Τέσσερις ολόκληρες ώρες στην αίθουσα αναμονής του κατάμεστου τμήματος επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο του Ορλάντο στη Φλόριντα πέρασε ο δεύτερος Αμερικανός ασθενής που διαγνώστηκε με τον κοροναϊό MERS, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, όσον αφορά στη μετάδοση του ιού.

Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματούχο του νοσοκομείου σχεδόν οκτώ επιπλέον ώρες πέρασαν μέχρι το προσωπικό στο νοσοκομείο του Ορλάντο Dr. P. Phillips να διαπιστώσει ότι ο ασθενής είχε ταξιδέψει από τη Σαουδική Αραβία όπου εργάστηκε σε νοσοκομείο, να αρχίσει να υποπτεύεται ότι μπορεί το άτομο αυτό να έχει μολυνθεί με τον MERS και να τον μεταφέρει στον θάλαμο απομόνωσης.

Όπως είπε ο δρ Αντόνιο Κρέσπο, από χθες ζήτησε την αλλαγή στη διαχείριση των περιστατικών του τμήματος επειγόντων του νοσοκομείου, ώστε όποιος ασθενής φθάνει εκεί με συμπτώματα γρίπης να ερωτάται αν έχει ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία ή σε άλλες χώρες με κρούσματα του MERS.

Η μεγάλη διάρκεια παραμονής του ασθενούς σε δημόσιο χώρο του νοσοκομείου ενδέχεται να εξέθεσε στον ιό και άλλα μέλη του ιατρικού προσωπικού ή ασθενείς.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αξιωματούχοι της Φλόριντα δήλωσαν χθες ότι δύο εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου στα τέλη της εβδομάδας, εμφάνισαν έκτοτε συμπτώματα γρίπης και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τον MERS με τα αποτελέσματα να αναμένονται σήμερα.

Η πιθανότητα να εξαπλώνεται η ασθένεια, η οποία δεν έχει θεραπεία, προκαλεί νέα ανησυχία σχετικά με την ικανότητα των αρμόδιων αρχών παγκοσμίως να την ελέγξουν.

Όσο περίμενε ο ασθενής στο Ορλάντο να εξεταστεί, βρισκόταν σε ένα δωμάτιο του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου όπου το ιατρικό προσωπικό που τον φρόντιζε φορούσε ιατρικές μπλούζες και γάντια εξαιτίας της διάρροιας που είχε εμφανίσει εκείνος, αλλά δεν φορούσαν ειδικά γυαλιά και μάσκες στο πρόσωπο για να προστατευτούν από τον ιό, είπε ο Κρέσπο.

Αξιωματούχοι της Φλόριντα είπαν ότι παρακολουθούν την υγεία 20 εργαζομένων στο νοσοκομείο- μεταξύ των οποίων και ένα γιατρός που έχει ήδη φύγει για τον Καναδά- οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή.

Επίσης προσπαθούν να εντοπίσουν σχεδόν 100 άτομα που ενδεχομένως να βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με τον ασθενή σε δύο ιατρικά κέντρα του Ορλάντο τα οποία επισκέφθηκε.

protothema.gr