«Αυτά γίνονται συνεχώς». Αυτή ήταν η απάντηση του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο στην πόλη Σόμα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 282 ανθρακωρύχους, την ώρα που μια ολόκληρη χώρα έχει βυθιστεί σε βαρύ πένθος, έπειτα από την ανείπωτη τραγωδία.

Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων. «Πάρτε και τη δική μου ζωή», δήλωσε, κλαίγοντας με αναφιλητά, μία γυναίκα που δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι δεν θα ξαναδεί τον άνθρωπό της. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN ο βουβός πόνος που έχει σκεπάσει την Τουρκία, αποτυπώνει το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας, τη χειρότερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας.

Νέα πτώματα ανασύρθηκαν στη διάρκεια της νύκτας, αυξάνοντας σε 282 τον αριθμό των νεκρών, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας. \”Στις 08:00 (τοπική ώρα), έχουμε 282 νεκρούς\”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Τανέρ Γιλντίζ.

Τόσο οι εκπρόσωποι του Τύπου όσο και οι συγγενείς των εργατών του ορυχείου κρατούνται σε απόσταση για να μην εμποδίζουν την επιχείρηση διάσωσης. Ωστόσο, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων λιγοστεύουν δραματικά.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται κατά πληροφορίες ένας 15χρονος, γεγονός που συνηγορεί στις καταγγελίες ότι στο ορυχείο εργάζονταν ανήλικοι -αν και η κυβέρνηση Ερντογάν το διαψεύδει.

\"\"

\"\"

\"\" Ομάδα είκοσι ψυχολόγων βρίσκεται στην περιοχή για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων.

Τη στιγμή της έκρηξης εκτιμάται ότι στο ορυχείο βρίσκονταν συνολικά 787 εργαζόμενοι.


Οργή για την πολύνεκρη τραγωδία



Αυξημένη είναι και η οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την καταστροφή. Τουρκικά συνδικάτα διατυπώνουν επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας.

\"\"

\"\"

\"\"

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα ορυχεία.

Το συνδικάτο των μεταλλωρύχων καταγγέλλει ότι από τότε που τα ορυχεία πέρασαν σε ιδιωτικό έλεγχο, η ελλιπής τήρηση των κανονισμών ασφαλείας έχει αυξήσει τη συχνότητα των ατυχημάτων.

Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.

\"\"

Ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν, διαδηλωτές επιτέθηκαν με κλωτσιές στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και έσπασαν τα παράθυρα τριών οχημάτων της πρωθυπουργικής αυτοκινητοπομπής. 

Ο υπουργός Εσωτερικών άνοιξε την πόρτα για να διαφύγει, ενώ το πλήθος κυνηγούσε το κονβόι, μετέδιδαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κάτοικοι εκσφενδόνιζαν πέτρες και ξήλωσαν την πινακίδα από το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο φωνάζοντας «δολοφόνε» και «κλέφτη».

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Εκατοντάδες φοιτητές είχαν βγει νωρίτερα στους δρόμους της Άγκυρας διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, την οποία θεωρούν υπαίτια για το δυστύχημα στο ορυχείο λόγω έλλειψης βασικών προδιαγραφών ασφαλείας.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για τους διαλύσει, και οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες.

Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε ότι «ακραίες ομάδες» προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την καταστροφή για πολιτικούς σκοπούς, και κάλεσε τους Τούρκους να μην λάβουν μέρος στις διαμαρτυρίες.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook