Οι Ισπανοί διαδηλωτές που ζητούν την μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος στην Ισπανία δήλωσαν ότι θα αγνοήσουν την απαγόρευση των διαδηλώσεων, οι οποίες, στη διάρκεια της νύχτας, κηρύχτηκαν παράνομες από την εθνική εκλογική επιτροπή. O πρωθυπουργός της Ισπανίας, δήλωσε πριν λίγο πως σκέφτεται να επανεξετάσει την πρόταση απαγόρευσης της εκλογικής επιτροπής.

Οι επονομαζόμενοι από τον ισπανικό Τύπο "Αγανακτισμένοι", που διαμαρτύρονται για την ανεργία και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, διαδηλώνουν επί πέντε μέρες σε κεντρικές πλατείες πολλών ισπανικών πόλεων.

Η εκλογική επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την διοργάνωση των τοπικών και περιφερειακών εκλογών της Κυριακής, ανακοίνωσε ότι είναι παράνομες οι πολιτικές συγκεντρώσεις το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, καθώς είναι μία "ημέρα στοχασμού". Στην αντίπερα όχθη, η πλευρά των διαδηλωτών δεσμεύτηκε ότι δεν θα μετακινηθούν από την Πουέρτα ντελ Σολ στην κεντρική Μαδρίτη, όπου χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν σε σκηνές ή στο ύπαιθρο. «Αν η αστυνομία έρθει με γκλομπς να μας χτυπήσει, αυτό θα είναι πολύ άσχημο», είπε ένας νεαρός άνδρας.

Άλλοι εκπρόσωποι των διαδηλωτών είπαν ότι το κίνημά τους θα λάβει αργότερα σήμερα απόφαση σχετικά με το τι ακριβώς θα πράξει. Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν να αγνοήσουν την απαγόρευση και στη Βαρκελώνη, τη Σαραγόσα, την Πάλμα ντε Μαγιόρκα και άλλες πόλεις όπου στη διάρκεια της νύχτας κατέλαβαν κεντρικές πλατείες. «Όταν πλησίασε η αστυνομία, τους είπαμε ότι τα αιτήματά μας αφορούν κι εκείνους γιατί κι εκείνοι έχουν χαμηλούς μισθούς και δάνεια που πασχίζουν να ξεχρεώσουν». είπε ο Κάρλος Παρέδες, εκπρόσωπος του κινήματος.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και κομματικοί ηγέτες κάλεσαν τους διαδηλωτές να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους με την ψήφο τους. Το κίνημα, ωστόσο, καταγγέλλει όλα τα κόμματα και δεν συντάσσεται με κανένα. Την Κυριακή οι Ισπανοί θα εκλέξουν 8.116 τοπικά συμβούλια και 13 από τις 17 περιφερειακές κυβερνήσεις, κι όλα αυτά ενώ οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2012. Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο αναμένεται να υποστούν βαριά ήττα από τους αντιπολιτευόμενους συντηρητικούς κατά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη και στην Αθήνα

O ισπανικός ιός μετά από πολλές πόλεις της Ευρώπης χτυπά και την Αθήνα οπού από σήμερα και κάθε μέρα έως την Κυριακή έχουν οργανωθεί αντίστοιχες δράσεις έξω από την ισπανική πρεσβεία. Το γεγονός οργανώνεται, μέσω facebook, όμως ήδη συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον των Ελλήνων αφού πολλοί είναι αυτοί που συμμετέχουν στο γκρουπ και εκφράζουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία. Όπως λένε το αίτημα για "Πραγματική Δημοκρατία" δεν περιορίζεται μόνο στην Ισπανία και δίνουν ραντεβόυ απόψε στις 7 το απόγευμα έξω από την ισπανική πρεσβεία στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.


zougla