Στο 18ο Επιστημονικό Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων που πραγματοποιήθηκε 8-9 Μαΐου 2014 στο ΑΤΕΙ Ηρακλείου παρουσιάστηκε Εργασία με τίτλο «Πολιτιστικές Δράσεις του Δήμου Φαιστού- Η περίπτωση του Matala Beach Festival». Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου ενέκρινε την εργασία καθώς το θέμα ήταν πολύ ενδιαφέρον και κρίθηκε σημαντική για να παρουσιαστεί στο επιστημονικό συνέδριο ως καλή πρακτική.

Η εργασία επιχειρεί να καταδείξει πως η μελέτη και υλοποίηση προγραμμάτων πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε επίπεδο Δήμων οδηγεί με βεβαιότητα, αφενός στο οικονομικό όφελος και αφετέρου στην αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματός των.

Ο Δήμος Φαιστού αφού διαθέτει περιοχές με μοναδική ιστορία αλλά και πολιτιστικούς θησαυρούς, φρονούμε ότι με την σωστή οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων θα συνέβαλλαν στην προσέλκυση και αύξηση της επισκεψιμότητας κατά συνέπεια εδραίωσης της τουριστικής ανάπτυξης.

Η εργασία επιχειρεί τη χαρτογράφηση του Δήμου και τη σκιαγράφηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια με επικέντρωση στα «Μάταλα». Θέτει ερωτήματα, που αφορούν επιστημολογικά πολιτιστικά ζητήματα και τη σχέση των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Φαιστού με τη μοναδική ιστορία των Ματάλων.

Αναφέρεται στις ετήσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση αλλά και τις προοπτικές τους. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η υφιστάμενη κατάσταση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου σε όλα τα επίπεδα σε αντιστοιχία με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Παράλληλα ανιχνεύει τη μοναδική ιστορία των Ματάλων, από την εποχή των χίπις μέχρι σήμερα, αλλά και την παροχή δυνατοτήτων και ευκαιριών εγκαθίδρυσης ενός ετήσιου παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ στο Δήμο Φαιστού.

Το υπάρχον φεστιβάλ αποτελεί θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας αναγνωρισμένης παγκοσμίως εκδήλωσης που προσελκύει διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, εμπορικά σήματα και το κοινό, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί την ιστορική ακεραιότητα της θέσης και της μουσικής της αυθεντικής εποχής των δεκαετιών ‘60 και ‘70.

Το ετήσιο γεγονός αποτελεί μια σημαντική διεθνή PR εκστρατεία για τον τουρισμό της Κρήτης, καθώς και της ενίσχυσης εκροής εσόδων. Έτσι, δημιουργείτε μια νέα κληρονομιά για την περιοχή που δένει το παζλ του Branding του Δήμου Φαιστού.

Η σωστά σχεδιασμένη πολιτιστική δράση της διοργάνωσης του Φεστιβάλ των Ματάλων εκτός της τουριστικής προβολής προσδίδει στο Δήμο Φαιστού τουριστική ανάπτυξη, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο. Τόσο μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα αποτελούν μέσω προσέλκυσης χιλιάδων επισκεπτών που αποτελούν τον τουρισμό μεγάλων διοργανώσεων.

Η εργασία και η παρουσίαση της πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειολόγο, MSc Τουρισμού και Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου Φαιστού, Ειρήνη Σωπασή. Ολόκληρο το κείμενο της εργασίας μπορείτε να το δείτε στις σελίδες 195-201 του παρακάτω συνδέσμου https://docs.google.com/file/d/0B0tFPGmKmNbTUmZHU2o1aHIyVUk/edit?pli=1

Η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη με αφορμή την παρουσίαση στο επιστημονικό συνέδριο δήλωσε: «ο δήμος Φαιστού αποτελεί πλέον επίκεντρο επιστημονικής διερεύνησης. Η παρουσίαση των πολιτιστικών μας δράσεων καθώς και του Matala Beach Festival σε ένα επιστημονικό συνέδριο αποτελεί την καλύτερη προβολή του Δήμου μας αλλά και ολόκληρου του νότου. Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς που οι δράσεις μας αποτελούν καλή πρακτική και προσελκύουν πλέον και το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook