Το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα του Δ.Σ. Φαιστού στις Μοίρες, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Μια Προσευχή για την για την έγκυο μητέρα». Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας, ο καθηγητής κ. Γκάρεθ Όουενς, φέρνοντας νέα αρχαιολογικά και γλωσσικά δεδομένα, προσπάθησε να εξηγήσει και να δώσει τη δική του ερμηνεία ως προς τι μπορεί να πει ο Δίσκος της Φαιστού, ως ένα μικρό αντίδωρο για τις μητέρες που αποτελούν σταθερή αξία στη ζωή μας και για ότι μας προσφέρουν. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της τοπικής εκκλησίας π. Ιωάννης Φραγκάκης, η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μοιρών κ. Ζαχαρένια Πετράκη, καθώς και εκπαιδευτικοί.
Όπως ανέφερε ο ίδιος ο ερευνητής «Όπου υπάρχει σεβασμός υπάρχει και ελπίδα. Σχετικά με την έρευνα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την ανάγνωση, ενώ είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε νέα στοιχεία. Ο δίσκος είναι αναμφισβήτητα μια γνήσια μινωική θρησκευτική επιγραφή που έχει παρόμοιες λέξεις για επιγραφές από Μινωϊκά Ιερά όπως το βουνό του Γιούχτα στις Άνω Αρχάνες, τοποθεσίες που βρέθηκαν αντίστοιχα τάματα, ενώ η φράση που επαναλαμβάνεται στην ανάγνωση του δίσκου I-QE-KU-RJA αναφέρεται στην ΕΓΚΥΟΣ ΜΗΤΕΡΑ».
Σχετικά με την ενημερωτική εκδήλωση, η Δήμαρχος Φαιστού αφού ευχαρίστησε τον καθηγητή για την παρουσία του τόνισε πως: «ο Πολιτισμός που παράγει η εκπαίδευση είναι τα όπλα για το μέλλον. Στόχος των πρωτοβουλιών του Δήμου είναι να αναδείξει τη μοναδική ιστορική κληρονομιά και να τη συνδέσει με ένα δυναμικό παρόν, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και στην ανα¬ζωογόνηση της περιοχής». Αναφορικά με τη γιορτή της Μητέρας, δήλωσε: «Η γιορτή της μητέρας δεν αντιπροσωπεύει μόνο μια καθιερωμένη ημέρα για την αναγνώριση και εκτίμηση της μητρότητας, αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα για όλους μας. Είναι η παγκόσμια αναγνώριση της ιερής αποστολής της μητέρας και της κοινωνικής της προσφοράς. Είναι η γιορτή της παντοτινής, άδολης και ακατάλυτης αγάπης, της αφοσίωσης, της στοργής και της θυσίας».
Στο περιθώριο της εκδήλωσης έγινε η ανάγνωση του δίσκου της Φαιστού σε ψηφιακή μορφή, ενώ η Δήμαρχος Φαιστού δώρισε στον καθηγητή δυο τόμους με την «Ιστορία των Αγώνων των Μεσαριτών». Τέλος, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα πραγματοποίησης ανάλογων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και στο μέλλον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook