\”Τα μέλη του πληρώματος των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο λιμάνι Βεντσπιλ της Λετονίας συμπεριφέρονται σαν κατοχικές δυνάμεις, που θεωρούν οτι οι νόμοι δεν ισχύουν γι\’αυτους\”, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Αυτό, πρόσθεσε, απαξιώνει τη συμμαχία στα μάτια των Λετονών.
\”Οι ναύτες του ΝΑΤΟ στην Βέντσπιλς συμπεριφέρονταν σαν γουρούνια, και αγνοούσαν τους τοπικούς νόμους \” δήλωσε ο δήμαρχος Lembergs στο πρακτορείο ειδήσεων LETA. \” Μεθυσμένοι, ουρούσαν σε βιτρίνες καταστημάτων, έκαναν εμετό και έπιναν δημόσια κατι το οποίο δεν επιτρέπεται. Επιπλέον έκοψαν λουλούδια από παρτέρια και τα έδωσαν σε πόρνες.\”
Ο Lembergs, επικριτής της συνεργασίας της Λετονίας με το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ότι οι ναύτες \”συμπεριφέρθηκαν σαν κατακτητές, που δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Λετονίας.\”
Η επικριτική περιγραφή του δημαρχου γίνεται μια βδομάδα μετα απο ενα περιστατικό στην Βέντσπιλς, όπου στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ συγκρούστηκε με ντόπιους σε ένα νυχτερινό κέντρο. 
Ένας από τους ναύτες, 20χρονος ολλανδός υπήκοος, υπέστη σοβαρά τραύματα και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αρκετά σπασμένα κόκαλα στο πρόσωπο και διάσειση. 
Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι εκείνο το βράδυ οι Λετονοί απλά προστάτευαν τις γυναίκες. Πρόσθεσε ότι, απο την στιγμή που τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ έφθασαν στη Βέντσπιλς, ο αριθμός πλημμελημάτων στην πόλη έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Ο αριθμός των στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Βεντσπιλς είναι γύρω στους 90.
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι πρόκειται να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Υπάρχουν 26 πολεμικά πλοία από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αυτη τη στιγμή στην Βέντσπιλς για την ετήσια ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, \”Open Spirit\”. 
Ο Lembergs, ειναι δήμαρχος από το 1988, και προβάλει αντιρρήσεις για την παρουσία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Βεντσπιλς, συγκρίνοντάς την με την πρόσκληση που έγινε προς τα σοβιετικά στρατεύματα στην ανεξάρτητη Λετονία το 1940.

onalert.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook