Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε τις εργασίες του στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Κρήτης το 18ο Επιστημονικό Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων (ΣΕΠ). Το συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε σε μία δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη (ενόψει και των Ευρω-εκλογών της 25ης Μαΐου), αλλά και για την Ελλάδα (εκλογικές δημοτικές και Περιφέρειας), όπου οι περιφερειακές ανισότητες διευρύνονται, οι μισθοί συμπιέζονται και η ανεργία αυξάνεται κυρίως για τον ευρωπαϊκό νότο. Πολλές επιχειρήσεις δε μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ενώ 343.692 από αυτές κήρυξαν στάση πληρωμών (τέλος Σεπτεμβρίου 2013).

Στο 18ο συνέδριο ΣΕΠ παρουσιάστηκαν περίπου 50 επιστημονικές εργασίες από τις συνολικά 100 που υποβλήθηκαν. Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους αλλά και με εισήγηση ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, πρώην Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ και τ. Πρύτανης του ΕΜΠ, ο Ιωάννης Παλλήκαρης τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΠ και Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νικόλαος Κόνσολας και οι ομότιμοι καθηγητές Ροσέτος Φακιόλας, Παύλος Λουκάκης και Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος.

1. Σημαντικές συνεισφορές

Το εναρκτήριο άρθρο του συνεδρίου των κκ. Ξανθόπουλου – Πυργιώτη (Πρόεδρος του ΣΕΠ) αναφέρεται στη νέα τεχνολογία της ανάπτυξης που έκγονός της είναι η εκτυλισσόμενη ραγδαία «τρίτη» βιομηχανική επανάσταση. Νέες δυνάμεις δομούνται μέσα από την αξιοποίησή τους για τη δημιουργική και έξυπνη διασύνδεση πολλών παραγωγικών μονάδων μικρής κλίμακας, αποκεντρωμένων αλλά τεράστιας συλλογικής ισχύος. Οι ισχυροί της γης επενδύουν ήδη στη Τρίτη βιομηχανική επανάσταση. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει ή θα μείνει απ’ έξω.

Το άρθρο του κ. Παλλήκαρη αναφέρεται στο Πανεπιστήμιο των Ορέων: μια γέφυρα ανάμεσα στο άστυ και την περιφέρεια. Το Πανεπιστήμιο των Ορέων είναι το «σκαρί» μιας νέας πρόκλησης που θέλει να φέρει λίγο από τον «βουνίσιο αέρα» στην πόλη, αλλά και την γνώση των αστικών περιοχών στους πολίτες των συχνά απομονωμένων και δύσβατων βουνών.

Ο κ. Λουκάκης στο άρθρο του, διατυπώνει στρατηγικές προσέγγισης (ή αποκατάστασης) της εσωτερικής ομοιογένειας, λειτουργικότητας και συνοχής των Καλλικρατικών Δήμων με στόχο την ενδογενή ανάπτυξη. Αυτό θα επιφέρει βελτίωση ως προς: (1) την ενιαία προστασία, (2) την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, (3) ανάδειξη και αξιοποίηση φυσικών πόρων (νερό, ενέργεια).

Ο κ. Φακιολάς επικεντρώθηκε στην επίδραση της επιχειρηματικότητας στη μείωση της ανεργίας και εξέτασε τις αιτίες της ανεργίας, τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στη ζήτηση της εργασίας, το κοινωνικό κόστος της δημοσιονομικής πολιτικής και τις προοπτικές για σύντομη ανάκαμψη.

Σημαντικές συνεισφορές έγιναν επίσης στη λήψη αποφάσεων και περιφερειακή εξειδίκευση. Στόχος είναι η ανάπτυξη εργαλείων για περιφερειακή πολιτική. Οι εργασίες αυτές αναφέρονται στην αξιολόγηση των Ελληνικών Περιφερειών, στις περιφερειακές ανισότητες, στην ανάπτυξη δείκτη υστέρησης περιφερειών, στο δείκτη περιφερειακής συγκέντρωσης (Location Quotient) και στην περιφερειακή ανταγωνιστικότητα στους κλάδους της μεταποίησης.
Τέλος, άλλες εργασίες αναφέρθηκαν στην ηθική παιδεία, στην υποκειμενική ευημερία, στην περιφερειακή εξειδίκευση και χωροταξικό σχεδιασμό, στη νησιωτικότητα – ορεινότητα, στις μικρές – μεσαίες επιχειρήσεις, στην περιφερειακή εξειδίκευση πιο έξυπνης ανάπτυξης και στο συνεταιρισμό νέας γενιάς.

2. Βράβευση Καθηγητή – Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων απονέμεται στον Καθηγητή – Ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, Πρόεδρο του 18ου Επιστημονικού Συνεδρίου του ΣΕΠ, βραβείο σε ένδειξη «εξαίρετης τιμής», για το συνολικό έργο του και για τη συμβολή του στην επιτυχία του Συνεδρίου. Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης, Δρ. Γεώργιος Ξανθός (Υπεύθυνος Περιφερειακών Τμημάτων του ΣΕΠ), ο Τιμώμενος Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Δρ. Λάμπρος Πυργιώτης, Πρόεδρος του ΣΕΠ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook