Είναι σγουρά; Θέλουμε ίσια. Είναι ίσια; Θέλουμε σγουρά. Συνήθως εμείς οι γυναίκες ζηλεύουμε τα μαλλιά που δεν έχουμε.

Όπως σε πολλές περιπτώσεις, έτσι και σε αυτήν, ισχύει ο κανόνας «το ξένο είναι πάντα πιο γλυκό» και αν υπάρχουν εξαιρέσεις, αυτές είναι για να τον επιβεβαιώνουν. Και όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο πιο γρήγορος και ασφαλής δρόμος για να αποκτήσουμε τα πιο όμορφα, υγιή μαλλιά είναι να συμφιλιωθούμε με τη φυσική υφή τους και να μάθουμε να την τονίζουμε αντί να την πολεμάμε.

Σγουρό / Αφρικάνικο σγουρό

* Ο όγκος στη δική μας περίπτωση δεν είναι θέμα, άρα αποφεύγουμε τις ευθυγραμμισμένες, γεωμετρικές κουπ, οι οποίες στα δικά μας μαλλιά θα έχουν το εφέ «μανιτάρι» (ή αλλιώς «πυραμίδα»). Αντίθετα, το φιλάρισμα είναι ο καλύτερος φίλος των σγουρών μαλλιών, διότι επιτρέπει στον όγκο να διανεμηθεί ομοιόμορφα. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, οι μπούκλες διαχωρίζονται και αποκτούν καλύτερο σχήμα. Αν έχουμε πολλά μαλλιά ή χοντρή τρίχα, ζητάμε από τον κομμωτή μας να τα αραιώσει με το ειδικό ψαλίδι-χτένα.

* Η εντατική ενυδάτωση επιβάλλεται. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφεύγουμε το φριζάρισμα και να διατηρούμε καλοσχηματισμένες τις μπούκλες. Χρησιμοποιούμε σαμπουάν και conditioner ειδικά για σγουρά μαλλιά και μάσκα ανάπλασης 2-3 φορές την εβδομάδα. Eναλλακτικά, αντικαθιστούμε το conditioner με μια μάσκα που δρα 2΄. Επιπλέον, σε περίπτωση που τα μαλλιά μας είναι ιδιαίτερα ξηρά, απλώνουμε στα μαλλιά μια κρέμα που δεν ξεβγάζεται.

* Αποφεύγουμε το πιστολάκι όσο το δυνατόν περισσότερο και αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά. Αν πρέπει οπωσδήποτε να το χρησιμοποιήσουμε, το ρυθμίζουμε στη μεσαία σκάλα και ταχύτητα.

*Σε περίπτωση που οι μπούκλες χάσουν το σχήμα τους μέχρι να λουστούμε, ψεκάζουμε με ένα ενυδατικό σπρέι που δεν ξεβγάζεται ή απλώνουμε έναν αφρό ειδικό για σγουρά μαλλιά.

Σπαστά μαλλιά / χοντρή τρίχα

* Αυτός είναι ο πιο «εύκολος» τύπος μαλλιών: Έχουν όγκο, παίρνουν όποιο σχήμα θέλουμε και επιπλέον είναι πολύ ανθεκτικά. Άρα, μπορούμε να κάνουμε όποιο κούρεμα θέλουμε, με την προϋπόθεση ότι θα φροντίζουμε τακτικά την ψαλίδα. Κόβουμε τις άκρες κάθε 2 μήνες και τους απλώνουμε ειδικό ορό που αποτρέπει την εμφάνισή της.

* Αν θέλουμε, ωστόσο, να αποκτήσουμε κυματιστά μαλλιά, τα φιλάρουμε ελαφρώς προκειμένου να αποκτήσουν διαφορετικά μήκη.

* Ωστόσο, και αυτός ο τύπος μαλλιών χρειάζεται ιδιαίτερη ενυδάτωση, γιατί διαφορετικά το φριζάρισμα παραμονεύει. Τα leave-in προϊόντα, δηλαδή αυτά που δεν ξεβγάζονται, είναι ιδανικά, γιατί είναι πρακτικά και περιποιούνται την τρίχα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το αντιοξειδωτικό χαβιάρι και τα φυτικά έλαια (με κυρίαρχα το έλαιο αργκάν, το αμυγδαλέλαιο, το τζoτζόμπα κ.ά.) μαλακώνουν την τρίχα και την προστατεύουν από τις εξωτερικές επιθέσεις.

* Και σε αυτή την περίπτωση, αποφεύγουμε το πιστολάκι. Αν, ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό, χρησιμοποιούμε προϊόντα που προστατεύουν από τη θερμότητα.

Λεπτά / άτονα

* Προσθέτουμε όγκο με διάφορα τρικ, όπως είναι για παράδειγμα οι γεωμετρικές κουπ στο ύψος των αφτιών ή των ώμων. Αν θέλουμε να τα μακρύνουμε, αποφεύγουμε το φιλάρισμα, το οποίο θα κάνει τα μαλλιά μας να δείχνουν ακόμα πιο λίγα.

* Στο θέμα λούσιμο έχουμε 2 εναλλακτικές: Είτε λουζόμαστε καθημερινά με ένα ήπιο σαμπουάν είτε μέρα παρά μέρα με ειδικές συνθέσεις που περιέχουν μικροσυστατικά τα οποία «αγκαλιάζουν» την τρίχα ώστε να φαίνεται ογκώδης και δυνατή, αφήνοντάς την ταυτόχρονα ανάλαφρη.

* Όσον αφορά το styling, κάνουμε μασάζ στις ρίζες με ένα προϊόν που τις ανασηκώνει και παγιδεύει τον αέρα. Έτσι, το χτένισμά μας θα έχει διάρκεια και εντυπωσιακό, φυσικό όγκο. Ένα κόλπο για να διατηρούμε τον όγκο των μαλλιών μας είναι να έχουμε στην τσάντα ένα σπρέι styling που απορροφά τα έλαια και ανυψώνει τις ρίζες των μαλλιών οποιαδήποτε στιγμή.

* Κάνουμε ανταύγειες για να προσθέσουμε έξτρα όγκο, αλλά προσοχή: Οι αποχρώσεις που θα επιλέξουμε πρέπει να διαφέρουν 1-2 τόνους από τη βάση μας και να μην κάνουν έντονες αντιθέσεις. Διαφορετικά, τα μαλλιά μας θα φαίνονται ακόμα πιο λίγα.

Βαμμένα / ταλαιπωρημένα

* Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον καθαρισμό και την περιποίηση. Ιδανικά χρησιμοποιούμε εναλλάξ σαμπουάν και conditioner για βαμμένα μαλλιά με καθαριστικά για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά.

* Αποφεύγουμε την έξτρα επιβάρυνση, επειδή τα μαλλιά μας είναι ήδη ευαισθητοποιημένα και ευάλωτα. Αν δεν μπορούμε, λοιπόν, να αποφύγουμε το πιστολάκι, χρησιμοποιούμε απαραιτήτως συστατικά που προστατεύουν την κερατίνη από τη θερμότητα και ταυτόχρονα έχουν μαλακτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Τέτοια συστατικά είναι οι πρωτεΐνες μεταξιού.

* Αναπλάθουμε την τρίχα με κερατίνη (το βασικό δομικό συστατικό της) και ενυδατικά συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, τα οποία είναι ιδανικά επειδή διεισδύουν στο εσωτερικό της τρίχας, επανορθώνουν την εσωτερική της δομή και «σφραγίζουν» την υγρασία της. Μια έξυπνη λύση είναι οι κρέμες άμεσης αναδόμησης που δρουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

* Για να αποκαταστήσουμε τη λάμψη των ταλαιπωρημένων μαλλιών μας, καλό είναι να κάνουμε μία φορά την εβδομάδα μία εντατική θεραπεία. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ειδικές υπερσυμπυκνωμένες αμπούλες που αφενός επανορθώνουν τις φθορές σε βάθος και αφετέρου κάνουν λεία την επιφάνεια της τρίχας με αποτέλεσμα να αντανακλάει το φως.

6 λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά μας

Mήπως τελευταία παρατηρούμε μια ανησυχητική αύξηση των μαλλιών που πέφτουν; Πότε είναι φυσιολογικός ο ρυθμός απώλειας και πότε όχι; Οι ειδικοί εξηγούν τι μπορεί να φταίει και πώς να το αντιμετωπίσουμε.

Πρόβλημα: Φτωχή διατροφή

Το να αποκλείουμε ομάδες τροφών ή να παραλείπουμε γεύματα έχει ολέθρια αποτελέσματα στο σώμα μας. Και τα μαλλιά μας μαζί με τα νύχια και το δέρμα είναι τα πρώτα σημεία που το καταδεικνύουν. Οι δίαιτες-εξπρές, ο υποσιτισμός, αλλά και το φαγητό με μηδαμινή διατροφική αξία, όπως το πρόχειρο φαγητό απ\’ έξω, δεν εμπλουτίζουν τον οργανισμό μας με σημαντικές ουσίες για την υγεία, την ανάπλαση, την ανάπτυξη των μαλλιών και φυσικά τη λάμψη τους.

Λύση: Αυξάνουμε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, πρωτεΐνες και αμινοξέα, όπως η L-προλίνη, η L-λυσίνη, καθώς και σε βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β (π.χ. βιοτίνη, που βρίσκεται στον θύλακα της τρίχας). Τέτοιες τροφές είναι τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας, η σόγια, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, η μπανάνα, η βρόμη, το συκώτι και τα φιστίκια.

Πρόβλημα: Ορμόνες

Η περίοδος μετά τον τοκετό, ο θηλασμός, η εμμηνόπαυση, το αντισυλληπτικό χάπι, οι πολυκυστικές ωοθήκες, που πολλές φορές ευθύνονται για την ακμή, τον ασταθή κύκλο και τα προβλήματα γονιμότητας, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή ακόμα και η πρόσληψη μιας φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ορμονική ισορροπία και να προκαλέσουν έντονη τριχόπτωση.

Λύση: Απευθυνόμαστε στον γιατρό μας για μια ολοκληρωμένη διάγνωση και πιθανότατα φαρμακευτική αντιμετώπιση για την εξισορρόπηση του επιπέδου ορμονών στον οργανισμό.

Πρόβλημα: Έλλειψη σιδήρου

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου είναι η συχνότερη διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως. Στις γυναίκες παρουσιάζεται συχνότερα λόγω της περιόδου και της εγκυμοσύνης. Πολλές μελέτες δεν δείχνουν μια σχέση μεταξύ έλλειψης σιδήρου και απώλειας μαλλιών. Ωστόσο, η αναιμία που προκύπτει λόγω έλλειψης σιδήρου ενδέχεται να συνοδεύεται και από έντονη τριχόπτωση.

Λύση: Αυξάνουμε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, καθώς και πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι, τα όσπρια, το μπρόκολο. Αν τα επίπεδα του σιδήρου είναι πολύ χαμηλότερα από το φυσιολογικό, τότε ακολουθούμε μια φαρμακευτική αγωγή, σε συνεννόηση με τον γιατρό μας.

Πρόβλημα: Στρες

Όταν βρισκόμαστε υπό την επήρεια του στρες, ο οργανισμός μας εκκρίνει υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εξασθενεί την άμυνα του οργανισμού και επομένως αποδυναμώνει και την τρίχα. Επίσης, επηρεάζεται και η κυκλοφορία του αίματος: Όταν ο οργανισμός μας θεωρεί ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, διοχετεύει περισσότερο αίμα, οξυγόνο και θρετπικά συστατικά στα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, και παραμελεί τα υπόλοιπα, όπως το δέρμα.

Λύση: Και πάλι η διατροφή σε συνδυασμό με ειδικές συνθέσεις κατά της τριχόπτωσης βοηθούν την κατάσταση. Κάνουμε απαλό μασάζ με τα δάχτυλα στο τριχωτό του κεφαλιού για 3-5΄. Ξεκινάμε από το θερμότερο σημείο του κεφαλιού, δηλαδή τον αυχένα, από όπου ξεκινάει και η παροχή αίματος. Έτσι, αφενός τονώνουμε την κυκλοφορία του αίματος και αφετέρου επιτρέπουμε στα δυναμωτικά συστατικά του σαμπουάν να εισχωρήσουν στον θύλακα της τρίχας.

Πρόβλημα: Αλωπεκία εξ έλξεως

Αρκετές γυναίκες παρουσιάζουμε τριχόπτωση επειδή συνηθίζουμε να μαζεύουμε τα μαλλιά μας σφιχτό κότσο ή αλογοουρά, τραβώντας τα με δύναμη.

Λύση: Ευτυχώς, αυτού του τύπου η αλωπεκία είναι απολύτως αναστρέψιμη στα αρχικά στάδια, αν σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια.

Πρόβλημα: Παθολογικά αίτια τριχόπτωσης

Σε αυτά ανήκουν η γυροειδής αλωπεκία (το κεφάλι είναι κατά τόπους πλήρως απογυμνωμένο από μαλλιά), η οποία αποδίδεται σε έντονο ψυχικό στρες, η διάχυτη αλωπεκία, δηλαδή η ελάττωση της πυκνότητας της τριχοφυΐας σε όλη την έκταση του τριχωτού, και, τέλος, η ανδρογενετική αλωπεκία, η πιο συχνή περίπτωση ανδρικής τριχόπτωσης, που οδηγεί στη φαλάκρα. Η τελευταία μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες οι οποίες έχουν κληρονομικό ιστορικό ανδρογενετικής αλωπεκίας στην οικογένειά τους.

Λύση: Στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, στα αρχικά στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική. Συστήνεται η ουσία μινοξιδίλη, που καταπολεμά την τριχόπτωση μέσω της αύξησης της αιμάτωσης της περιοχής. Στη διάχυτη αλωπεκία προτιμάται η εφαρμογή μιας λοσιόν που περιέχει μινοξιδίλη και κορτιζόνη, η οποία μειώνει τη φλεγμονή που υπάρχει στην περιοχή. Άλλες θεραπείες είναι: α) Η LLLT (Low Level Laser Therapy), μια συμπληρωματική θεραπεία, η οποία σε χαμηλές συχνότητες ενεργοποιεί τα τριχοθυλάκια και αναπτύσσουν την τριχοφυΐα. β) Το μόνιμο ιατρικό tattoo, το οποίο δεν λύνει το πρόβλημα της τριχόπτωσης, παρά βελτιώνει μόνο την αισθητική εικόνα του τριχωτού της κεφαλής. γ) Η θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma), που χρησιμοποιεί πλάσμα του αίματος του ίδιου του ασθενούς, το οποίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να αποκτήσει υψηλή συγκέντρωση σε αιμοπετάλια, προκειμένου να επανενεργοποιηθούν τα βλαστοκύτταρα (τα αιμοπετάλια περιέχουν κυτοκίνες και αυξητικούς παράγοντες, που έχουν αναγγενητικές και αναπλαστικές ιδιότητες). Σε περιπτώσεις που η αραίωση των μαλλιών είναι εμφανής, η μόνη αποτελεσματική και μόνιμη αποκατάσταση μπορεί να γίνει με μεταμόσχευση μαλλιών. Σήμερα αποτελεί μια πρακτικά ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, καθώς πραγματοποιείται με τη σύγχρονη τεχνική FUE, κατά την οποία υγιή τριχοθυλάκια μεταφέρονται από το πίσω μέρος της κεφαλής στην πάσχουσα περιοχή. Η φύτρωση των νέων μαλλιών ολοκληρώνεται σταδιακά σε λίγους μήνες με απόλυτα φυσικό τρόπο χωρίς μόνιμα σημάδια ή ουλές, ενώ το αποτέλεσμα είναι σταθερό και μόνιμο.

Το γνωρίζετε;

Περίπου το 15% των γυναικών παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους παθολογική τριχόπτωση, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αντιλαμβάνεται κάποιας μορφής τριχόπτωση μετά την ηλικία των 50 ετών.

vita.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook