«Σάββατο 14 Μαΐου: στις 6.20 το πρωί βλέπω την Ίδη και την αλυσίδα των βουνοκορφών πίσω από τα βράχια του Γιούχτα· παραδίπλα το Κανλί-Καστέλλι. Σταμάτησα και μέχρι τις επτά ζωγράφισα ένα μεγάλο ορεινό τοπίο. Πουλιά κελαηδούσαν και η ομίχλη απλωνόταν…»

Με αυτά τα λόγια περιέγραφε ο βρετανός ζωγράφος και συγγραφέας Edward Lear μια από τις δεκάδες εξορμήσεις του στην κρητική ύπαιθρο την άνοιξη του 1864. Προϊόντα αυτής της περιήγησης αποτελούν περισσότερα από 180 σχέδια και σκίτσα, καθώς και ένα Κρητικό Οδοιπορικό, στα οποία ο βρετανός καλλιτέχνης αποτυπώνει, με την ιδιαίτερη ματιά του, την Κρήτη του προπερασμένου αιώνα.

Εκατόν πενήντα χρόνια μετά η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών παρουσιάζει σήμερα Τετάρτη 14 Μαΐου και ώρα 19.30 στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης την διάλεξη του κ. Stephen Duckworth με τίτλο Edward Lear and his Cretan drawings.

Πρόκειται για εκτενή παρουσίαση των έργων που ο Lear ζωγράφισε κατά την δίμηνη παραμονή του στο νησί, καθώς και τις συστηματικές προσπάθειες του ομιλητή να εντοπίσει και να καταγράψει το αξιόλογο αυτό εικονογραφικό σύνολο, που δυστυχώς είναι διάσπαρτο σε διάφορα ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές.

Ο Stephen Duckworth είναι επί σειρά ετών μελετητής των έργων του E. Lear. Η έρευνα του για τα Κρητικά σχέδια δημοσιεύθηκε το 2011 από το περιοδικό The New Griffon της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Το 2012 υπήρξε ένας από τους βασικούς οργανωτές των επετειακών εκδηλώσεων για τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του βρετανού ζωγράφου, που περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, και δύο εκθέσεις έργων του, στην Κέρκυρα και την Οξφόρδη.

Η διάλεξη θα γίνει στην αγγλική γλώσσα, για το ελληνόγλωσσο κοινό όμως θα υπάρχει έντυπη ελληνική μετάφραση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook