Σήμερα, Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το νέο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Γκι Φέρχοφστατ, νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιος του ίδιου κόμματος, η Σκα Κέλερ υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων και ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα αναπτύξουν τις θέσεις τους στην κεντρική τηλεμαχία, που διοργανώνεται από την EBU και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στα ελληνικά, παρ' όλο που η τηλεμαχία θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Στο τέλος θα κάνει μία δήλωση στα αγγλικά.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και το ντιμπέιτ θα αναμεταδοθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς χωρών της ΕΕ, καθώς και στο Διαδίκτυο. Στην Ελλάδα θα μεταδοθεί από το κανάλι της Βουλής.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μόνικα Μαντζόνι, δημοσιογράφος και διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24.

Η συζήτηση θα διαρκέσει 90 λεπτά και θα χωριστεί σε τρία μέρη.

Κάθε μέρος θα έχει διαφορετική θεματολογία. Κάθε υποψήφιος θα έχει στη διάθεσή του μερικά λεπτά για να παρουσιάσει τις θέσεις του και στη συνέχεια θα μπορεί σε διάστημα ενός λεπτού να απαντά σε ερωτήσεις ή να σχολιάζει τις απαντήσεις των αντιπάλων του.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί ενώπιον ακροατηρίου, ενώ πολίτες από όλη την Ευρώπη θα μπορούν να σχολιάζουν, χρησιμοποιώντας τον κωδικό #tellEUROPE στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν από το ντιμπέιτ, οι δημοσιογράφοι του καναλιού της Βουλής, Ματρώνη Δικαιάκου και Αλεξία Κουλούρη, θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική συζήτηση και θα φιλοξενήσουν στο στούντιο του σταθμού τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνο Καρβούνη.

Η μετάδοση θα αρχίσει στις 22:00. Το ντιμπέιτ θα μεταδίδεται μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων www.hellenicparliament.gr, καθώς και στο eurovisiondebate.tv.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολλά στην τηλεμαχία, καθώς εκτιμά ότι μετά τις αποκαλύψεις των Finacial Times, ευνοείται η θέση του κόμματος για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη.