Την απόφαση να μην επαναπροωθούνται στην Ελλάδα πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο έλαβε και η Φινλανδία, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα «δεν είναι ικανή να κάνει σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων».

Η απόφαση αυτή  αποτελεί κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτό της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για περίπτωση Αφγανού, ο οποίος είχε αιτηθεί άσυλο.

«Είναι σαφές ότι σε όρους συνθηκών ζωής και διαδικασίας ασύλου, η Ελλάδα δεν είναι ικανή να κάνει σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των φινλανδικών υπηρεσιών μετανάστευσης, ο Έσκο Ρέπο.

Το 2009 σχεδόν 6.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Φινλανδία και 1.373 πήραν άδεια παραμονής.

Ανάλογη απόφαση έχουν λάβει η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Γερμανία.

Το θέμα της καταδίκης της Ελλάδας και του Βελγίου φαίνεται να επηρέασε μία ακόμα χώρα του ευρωπαϊκού βορρά: Η Δανία αποφάσισε να εξετάσει τα αιτήματα 340 προσφύγων, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα από την Ελλάδα, κατά συνέπεια

Το 2009, η Ελλάδα δέχθηκε 16.000 αιτήσεις ασύλου και δεν χορήγησε το καθεστώς του πρόσφυγα παρά μόνο στο 0,3% αυτών που το ζητούσαν, ποσοστό που ακουμπάει το ναδίρ σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο που επικρατεί στην ΕΕ και φτάνει στο 31%

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook