Ένα ξεχωριστό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο οργανώνουν την Τετάρτη, 14 Μαΐου, οι «Ταξιδευτές στο φως» των Χανίων.

Θα έχουν κοντά τους τον Νίκο Ψιλάκη, θα συζητήσουν για το καινούργιο του μυθιστόρημα «Δυο φεγγάρια δρόμο» και θα ταξιδέψουν μαζί στα μυστηριώδη μονοπάτια που οδηγούν από την έμπνευση στη γραφή, που μετουσιώνουν τη φαντασία σε αφήγηση, την αφήγηση σε λογοτεχνία.

Το βιβλίο \”Δυο φεγγάρια δρόμο\” κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες και ήδη έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές, καθώς ισορροπεί ανάμεσα στην ιστορία και τη μυθοπλασία. Πραγματεύεται την ιστορία ενός κρητικού χωριού ή, καλύτερα, την ιστορία μιας ολόκληρης κοινωνίας, της ελληνικής, που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά την κατάρα του Εμφυλίου. Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται στην μεταπολεμική Ελλάδα, ο Νίκος Ψιλάκης παίζει δημιουργικά με τον χρόνο και πραγματεύεται προβλήματα που θυμίζουν την Ελλάδα του σήμερα.

Μέσα από την ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα, συζητά για τα πάθη και τα στίγματα (πολιτικά και κοινωνικά) και περιγράφει τους κώδικες αξιών που καθορίζουν την πορεία μιας ημιορεινής κοινότητας στην Κρήτη, μιας κοινότητας που ζει για αιώνες με τους δικούς της άγραφους νόμους. Αλλά οι ισορροπίες διαταράσσονται και η κοινωνική συνοχή απειλείται όταν επεμβαίνουν εξωτερικοί παράγοντες, όταν το ίδιο το κράτος με τα όργανά του προσπαθεί να επιβληθεί και να ορίσει τους κανόνες του παιγνιδιού, όταν η κεντρική πολιτική σκηνή αναζητά κομπάρσους στις τοπικές κοινωνίες.

Μια δραστήρια Λέσχη

Οι \”Ταξιδευτές στο φως\” διάβασαν πρώτα το βιβλίο και στη συνέχεια αποφάσισαν να καλέσουν τον συγγραφέα και να μιλήσουν μαζί του τόσο για την ιδέα που τον οδήγησε στο να γράψει αυτό το μυθιστόρημα, όσο και για το ρόλο της λογοτεχνίας σήμερα. Την αρχική παρουσίαση θα κάνει η εκπαιδευτικός Μαριάννα Ευθυμάκη και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η Λέσχη Ανάγνωσης \”Ταξιδευτές στο φως\” λειτουργεί τώρα και ένα περίπου χρόνο στα Χανιά έχοντας ήδη διαγράψει μια θαυμαστή πορεία. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών και των γονιών του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, ως αντιπρόταση στη σκληρή καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας. Γιατί, όπως λένε τα μέλη της λέσχης, «όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για την επιθυμητή αλλαγή». Και όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο!

Μέχρι σήμερα η Λέσχη έχει οργανώσει πολύ σημαντικές εκδηλώσεις. Τα μέλη της μεταφέρθηκαν στη μαχόμενη Κρήτη του Καπετάν Μιχάλη, μελέτησαν Καζαντζάκη, πέταξαν με τα φτερά του γλάρου Ιωνάθαν (μέσα από το γνωστό βιβλίο του Richard Bach), υποδέχθηκαν την Αγγελική Βαρελλά και συνεχίζουν να ταξιδεύουν μέσα από τις σελίδες του καλού λογοτεχνικού βιβλίου. Το ταξίδι στα φεγγάρια του Ψιλάκη θα είναι ένας ακόμη σταθμός στην πορεία των πνευματικών ταξιδευτών της Κρήτης. Κι όπως λέει ο συγγραφέας: «πόσο μπορεί να κρατήσει ένα όμορφο παραμύθι; Ίσως όσο χρειάζονται δυο φεγγάρια για να σμίξουν στον ίδιο ουρανό. Ίσως όσο χρειάζονται τα φεγγάρια να ξεστρατίσουν και πάλι…»

Η Λέσχη υποστηρίζεται επιστημονικά από το \”Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων\”.

Η εκδήλωση θα γίνει στον φιλόξενο χώρο του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, στην οδό Παντελή Πρεβελάκη, στην περιοχή των Δικαστηρίων.
Είσοδος ελεύθερη.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«ΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΔΡΟΝΟ»

Μόνο αυτιά σας έδωσε ο Θεός; Μάτια και χέρια δεν έχετε;

«Τι θα λέτε, μωρέ, στα παιδιά και στα εγγόνια σας; Τις δικές μου ιστορίες; Θα τους λέτε πως κάποτε ήταν ένας γεροξεκούτης, μακαρίτης πια, και μας μιλούσε για παλληκαριές και κατορθώματα των παλιών; Και θα ρωτούν τα κοπέλια σας: “Εσύ ειντά έκαμες, πατέρα, καθόσουν μόνο και άκουγες τον Μηνά”; Μόνο αυτιά σου έδωκε ο Θεός για να ακούς τι έκαμαν οι άλλοι; Μάτια για να βλέπεις την αδικία δεν σου έδωκε; Χέρια, πόδια δεν είχες; Νεύρα, νάκαρα; Ψυχή δεν έβαλε στα σωθικά σου ο Μεγαλοδύναμος; Κουνηθείτε τώρα που είστε νέοι, γράψετε την καινούργια ιστορία του Ανέγνωρου. Μα τι λέω; Την καινούργια ιστορία της Κρήτης να γράψετε.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook