\”Nα αναδείξουμε την κάθε περιοχή με φροντίδα και σχεδιασμό\”. Αυτός είναι ο στόχος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη δημοτική ενότητα Ελευθερίου Βενιζέλου.

Πιο συγκεκριμένα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο συνδυασμός παρουσίασε τις προγραμματικές του θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες:

Η δημοτική ενότητα Ελευθέριου Βενιζέλου έχει υποφέρει από αποσπασματικές προσεγγίσεις σε υπάρχοντα προβλήματα αλλά και από τακτικές του τύπου «εγώ ειμί ο δήμος», που αποβλέπουν σε εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και όχι του κοινού καλού. Ο τρόπος που μέχρι σήμερα αντιμετωπίστηκαν οι δημότες και τα ζητήματα της δημοτικής αυτής ενότητας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, δηλαδή, του τρόπου που λειτουργούν οι μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές. Παρά τις πολλές δυνατότητες που έχει η δημοτική ενότητα Ελ. Βενιζέλου, λόγω της θέσης της αλλά και της παραγωγικής δυναμικής της, έχει εγκαταλειφθεί.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Σαρρή προτάσσει μια σειρά από ζητήματα και προτείνει λύσεις:

Χωροταξικό

– Εφαρμογή χωροταξικού σχεδίου με την ορθολογική οργάνωση χρήσεων γης, ώστς να δρομολογηθούν μια σειρά σημαντικά προβλήματα της περιοχής.

– Επανεξέταση αδειών λειτουργίας των «οχλουσών» επιχειρήσεων εντός οικισμών και εφαρμογή του προβλεπόμενου ωραρίου λειτουργίας τους σε όσες λειτουργούν νόμιμα.

Οδοποιία – αστικές αναπλάσεις

– Βελτίωση αστικής οδοποιίας με αποκατάσταση φθαρμένων οδοστρωμάτων και διαπλατύνσεις. Δίκτυα πεζοδρόμων και οργανωμένων χώρων στάθμευσης σε όλους τους οικισμούς. Πεζοδρομήσεις, φωτεινοί σηματοδότες και μονοδρομήσεις σε όλη την επικράτεια της δημοτικής ενότητας.

– Μελέτη για την επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων στις οδούς Σοφοκλή Βενιζέλου, Αγίας Μαρίνας στο Κόκκινο Μετόχι, Χρυσοπηγής στη Χρυσοπηγή, Ελευθερίας στο Πασακακάκι, τον κεντρικό δρόμο των Μουρνιών στο ύψος του γηπέδου του Μινώταυρου κ.α. Βελτίωση κόμβου Αγίας Μαρίνας.

– Δημιουργία Ποδηλατόδρομων στις οδούς Χρυσοπηγής, Σοφοκλή Βενιζέλου, Χναρά, Αγίου Στεφάνου.

– Δημιουργία χώρων για παιδικές χαρές και βελτίωση υπαρχόντων.

– Απαλλοτριώσεις για την εφαρμογή σχεδίου πόλεως.

– Αξιοποίηση ελεύθερων χώρων εντός και εκτός οικισμών, ιδιαίτερα στις περιοχές Κουμπέ, Κόκκινο Μετόχι και Πασακάκι.

Υπηρεσίες

– Αναβάθμιση υπηρεσιών καθαριότητας – περισυλλογής ογκωδών – με ανακατανομή των ήδη υπαρχόντων και τοποθέτηση νέων κάδων ανακύκλωσης, με κριτήριο όχι κάθε πόσα μέτρα θα τοποθετηθούν, αλλά με το πόσες οικογένειες και επιχειρήσεις θα καλύπτει ο κάθε κάδος.

– Επανεξέταση δημοτικών τελών.

Σχολική στέγη

– Δημιουργία σχολικού συγκροτήματος στον Κουμπέ και κατασκευή κτιρίου για το 18ο δημοτικού σχολείου σε αγορασμένο οικόπεδο στη Λίμνη Τσόντου.

– Κατασκευή κτιρίου για το 2ο δημοτικό σχολείο Χρυσοπηγής που έχει ιδρυθεί αλλά είναι σε αναστολή γιατί δεν έχει διδακτήριο.

– Δημιουργία δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στο Κόκκινο Μετόχι και το Πασακάκι.

– Φροντίδα για την τοποθέτηση σχολικού τροχονόμου στην οδό Γογονή.

Πρωτογενής τομέας

– Δημιουργία Οικολογικού Πάρκου μεταξύ Χρυσοπηγής – Κατσιφαριανών και Μετοχιού Καλλιτεράκη, όπου υπάρχει ένας πυρήνας βιολογικών αγροκτημάτων και εκτάσεως αρκετών εκατοντάδων στρεμμάτων, όπου καλλιεργούνται ελιές, εσπεριδοειδή, αβοκάντο και κηπευτικά, δηλαδή τα βασικά καλλιεργούμενα είδη του νομού.

– Ίδρυση Κέντρου γενικής πληροφόρησης για τη παραγωγή των βιολογικών προϊόντων του νομού.

Περιβάλλον – Πολιτισμός – Τουρισμός

– Παρακολούθηση λειτουργίας και σταδιακός περιορισμός λειτουργίας του σταθμού στη Ξυλοκαμάρα.

– Απαγόρευση του κυνηγιού, βορείως του ΒΟΑΚ. Είναι μία περιοχή που ασκείται το κυνήγι, κυρίως μικρών πτηνών αποδημητικών ή μη, παρά το γεγονός ότι είναι πια ημιαστική.

– Δημιουργία πολιτιστικής – φυσιολατρικής διαδρομής που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα Μετόχια, το Οικολογικό Πάρκο, τον Αρχαιολογικό Χώρο Νεροκούρου, τα Μοναστήρια, το Νυμφαίο στην Αγ. Βαρβάρα και το Φαράγγι του Δικτάμου.

Ειδικότερα:

– Εργασίες καθαρισμού, βελτίωσης προσβασιμότητας και ανάδειξης του Φαραγγιού Δικτάμου με μία διαδρομή που θα ξεκινά από την αρχή του, τον Άγ. Γεώργιο Κεραμιών και να καταλήγει στην Αγία Βαρβάρα, ανάμεσα Βαντέ και Μουρνιών.

– Υλοποίηση της μελέτης Ανάδειξης Αγροτικών Συγκροτημάτων – Μετοχιών της δημοτικής ενότητας Ελ. Βενιζέλου.

– Μουσείο Ελ. Βενιζέλου: Αξιοποίηση και προβολή, μέριμνα για ουσιαστική λειτουργία του με σύνδεση όλων των υποδομών που σχετίζονται με την ιστορία του Ελ. Βενιζέλου (μουσείο Θερίσου, Χαλέπα, Ιδρυμα Ελ. Βενιζέλος).

– Ανάδειξη Αρχαιολογικού χώρου Νεροκούρου.

– Ανάδειξη Νυμφαίου στην Αγία Βαρβάρα στις Μουρνιές με διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

– Αποκατάσταση Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου στα Νεροκούρου και μετατροπή του σε συνεδριακό κέντρο – τουριστικό κατάλυμα.

– Αποκατάσταση παλιού ελαιοτριβείου της Ι.Μ. Αγ. Ελευθερίου Μουρνιών.

– Δημιουργία Υπαίθριου Θεάτρου στο μουσείο σχολικής ζωής Νεροκούρου.

Υποψήφιοι με την Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος, στη δημοτική ενότητα Ελ. Βενιζέλου: Βίπιχ – Σκαμνάκη Ιωάννα, βιολόγος – ιχθυολόγος, Δροσοπούλου Βάσω, νοσηλεύτρια, Καμπάκης Αναστάσιος, καθηγητής εφαρμοσμένης φυσικής, Κοτσιφάκη Αθανασία (Σίτσα), καθηγήτρια Μ.Ε., Μανιουδάκης Ραφαήλ, φοιτητής, Μαρματάκη – Κατσουλάκη Ουρανία, καθηγήτρια Μ.Ε., Μπατσάκης Δημήτρης, οδηγός περιβαλλοντικού τουρισμού, Μπέτης Κωνσταντίνος – Πέτρος, έμπορος λαϊκής αγοράς, Παπαδάκης Μιχάλης, οικοδόμος, Σαμαρτζής Γιώργος, τεχνικός ΔΕΗ, Τζινευράκης Νίκος, μηχανολόγος μηχανικός, Χαραλαμπάκης Ευάγγελος, τραπεζικός.

Στη δημοτική κοινότητα Μουρνιών: Δαύλιας Ορέστης, φοιτητής, Κλούβα Γεωργία, οικιακά, Κόρδα – Πετράκη Μαρία, νοσηλεύτρια.

Στη δημοτική κοινότητα Νεροκούρου: Κατσανεβάκης Αλέξανδρος, διοίκηση επιχειρήσεων, Κουρής Φραγκίσκος, αξιωματικός αεροπορίας ε.α., Τζουγκαράκη Παναγιώτα, άνεργη ιδιωτική υπάλληλος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook