Ξεκίνησε ήδη η φετινή τουριστική περίοδο με τους καλύτερους οιωνούς και με τα πλέον αισιόδοξα μηνύματα που είχε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια .
Οι συντελεστές αυτών των μηνυμάτων , και οι συνιστώσες , που προϋποθέτουν μια επιτυχημένη τουριστική περίοδο, είναι πολλές , αρκεί να δεθούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν σαν σύνολο .
Βασικοί συντελεστές όλων αυτών των προϋποθέσεων είμαστε όλοι εμείς, που ζούμε σε αυτό εδώ τον τόπο, και που άμεσα ή έμμεσα , λιγότερο ή περισσότερο , γευόμαστε τους γλυκούς καρπούς του Τουρισμού. Όλοι γνωρίζουμε και περιμένουμε με αγωνία, μια καλή τουριστική σαν φάρμακο για την έξοδο της οικονομικής κρίσης που περνά τα τελευταία χρόνια η χώρα μας . 
Για το λόγο , αυτό καθήκον και υποχρέωση όλων μας , είναι να διαφυλάξουμε σαν «κόρη οφθαλμού » αυτό το θείο δώρο που λέγεται ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. 
Η ασφάλεια , και η προστασία του περιβάλλοντος, είναι δύο βασικοί λόγοι που επηρεάζουν ένα ξένο επισκέπτη να επιλέξει ένα τουριστικό προορισμό.
Όσο υψηλότεροι είναι αυτοί οι δείκτες , τόσο περισσότεροι επισκέπτες κάθε χρόνο θα επισκέπτονται το νησί μας.
Ζωντανά παραδείγματα αποτελούν τα γεγονότα περασμένων ετών , που όλοι μας γνωρίζουμε και θυμόμαστε , που ενώ συνέβαιναν μόνο στην Αθήνα , επηρεαζόταν αρνητικά το σύνολο του Ελλαδικού τουριστικού χώρου.
Οι προσπάθειες μας, για σωστές βάσεις του τουριστικού προϊόντος μας για μια καλή τουριστική χρονιά είχαν τεθεί από πέρυσι , μια χρονιά ορόσημο για 
τον Ελληνικό Τουρισμό , που έβαλε στέρεα θεμέλια και για τα επόμενα χρόνια. 
Με πρωτοβουλία της ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ , και την συνδρομή όλων των Ενώσεων Ξενοδόχων Κρήτης , του Συνδέσμου Τουριστικών πρακτόρων Κρήτης ,και του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων , πείσαμε την Περιφέρεια Κρήτης , ώστε στην μεγαλύτερη Τουριστική έκθεση του κόσμου που πραγματοποιείτε στο Βερολίνο κάθε χρόνο τον μήνα Μάρτιο, «Η ΚΡΗΤΗ » με αυτόνομο περίπτερο να προβληθεί σαν ενιαίος Τουριστικός προορισμός. Τα αποτελέσματα και τα σχόλια ήταν πολύ θετικά , και ανοίξαμε τον δρόμο για τον τρόπο προβολής του νησιού μας τα επόμενα χρόνια.
Παρόμοια παρουσίαση πραγματοποιήσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο,στην Στοχγόλμη της Σουηδίας , ( GREEKLAND PANORAMA ) , σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου και άλλους φορείς του νομού Ηρακλείου. 
Το όραμα , που πολλοί τώρα ονειρεύονται , της ζεύξης του πρωτογενή τομέα με τον Τουρισμό, εμείς ήδη το έχουμε κάνει πράξει σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, εδώ και τρία χρόνια !! με τα γνωστά θετικά οφέλη και των δύο φορέων.
Για το παραπάνω λόγο , αποφασίσαμε το συγκεκριμένο φόρουμ να καθιερωθεί σε Παγκρήτιο επίπεδο με την συμμετοχή όλων των Εμπορικών Επιμελητηρίων και Ενώσεων Ξενοδόχων Κρήτης και να πραγματοποιείτε σε ετήσια βάση , στο Διεθνές Εκθεσιακό κέντρο στις Γούβες Χερσονήσου.
Η παρουσία μας κάθε χρόνο στο ΦΟΡΟΥΜ , δηλώνει έμπρακτα το ενδιαφέρον και την πρόθεση μας , να εντάξουμε τα Κρητικά προϊόντα στα καθημερινά διαιτολόγια των πελατών μας . Άλλωστε, όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε , πολλοί Ξενοδόχοι χρησιμοποιούν , εδώ και αρκετά χρόνια , στο σύνολο ή μερικώς , προϊόντα που παράγονται στο νησί μας στις επιχειρήσεις τους.
Πιστεύουμε ότι η Κρητική Διατροφή θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν μας, θα αναδείξει την μοναδικότητα του και θα αποτελέσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών.
Κοινός στόχος και μέλημα όλων των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων , πρέπει να είναι η καθιέρωση μιας σταθερής τουριστικής πολιτικής , και να κατακτήσουμε σε μόνιμη βάση , το κομμάτι από την διεθνή τουριστική πίτα που μας αναλογεί .
Θεαματικά ποσοστά αυξήσεων από την μια χρονιά στην άλλη δεν μπορούν να επιτευχθούν , για τον λόγο ότι οι μήνες αιχμής του καλοκαιριού έχουν κορεστεί και δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στο νησί.
Η επίτευξη τέτοιων πολυπόθητων και πολυσυζητημένων στόχων μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Το θέμα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στο νησί μας, απασχολεί τον κλάδο μας αρκετά χρόνια και σε συνεργασία με τους τοπικούς τουριστικούς πράκτορες και τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων καταβάλομε τεράστιες προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου.
Το πρόβλημα δεν είναι ποια ξενοδοχεία είναι ανοιχτά τώρα ή ποια μπορούν να λειτουργήσουν και τηρούν τις προϋποθέσεις για όλο τον χρόνο, ούτε η επαφή με δυνητικούς χειμερινούς πελάτες ή κατηγορίες πελατών που ταξιδεύουν τους χειμερινούς μήνες. 
Το μεγάλο εμπόδιο που προσκρούουν όλες μας οι ενέργειες , είναι δυστυχώς η αδιαφορία των κρατικών λειτουργών σε όλα τα επίπεδα , να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα , αφού οι προτάσεις μας δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλο κόστος , μπροστά στα οφέλη που θα αποκομίσει ο τόπος , σε μια δεδομένη επιτυχία του εγχειρήματος.
Εκεί που πρέπει να εστιάσομε τις ενέργειες μας , είναι στο να δημιουργήσομε ένα ανταγωνιστικό συνολικό πακέτο πώλησης του προϊόντος μας , το οποίο θα πρέπει να είναι ποιοτικά εφάμιλλο ή και καλύτερο των άλλων χωρών της Μεσογείου.
Έχουμε προτείνει ήδη στο Υπουργείο Τουρισμού και στην Περιφέρεια Κρήτης , να θεσμοθετηθούν τα παρακάτω μέτρα , τουλάχιστον για τα τρία πρώτα χρόνια , και για την περίοδο από 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ μέχρι 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ , προκειμένου η τελική τιμή που θα διαμορφωθεί να είναι ανταγωνιστική , και να μην διαφέρει από τουριστικά πακέτα άλλων ανταγωνιστριών χωρών της Μεσογείου.
• Συμμετοχή της Περιφέρειας στο κόστος διαφήμισης των tour operators .
• Απαλλαγή κάθε φόρου αεροδρομίων από τις αεροπορικές εταιρίες που θα πραγματοποιούν πτήσεις charters. 
• Μειωμένο εισιτήριο εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους.
• Τουριστικέ επιχειρήσεις, κάθε μορφής που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές , να απαλλαχτούν από Δημοτικά τέλη , και να έχουν μειωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και πετρελαίου θέρμανσης.
• Οι επιχειρήσεις που απασχολούν εποχιακό προσωπικό να τυγχάνουν επιδότησης τουλάχιστον το ποσόν που θα έπαιρνε ο εργαζόμενος από το ταμείο ανεργίας.
• Δυνατότητα μείωσης Φ.Π.Α. και ασφαλιστικών εισφορών..
Παράλληλα εντείνουμε τις προσπάθειες μας ,με συνεχείς και στοχευμένες ενέργειες σε νέες αγορές όπως Κίνα , Ινδία , Βραζιλία κ.α.
Στόχος μου , από την θέση του πρόεδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου , αλλά και από την περιφέρεια , αν εκλεγώ , είναι να αλλάξει το σημερινό κατεστημένο που ταλαιπωρεί τον πολίτη και εμποδίζει την επιχειρηματικότητα.
Ονειρεύομαι , τον Κρητικό λαό ελεύθερο, μέσα από μια ατμόσφαιρα φρέσκια ,μέσα σε μια καινούργια Δημοκρατία. Χωρίς διαφθορά, χωρίς εκμετάλλευση από τον άνθρωπο σε άνθρωπο. 
Δεν δίστασα να τα βάλλω με το \”σάπιο σύστημα\” της μίζας και της διαφθοράς, των υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης, καταγγέλλοντας τους δημόσια με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.
Ένας άλλος επίσης σημαντικός μου στόχος είναι τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ κτλ).
Θεωρώ ότι τα προγράμματα αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί στο έπακρον, υπάρχει ένας τεράστιος «κυκεώνας » γραφειοκρατίας , με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την απορροφητικότητα , και να χάνουν πολλά χρήματα οι Κρητικές επιχειρήσεις , που θα τις βοηθούσαν στον εκσυγχρονισμό και στην ανταγωνιστικότητα. 

Νίκος Χαλκιαδάκης
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ.Σεραφείμ Τσόκα \”Κρήτη Μπορούμε\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook