Με τη συμβολή της ΟΑΚ πραγματοποιήθηκε από 28 Απριλίου και μέχρι τις 02 Μαΐου 2014 στη Μαδαγασκάρη, το δεύτερο διεθνές συνέδριο με θέμα: «Βιώσιμοι εναλλακτικοί τρόποι για τον περιορισμό της φτώχειας και την οικολογική δικαιοσύνη (Sustainable Alternatives for Poverty reduction and ecological justice: SAPREJ).

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ) της ΟΑΚ σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) και το Πανεπιστήμιο της Ταναναρίβης της Μαδαγασκάρης. Η Μαδαγασκάρη είναι ανάμεσα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου με ποσοστό ανεργίας περίπου 80 %.

Υπεύθυνος του Συνεδρίου ήταν ο Δρ. Λουκάς Ανδριανός, επιστημονικός συνεργάτης της ΟΑΚ, ο οποίος κατάγεται από τη Μαδαγασκάρη. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και ο Μητροπολίτης Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος παρακολούθησε το συνέδριο, ενώ οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Κέντρο Ιεραποστολής της Ορθοδοξίας στη Μαδαγασκάρη.

Με 25 βασικές εισηγήσεις, το συνέδριο μελέτησε τη δύναμη της συγχώρησης και το ρόλο της στην καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος. «Η Μαύρη ήπειρος, αναφέρεται μεταξύ των συμπερασμάτων του Συνεδρίου, υπέφερε από την καταστροφική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της κατά την αποικιακή περίοδο.

Έφτασε όμως ο καιρός για συγχώρηση και δικαιοσύνη. Η Αφρική είναι μια πάρα πολύ πλούσια ήπειρος σε όλους τους τομείς και είναι επιτακτική ανάγκη να σταθεί πλέον μόνη στα πόδια της. Η καταπολέμηση της φτώχειας στην Αφρική δεν πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στην εξωτερική βοήθεια των ξένων. Χρειάζεται συνεργασία και αφύπνιση για μια βιώσιμη ανάπτυξη, ειρήνη και δικαιοσύνη για όλους».

Το συνέδριο αυτό έφερε ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στον αγώνα κατά της φτώχειας και της οικολογικής δικαιοσύνης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Δρ Ανδριανός και οι εκλεκτοί συμμετέχοντες πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και τοπικούς φορείς, όπως τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Ταναναρίβης (φωτογραφία). Επίσης έγιναν επισκέψεις σε διάφορα μέρη του νησιού, όπου η ομορφιά της δημιουργίας του Θεού είναι πραγματικά θαυμαστή! (όπως τα ενδημικά γιγάντια δένδρα «μπαουμπάπ» και τα λεμούριους της Μαδαγασκάρης).

Είναι η πρώτη φορά που συνέδριο της ΟΑΚ διοργανώνεται στην Αφρική, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του έργου της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής, σημείωσε ο Κων/νος Ζορμπάς, Γεν. Διευθυντής της ΟΑΚ. Ελπίζομε, συνέχισε, ότι η ΟΑΚ και η Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Μαδαγασκάρης θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και προσκαλούν όσοι θέλουν να συνεργαστούν για αυτόν τον ιερό σκοπό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook