Μια από τις ομάδες εντοπισμού – προσέγγισης και επεξεργασίας προβλημάτων της πόλης που αφορά το τεχνικό έργο και γίγνεσθαι του Δήμου, είναι και η ομάδα των μηχανικών υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος. Πιστοί στο όραμα του συνδυασμού για μια πόλη φιλική στους κατοίκους, με επαρκείς ελεύθερους δημόσιους χώρους, με δρόμους που δεν θα εξουσιάζονται από ιδιωτικά αυτοκίνητα, με ποδηλατόδρομους και διευκολύνσεις στους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, τους νέους γονείς και με ασφαλή μη ρυπογόνα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για μια πόλη που θα αξιοποιήσει, συνδυάζοντας την ιστορία, το περιβάλλον, την παλιά πόλη το οικοδομικό τετράγωνο με τις χρήσεις που περιέχει και την κάθε γειτονιά, για τις ανάγκες του δημότη. Η ομάδα των μηχανικών μετά από συνεχείς συναντήσεις, με έρευνα και αναλύσεις, συνέταξε προτάσεις πραγματικές για έργα που θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητά μας, με νέους πρωτόγνωρους στόχους που στοχεύουν «πρώτα στον άνθρωπο»:

Για τις πολεοδομικές μελέτες της πόλης και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, την προώθηση και έγκρισή τους ως και επικαιροποίηση τους ακόμα.
Για τους δημόσιους ελεύθερους χώρους γνωστούς αλλά και νέους που εντοπίσθηκαν, τα πεζοδρόμια, τις αυθαίρετες παρεμβάσεις σε αυτούς, τη διεκδίκηση και την ορθολογική διαχείριση τους
Για το κυκλοφοριακό: Ίσως το μεγαλύτερο θέμα – πρόβλημα της πόλης.
Για την παλιά πόλη, διαχρονικά από τη μελέτη Ρωμανού Καλλιγά έως σήμερα με ότι κτιριακό – μνημειακό περιέχεται μέσα σε αυτή (Νεώρια – Βενετσιάνικα – Τούρκικα μνημεία – τείχη κ.λπ.) αναπλάσεις, αποκαταστάσεις και διαμορφώσεις.
Για τους Αγίους Αποστόλους διάσωση ανάδειξη αξιοποίηση.
Για τη θέση δημιουργίας μαρίνας, για την ανάδειξη του βόρειου παράκτιου μετώπου της πόλης.
Για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου: τη διάσωση ανάδειξη και περιβαλλοντική αξιοποίηση του με ελάχιστη ήπια παρέμβαση.
Για τους χώρους αθλητισμού έως και με διασπορά τέτοιων εγκαταστάσεων στις γειτονιές αλλά και στους πρώην περιαστικούς Δήμους.
Για δημιουργία ξενώνων αστέγων αλλά και δημιουργίας ανάλογων χρήσεων σε παλαιά αχρησιμοποίητα εγκαταλελειμμένα δημοτικά κτίρια.
Για τη σχολική στέγη και τη συντήρηση τέτοιων κτιρίων και κατάργηση των προκάτ «αιθουσών» διδασκαλίας.
Για πιο οικονομική και αποδοτική συντήρηση υφισταμένων δημοτικών έργων υποδομής και εγκαταστάσεων.
Επίσης προτάσεις – επισημάνσεις για ήπια ανάπτυξη των οικισμών, ανέγερση νέου νεκροταφείου, επανατοποθέτηση αγάλματος ελευθερίας, αναστηλώσεις υφισταμένων μνημείων, ανάδειξη και αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων, ολοκλήρωση μνημείου μάχη της Κρήτης, ολοκλήρωση – αποπεράτωση και λειτουργία ανεκμετάλλευτων νεόδμητων και παλαιών κτιρίων και εγκαταστάσεων, στήριξη κοινωνικής συνεταιριστικής ιδέας για τη δημιουργία οικισμών οργανωμένης δόμησης για απόκτηση κατοικίας.
Έμφαση δίδεται από την ομάδα σε προτάσεις προσπάθειας ενεργειακών αναβαθμίσεων κτιρίων εγκαταστάσεων έως και δημοτικών συγκροτημάτων με εφαρμογή προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ έως το εξοικονομώ κατ’ οίκον. Και βέβαια τον επανέλεγχο και ανασυγκρότηση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, της πολεοδομίας του Δήμου, του γραφείου παλιάς πόλης, οργανωτικά λειτουργικά με συμπλήρωση νέας κατάλληλης στελέχωσης επιστημονικού δυναμικού και νέας υλικοτεχνικής υποδομής για τη σύνταξη και τον έλεγχο των πάσης φύσεως μελετών και την πιο αποτελεσματική αποδοτική επίβλεψη και κατασκευή των τεχνικών έργων – υποδομών – του πρασίνου της πόλης, των κοινοχρήστων χώρων κ.λπ. σε συντομότερα χρονικά οργανωτικά και πιο αποδοτικά προγραμματικά πλαίσια.
Επίσης, την επανασύσταση σε νέα βάση και με διαφανές ελεγκτικό σύστημα, της διαδικασίας προδιαγραφών – προκοστολόγησης και τελικής κοστολόγησης των σε ανάδειξη νέων έργων και προμηθειών καθώς και της διαδικασίας ανάδειξης, ανάθεσης και εγκατάστασης των κατασκευαστών εργολάβων έως και τον έλεγχο στην πορεία την παράδοση και παραλαβή των έργων, με πρόθεση την κατάργηση τμηματοποίησης της ανάθεσης της κατασκευής χωρίς διαγωνισμό.
Πολλά θέματα από τα προαναφερόμενα έχουν αναδειχτεί ήδη από την Πρωτοβουλία Πολιτών είτε σε κείμενα είτε σε ανοικτές συζητήσεις και δημόσιες εκδηλώσεις.
Είμαστε έτοιμοι, έχοντας πείρα, γνώση και θέληση να διοικήσουμε, να δημιουργήσουμε και να ξεκινήσουμε το νέο, το έντιμο το καθαρό για μια νέα αρχή για την πόλη και την κοινωνία.
Ευγενία Αλεξίου (Δ.Ε. Χανίων), Μαρία Αρτζουχαλτζή (Δ.Ε. Σούδας), Λευτέρης Βεργεράκης (Δ.Ε. Ακρωτηρίου), Κυριάκος Ζωγραφάκης (Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας), Μίλτος Κλωνιζάκης (Δ.Ε. Χανίων), Ευτυχία Κυριακάκη-Κουκουράκη (Δ.Κ. Κουνουπιδιανών), Βασίλης Λιβάνιος (Δ.Ε. Χανίων), Μιχαήλ-Δημήτριος Μανιουδάκης (Δ.Ε. Κεραμιών), Κυριακή Ντουνιαδάκη (Δ.Ε. Κεραμιών), Μανώλης Ντουντουνάκης (Δ.Ε. Θερίσου), Σπύρος Σταματάκης (Δ.Ε. Χανίων), Γιάννης Τσουρής (Δ.Ε. Χανίων), Πέτρος Χριστουλάκης (Δ.Ε. Χανίων)
* H φωτογραφία είναι του φωτογράφου Γιάννη Κλουβιδάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook