Με συνοπτικές διαδικασίες θα εισπράττονται πλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς η εφορία ενισχύει το οπλοστάσιό της στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με νέες ελεγκτικές μεθόδους και νέα ηλεκτρονικά εργαλεία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, σύμφωνα με το πρώτο και μοναδικό για την ελληνική περίπτωση, Επιχειρησιακό Σχέδιο της γγ Δημοσίων Εσόδων για τα έτη 2014-2017, ενεργοποιείται από φέτος οn line πρόσβαση των ελεγκτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς, διεύρυνση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και διασύνδεση των ελεγκτικών υπηρεσιών με το κτηματολόγιο, το ΙΚΑ, τον ΕΟΠΠΥ, τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ. Μάλιστα, οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις επεκτείνονται και σε αλλά χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος, προθεσμιακές καταθέσεις.
Εν ολίγοις, δημιουργείται για κάθε φορολογούμενο το οικονομικό και τραπεζικό του προφίλ και η εφορία θα γνωρίζει πλέον και θα παρακολουθεί τα πάντα.
Οι φορολογούμενοι θα ειδοποιούνται με email κάθε μήνα αν χρωστούν φόρους, ενώ θα διασταυρώνονται διαρκώς τα στοιχεία για τον εντοπισμό οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, αλλά και για εισοδήματα που μετατράπηκαν σε σπίτια, αυτοκίνητα και ακριβό τρόπο ζωής.
Τα νέα ελεγκτικά εργαλεία με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο είναι
*Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο: Δημιουργείται από φέτος και στο τέλος Απριλίου 2015 θα λειτουργεί πλήρως το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με διευρυμένη βάση συγκέντρωσης πληροφοριών. Με βάση το περιουσιολόγιο θα γίνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογούμενων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογούμενων.
*On line πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ενεργοποιείται από φέτος η αυτόματη (on line) πρόσβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών στα τρέχοντας υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων. Σε δεύτερη φάση οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στα κατ΄ έτος παλαιά υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων.
*Ηλεκτρονικές κατασχέσεις: Το υπουργείο Οικονομικών σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου με την επέκταση πλήρους αυτοματοποιημένης διαδικασίας και ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για οφειλές έως 10.00 ευρώ με βάση το έτος και το είδος της οφειλής, επέκταση των e-κατασχετηρίων σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα και απευθείας χρέωση για μικρού ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 1.000 ευρώ (π.χ. για τέλη κυκλοφορίας), μέτρο το οποίο εξετάζεται ακόμη με την τρόικα.
*Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Σχεδιάζεται η επέκταση και η ολοκλήρωση της διαδικασίας προγραμμάτων πλειστηριασμού με προσέλκυση περισσότερων πλειοδοτών μέσω της δημοσίευσης στο διαδίκτυο.
*Διασύνδεση Τaxis με υπηρεσίες του δημοσίου. Στο σχεδιασμό της ΓΓΔΕ περιλαμβάνεται η χρησιμοποίηση πληροφοριών από το διαδίκτυο καθώς και η ηλεκτρονική διασύνδεση με φορείς του δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό ο ελεγκτικός μηχανισμός θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με το ΙΚΑ, τις τράπεζες, τα δικαστήρια, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, το κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακεία κ.λ.π.
*Ηλεκτρονικές δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου. Μέχρι το τέλος του έτους θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων.
Παράλληλα, κανένα παράβολο δεν θα διατίθεται σε χάρτινη μορφή από τις 2 Αυγούστου. Ηδη μια σειρά παραβόλων διατίθεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Από τον Φεβρουάριο 2014 οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληρώνουν τα e-παράβολα με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 11.300 ηλεκτρονικές πληρωμές παραβόλων.
Τέλος, το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει την πρόσληψη νέων ελεγκτών, ενλω οι υπάλληλοι με εξαιρετική απόδοση θα ανταμείβονται με χρηματικές αμοιβές, επαίνους, βραβεία, δημόσια αναγνώριση, παροχή υπηρεσιακού κινητού, laptop, εκπαίδευση, συμμετοχή σε ομάδες εργασίας.
newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook