Αναμφισβήτητα η χώρα βρίσκεται στο πιο δραματικό σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας της. Τα οικονομικά μεγέθη και το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι εκρηκτικό. Η ανεργία, η έλλειψη ρευστότητας, η αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους, η μετανάστευση του επιστημονικού δυναμικού και κυρίως η αβεβαιότητα για την προοπτική εξόδου από την κρίση συνιστούν τον καμβά της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας.

Μέσα σ\’ αυτό το πλαίσιο, όλες οι δομές διοίκησης επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο και να ανακτήσουν το βηματισμό τους. Ασφαλώς, δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση το πιο άμεσο κύτταρο δημοκρατίας, και η πιο κοντινή στον πολίτη διοικητική δομή που δεν είναι άλλη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παρόλα αυτά, στο Ηράκλειο την πόλη που δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 25 χρόνια, και στην οποία επέλεξα να ζω με την οικογένεια μου, συντελείται ένα μικρό θαύμα που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη σημασία των προσώπων. Κατά γενική ομολογία κατοίκων, επισκεπτών, \”φίλων\” και \”εχθρών\”, η πόλη άλλαξε πρόσωπο.

Η πόλη που στα σπλάχνα της κρύβει τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό, η πόλη του Θεοτοκόπουλου, και του Καζαντζάκη, η πόλη της θάλασσας και του εμπορίου, διορθώνει το αποκρουστικό και εσωστρεφές προσωπείο των προηγούμενων δεκαετιών και σταδιακά και αποτελεσματικά υιοθετεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που δίνει προοπτικές και ελπίδα.

Ασφαλώς, υπάρχουν ελλείψεις, τεράστια ανοικτά ζητήματα και σημαντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα μέσα στο σημερινό οικονομικό πλαίσιο της Ελλάδας. Άλλωστε γ\’ αυτό επέλεξα, ανιδιοτελώς, χωρίς καμία πολιτική ή άλλη φιλοδοξία να θέσω τον εαυτό μου στην κοινή αυτή προσπάθεια, που πρέπει όλους να μας ενώσει για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το δρόμο της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης, το δρόμο του πολιτισμού, το δρόμο του Μεγάλου Χάνδακα.

Είναι μια όμορφη προσπάθεια, γοητευτική και ελπιδοφόρα που αξίζει τη θετική μας συμβολή.

Οδυσσέας Ζώρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με το συνδυασμό \”Ηράκλειο Ανοιχτοί Ορίζοντες\” του Γιάννη Κουράκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook