Στην «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας ποντάρουν ολοένα και περισσότεροι ξένοι επενδυτές -μεταξύ των οποίων και κορυφαία «ονόματα» των διεθνών αγορών, όπως ο Prem Watsa και ο John Paulson, οι οποίοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα μας, εκτιμώντας πως ο κίνδυνος ενός ατυχήματος έχει πλέον ελαχιστοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, σε «πόλο έλξης» επιχειρηματικών «κολοσσών» εξελίσσεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο αποκτά μια νέα δυναμική. Η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές αλλά και οι ενδείξεις σταθεροποίησης κρίσιμων δημοσιονομικών δεικτών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό, δίνοντας έτσι περαιτέρω ώθηση στην ανάκαμψη της Ελλάδα και την επιστροφή της σε τροχιά ανάπτυξης.

Στροφή 180ο μοιρών παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη στάση των ξένων επενδυτών έναντι της Ελλάδας. Ενώ μέχρι πρότινος εμφανίζονταν επιφυλακτικοί και απέφευγαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους εξαιτίας του υψηλού «country risk», σήμερα εκφράζονται με θετικά λόγια για την πρόοδο που σημειώνει η χώρα και αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, θεωρώντας πως «τα χειρότερα πέρασαν».

\"«Απόβαση»

Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, «δεν μένουν μόνο στα λόγια», αλλά κάνουν πράξη το ενδιαφέρον τους, επενδύοντας όχι μόνο σε μετοχές και ομόλογα αλλά και σε ελληνικές εταιρείες. Ανάμεσά τους ο φημισμένος Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος John Paulson, ο οποίος πριν από δυο χρόνια προέβλεπε ότι η χώρα μας θα χρεοκοπήσε. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η επιστροφή στις αγορές με την επιτυχή έκδοση του ομολόγου, αλλά και οι ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας λειτουργούν, όπως φαίνεται, καταλυτικά στην αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την χώρα μας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η προοπτική ελάφρυνσης του χρέους μετά το καλοκαίρι, είτε με τη μορφή της επιμήκυνσης των δανείων έως και πενήντα χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων είτε με τη μορφή ενός νέου «κουρέματος».

Στην ομάδα των επενδυτών που ποντάρουν στην ανάκαμψη της χώρας, είναι και ο εξίσου διάσημος επιχειρηματίας Prem Watsa, γνωστός και ως ο «Γουόρεν Μπάφετ» του Καναδά ο οποίος προχώρησε σε σημαντικές κινήσεις στην αγορά των ακινήτων και στο λιανεμπόριο. Δυναμική επανεμφάνιση πραγματοποιούν οι Αραβες, μέσα από τη συμμετοχή τους στο έργο της αξιοποίησης του «Ελληνικού» και την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το «παρών» δίνει και η αμερικάνικη York Capital Management, η οποία ύστερα από την επένδυση 100 εκατ. στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το ενδιαφέρον της για την ΕΒΖ συμφώνησε με την Invel να επενδύσει 125 εκατ. ευρώ στην στην «Πανγαία ΑΕΕΑΠ».

\"«Απόβαση»

Αλλαγή κλίματος
Την ίδια ώρα, έντονο είναι το ενδιαφέρον για τα ομόλογα που εκδίδουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως ο ΟΤΕ, η ΦΑΓΕ και τα ΕΛΠΕ, τα οποία τις προηγούμενες ημέρες βγήκαν στις αγορές επιδιώκοντας να αντλήσουν περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Οι ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας κινητοποιούν και μεγάλο αριθμό επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι εισέρχονται στην ελληνική αγορά, σε αντίθεση, με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, όπου αρκετοί επέλεξαν τον δρόμο της «φυγής». Ενδεικτική είναι η περίπτωση των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες περιόρισαν δραστικά τα δρομολόγιά τους, ενώ κάποιες διέκοψαν οριστικά τις πτήσεις τους με προορισμό την Ελλάδα. Τώρα, επανακάμπτουν καθώς «βλέπουν» τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο ελληνικός τουρισμός. Στην πρώτη γραμμή, από πλευράς ξένων αεροπορικών, βρίσκεται η ιρλανδική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία ένα μόλις μήνα από την έναρξη των πτήσεών της από την Αθήνα αποφάσισε, λόγω της τεράστιας ζήτησης που υπάρχει τόσο από την εσωτερική αλλά κυρίως από τις αγορές του εξωτερικού, να προσθέσει ένα ακόμη αεροσκάφος στη βάση της Αθήνας και να αυξήσει τις πτήσεις της από το Ελ. Βενιζέλος. Σημαντική είναι η δραστηριότητα και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

\"«Απόβαση»

Πρόσφατα, η Taurus Investment Holdings έλαβε το «πράσινο φως» για την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων (216 κλινών), παραθεριστικών κατοικιών και κέντρου αναζωογόνησης στην περιοχή «Αμμουδαράκι» της Μήλου. Η Taurus ιδρύθηκε από τους Γερμανούς αδελφούς Lorenz και Guenther Reibling και έχει σήμερα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που προσεγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Εντονη κινητικότητα υπάρχει και από τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται ήδη στην ελληνική αγορά, κυρίως στους χώρους των τροφίμων και ποτών και της λιανικής πώλησης. Η ελβετική Nestle, η ιταλική Barilla, η ολλανδική Heineken, ο όμιλος Inditex και η H&M και άλλες πολλές είναι μερικές από αυτές που δρομολογούν επενδυτικά σχέδια εκατομμυρίων για να ενισχύσουν τη θέση τους. Επενδυτικές κινήσεις εκδηλώνονται και από εγχώριους ομίλους, οι οποίοι ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης και συρρίκνωσης της παρουσίας τους, επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση. Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι τα ξένα και εγχώρια κεφάλαια επιστρέφουν στην Ελλάδα και ποντάρουν στην επόμενη ημέρα.

Καταλύτης το πλεόνασμα
Επιπλέον, η συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης και συρρίκνωσης του ΑΕΠ οι αποτιμήσεις κινούνται ακόμη σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες αναζητούν διακαώς ρευστότητα για να κρατηθούν όρθιοι.

Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως όλα «βαίνουν καλώς». Αντίθετα, υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να γίνουν προκειμένου να θεωρηθεί η χώρα μας ένας προορισμός φιλικός για τις ξένες επενδύσεις. Παρεμβάσεις, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της αγοράς, χρειάζονται κυρίως στο επίπεδο της γραφειοκρατίας και της απονομής Δικαιοσύνης, ενώ εξίσου κρίσιμη θεωρείται η υιοθέτηση ενός σύγχρονου και σταθερού φορολογικού συστήματος, το οποίο θα επιτρέπει τον μακροχρόνιο σχεδιασμό και δεν θα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

John Paulson
Επενδύει σε τράπεζες και υποδομές

Μπορεί πριν από δύο χρόνια να προέβλεπε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο τώρα είναι στην ομάδα των επενδυτών που τοποθετούν κεφάλαια σε ελληνικές εταιρείες. Ο Αμερικανός John Paulson, ο οποίος έγινε διάσημος στους χρηματοοικονομικούς κύκλους το 2007, όταν κέρδισε σχεδόν 4 δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας στην αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, εξαγόρασε πριν από λίγο καιρό το 9,99% στην ΕΥΔΑΠ, ενώ απέκτησε ποσοστό στις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του Paulson ανέρχεται πλέον σε 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν ξεκίνησε την επενδυτική εταιρεία Paulson & Co το 1994 είχε μόλις 2 εκατ. δολ. κι έναν υπάλληλο, ενώ σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 22,8 δισ. δολαρίων.

Prem Watsa
«Ποντάρει» στην ανάκαμψη της χώρας

Από τους πρώτους μεγαλοεπενδυτές που πίστεψαν στην ανάκαμψη της χώρας, ο Prem Watsa, επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου Fairfax Financial έχει υλοποιήσει μια σειρά από deals στη διάρκεια της κρίσης. Πέρυσι, διαβλέποντας τις δυνατότητες του εγχώριου real estate αύξησε το ποσοστό του Eurobank Properties από 19% σε 42%, σε μια συμφωνία που άγγιξε τα 164 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από μερικούς μήνες κατέστη ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος στον όμιλο Μυτιληναίου, αποκτώντας ποσοστό 4,2% του μετοχικού του κεφαλαίου, έναντι 25,5 εκατ. ευρώ. Πολύ πρόσφατα εξαγόρασε την Praktiker Hellas, διασφαλίζοντας τη συνέχιση λειτουργίας των καταστημάτων της και τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ο κ. Watsa είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial από την ίδρυση της το 1985, ενώ το Fairfax είναι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο με ενεργητικό 37 δισ. δολ.

Ορόσημο η συμμετοχή στο «Ελληνικό»
Οι Αραβες δηλώνουν «παρών» με μεγάλα deals

Δυναμική επανεμφάνιση στα οικονομικά πράγματα της χώρας μέσα από σημαντικές επενδύσεις πραγματοποιούν τα αραβικά κεφάλαια. Η πιο πρόσφατη, που συγκέντρωσε και τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας, αφορά στη συμμετοχή τους στην αξιοποίηση του Ελληνικού, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης μεικτής χρήσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μάλιστα, η σχετική συμφωνία επισφραγίστηκε πριν από μερικές ημέρες κατά την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan στη χώρα μας. Η Al Maabar μαζί με τη Lamda Development του ομίλου Λάτση και την κινέζικη Fosun θα συμμετάσχουν στην ανάπτυξη και διαχείριση του έργου στην έκταση του πρώην Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Το έργο, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2016, είναι προϋπολογισμού 7 δισ. ευρώ και κατά την εκτέλεσή του θα δημιουργηθούν έως και 30.000 θέσεις εργασίας, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα προκύψουν 50.000 νέες θέσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Al Maabar χαρακτήρισε «ορόσημο» την είσοδό του στην ελληνική αγορά και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το έργο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Αθήνας». Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, και η κρατική εταιρεία ενέργειας του Άμπου Ντάμπι TAQA υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης (MoU) με την «Τέρνα Ενεργειακή», το οποίο προβλέπει τη συνεργασία τους στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μέρος της συμφωνίας των δύο πλευρών αποτελεί, επίσης, το ενδεχόμενο να αποκτήσει η TAQA συμμετοχή σε υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία ή και στο μετοχικό κεφάλαιο της «Τέρνα Ενεργειακή».

Αστέρας Βουλιαγμένης
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες η Jermyn Street, στην οποία μετέχουν δύο από τα κρατικά κεφάλαια του Abu Dhabi και του Kuwait, Άραβες επενδυτές, καθώς και η τουρκική Dogus Group ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης (ή Αστέρας), καταθέτοντας την υψηλότερη προσφορά περίπου 400.000.000 ευρώ στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ.

Η επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης στοχεύει στην αναβάθμιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Ναυσικά» σε υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα 7 αστέρων.

Το έργο οποίο περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη 13-15 κατοικιών στην περιοχή όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αφροδίτη», καθώς και την αναβάθμιση της μαρίνας. Στα «ηχηρά» deals που έχουν υλοποιήσει οι Άραβες στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες συγκαταλέγεται και η επένδυση της Al Dahra στη «Μύλοι Λούλη». Συγκεκριμένα, η εταιρεία που εδρεύει στο Aμπού Ντάμπι και είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων στην περιοχή απέκτησε το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής αλευροβιομηχανίας.

Με όχημα την παραπάνω συμφωνία, η διοίκηση της «Μύλοι Λούλη» στοχεύει στην ανάπτυξη των εξαγωγών της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες παρά τα προβλήματα κρύβουν σημαντικές ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα.

«Μαγνήτης» οι αποκρατικοποιήσεις
Εντονο ενδιαφέρον από επενδυτές – κολοσσούς

Σε «πόλο έλξης» για κολοσσούς της παγκόσμιας οικονομίας εξελίσσεται το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αυξάνοντας τις προσδοκίες για την εισροή περισσότερων εσόδων στα κρατικά ταμεία. Η γαλλική Alstom, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι (RZD), η κινέζικη Cosco και η αμερικανική Ports America Hldg, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια λιμένων των ΗΠΑ είναι μερικά μόνο από τα «ηχηρά» ονόματα που δηλώνουν «παρών» και εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία. Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μετά από τετραετή «εξορία» και οι ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας αυξάνουν το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της χώρας, προσφέροντας περισσότερες επιλογές για την άντληση κεφαλαίων και συνεπακόλουθα τη μείωση του δημοσίου χρέους, επισήμανε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. «Το ενδιαφέρον αναβιώνει και διευρύνεται», υπογράμμισε ο κ. Εμίρης, προσθέτοντας πως συνταξιοδοτικά ταμεία και funds που μέχρι πρότινος «σνόμπαραν» την Ελλάδα, τώρα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Η προσέλευση των υποψήφιων μνηστήρων σε κάποιες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακή τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα επενδυτών. Ενδεικτικά, η κινέζικη Cosco και η αμερικανική Ports America Hldg, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια λιμένων των ΗΠΑ είναι μεταξύ των έξι σχημάτων που ενδιαφέρονται για τον ΟΛΠ εκδήλωσαν, οι ρώσικοι σιδηρόδρομοι θέλουν τον ΟΛΘ ενώ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταξύ των ενδιαφερόμενων είναι οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF).

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει και την επιλογή πώλησης περιουσιακών στοιχείων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενθαρρυμένος από την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και τον τριπλασιασμό του Γενικού Δείκτη σε δύο χρόνια. Το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει, επίσης, να δρομολογήσει εντός του Νοεμβρίου πρόγραμμα τιτλοποιήσεων ακινήτων του Δημοσίου, από το οποίο ευελπιστεί να αντλήσει 300-500 εκατ. ευρώ, πλέον αυτών που έχουν προϋπολογισθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Από το 2010, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει ιδιωτικοποιήσεις ύψους 4,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη εισπράξει τα 2,7 δισ. ευρώ. Το ποσό υπολείπεται σημαντικά του αρχικού στόχου που είχε θέσει η τρόικα για 22 δισ. ευρώ, ωστόσο οι πιστωτές έδειξαν κατανόηση και δεν ενεργοποίησαν ρήτρα του Μνημονίου που θα υποχρέωνε την Αθήνα να καλύψει το κενό εμφανίζοντας μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι για την αστοχία ευθύνονταν και παράγοντες εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης, όπως το διεθνές επενδυτικό κλίμα.

«Το ενδιαφέρον αναβιώνει και διευρύνεται», είπε ο κ. Εμίρης, προσθέτοντας πως συνταξιοδοτικά ταμεία και funds μέχρι πρότινος «σνόμπαραν» την Ελλάδα

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook