Υποχώρηση της ύφεσης στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014 θα καταδεικνύουν τα στοιχεία για τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς που θα δημοσιοποιήσει σήμερα Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) την προσεχή Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα τοποθετούν την ύφεση για το πρώτο τρίμηνο του 2014 στο -1,3% - -1,3%, έναντι ύφεσης 6% στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Αυτό συνεπάγεται πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο πρώτο τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκε περίπου στα 36,5 δισ. ευρώ, έναντι 37,2 δισ. ευρώ στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013. Σημειώνεται πως ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 καταγράφεται διαρκής αποκλιμάκωσης της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, ως αποτέλεσμα της διαρκούς σταθεροποίησης των οικονομικών συνθηκών.

Σύμφωνα με αναλύσεις ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει το εάν και πόσο θα αυξηθεί εφέτος το ΑΕΠ είναι η δραστηριότητα του τουριστικού κλάδου, που έχει διαχρονικά υψηλή βαρύτητα στο εγχώριο προϊόν. Η επίδραση του τουρισμού στο ΑΕΠ εκτιμάται πως θα αποτυπωθεί στα στοιχεία δευτέρου και τρίτου τριμήνου 2014, οπότε αναμένεται επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

in.gr