκόμματα.
– Δήμος με ευθύνη ενεργητικής στήριξης απέναντι στους πλειστηριασμούς
– Κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Ιδιαίτερη φροντίδα για την τιμολόγηση του νερού σε ευπαθείς ομάδες.
– Στήριξη των συλλογικοτήτων που προσφέρουν υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες, με σεβασμό στην αυτονομία τους (συσσίτια, κοινωνικά ιατρεία).
– Ουσιαστική λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου χωρίς αποκλεισμούς
– Να αποτελέσουν οι συλλογικότητες αλληλεγγύης παράδειγμα για το πώς ο Δήμος, μπορεί να οργανώσει δικές του δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης (πρόγευμα στα σχολεία, δημοτικός λαχανόκηπος, κοινωνικό φροντιστήριο)
– Προτεραιότητα στην πρόνοια: Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλους, φροντίδα ηλικιωμένων, φροντίδα ΑμεΑ, στήριξη υπαρχουσών δομών που διαλύονται λόγων υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης (ΚΗΦΑΜΕΑ, Γηροκομείο κ.λπ.)
– Δομές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ακραίων κοινωνικών φαινομένων (ενδοοικογενειακή βία, ναρκωτικά, αλκοολισμός, ρατσισμός) που πολλαπλασιάζουν οι μνημονιακές συνθήκες εξαθλίωσης.
– Εύρυθμη λειτουργία του γραφείου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του δήμου, ώστε να εξυπηρετεί και να διευκολύνει ουσιαστικά όσους προσφεύγουν σε αυτό.
– Αξιοποίηση ΚοιΣΠΕ για άτομα με ψυχικές διαταραχές. Διευκόλυνση και συμπαράσταση σε συλλόγους και οργανώσεις ψυχικά πασχόντων ατόμων.
– Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι βιτρίνα, είναι κοινωνικό αγαθό. Διοργάνωση δωρεάν λαϊκών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, δωρεάν εισιτήρια σε ευπαθείς ομάδες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου.
Η «δημοσιονομική προσαρμογή» που επιβάλουν τα μνημόνια και ο Καλλικράτης μπορεί να περιορίζουν τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου. Ωστόσο, η αλλαγή προτεραιοτήτων στην κατανομή των πόρων δημιουργεί νέες προοπτικές για τη λειτουργία ενός δήμου. Εάν κριτήριο δεν είναι τα έργα βιτρίνας και το μοίρασμα της πίττας σε εργολάβους – κολλητούς της δημοτικής αρχής, αλλά η εξυπηρέτηση του συλλογικού συμφέροντος, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τη συμμετοχή και τη συλλογική διεκδίκηση, και εάν η δημιουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας αλληλεγγύης αποτελεί το στόχο στον οποίο προσβλέπει μια νέα δημοτική αρχή, τότε είναι δυνατή όχι μόνο η ενεργητική παρέμβαση του δήμου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών, αλλά και η δημιουργία πραγματικών πλεονασμάτων για την απελευθέρωση των κρυμμένων δυνατοτήτων που υπάρχουν στους πολίτες των Χανίων.
Ανδρουλάκης Σπύρος, πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Ψυχικές διαταραχές, οικογενειών και φίλων αυτών «Αφύπνισις» (ΔΚ Περιβολίων Κυδωνίας), Βερυκάκη Ευστρατία (Τούλα), Κοινωνική Κουζίνα (ΔΕ Χανίων), Βουτετάκη Κατερίνα, ψυχολόγος Γ.Ν. Χανίων (ΔΕ Ακρωτηρίου), Δροσοπούλου Βασιλική, συνταξιούχος νοσηλεύτρια (ΔΕ Ελ. Βενιζέλου), Ζουρίδης Γιώργος, δικαιώματα μεταναστών (ΔΕ Χανίων), Θεοδωράκη Σοφία, ταμείας ΚΗΦΑΜΕΑ (ΔΕ Ακρωτηρίου), Κλάδη Ζωή, μέλος ΚΗΦΑΜΕΑ (ΔΕ Ν. Κυδωνίας), Κουρής Φραγκίσκος, Κοινωνική Κουζίνα, (ΔΚ Νεροκούρου), Μανουσάκη Ελένγκω, Κοινωνικό Ιατρείο (ΔΕ Χανίων), Μαρκάκη Δέσποινα, Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο, Γιατροί του Κόσμου (ΔΚ Χανίων), Μουτσέλου Ρούλα, Κοινωνική Κουζίνα (ΔΚ Χανίων), Μπουλνταδάκη Νικολέτα – Νεκταρία, ψυχολόγος (ΔΕ Ν. Κυδωνίας), Σκιτζής Δημήτρης, Κίνηση Ενάντια στα Χαράτσια (ΔΕ Ακρωτηρίου), Τζινευράκης Νίκος, Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων (ΔΕ Ελ. Βενιζέλου), Τσουκάτος Γιάννης, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, Μέλος ΔΣ Συσσιτίου Σπλάντζιας (ΔΕ Χανίων), Φατζίκης Στράτος, οδηγός ταξί (ΔΕ Χανίων)
* H φωτογραφία των υποψηφίων είναι από τον φωτογράφο Γιάννη Κλουβιδάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook