Γράφει ο Κων. Β. Ζορμπάς,
Γενικός Διευθυντής της
Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ)

Στην ΟΑΚ ξεκίνησε, εδώ και καιρό, μία προσπάθεια συνεργασίας και διαλόγου, ανάμεσα σε σχολεία της Κρήτης. Υπηρετώντας το διάλογο, το δημοκρατικό αυτόν πυλώνα της κοινωνίας, δημιουργήθηκε το πρώτο Δίκτυο Συνεργασίας και Διαλόγου για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με βάση το γενικότερο προβληματισμό του Προγράμματός της ΟΑΚ «ΚΡΗΤΗ 2020». Με τον τρόπο αυτό νέοι και νέες των σχολικών μονάδων, μετά από τη σχετική προετοιμασία και συνεργασία, μπορούν να εκφράσουν τις προτάσεις τους σε θέματα που αφορούν το μέλλον της Κρήτης.

Στα πλαίσια της ελληνικής Προεδρίας και ενόψει των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσκαλέσαμε τα σχολεία να λάβουν μέρος στο διάλογο γύρω από το θέμα «ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ: Μία ενδιαφέρουσα διαπολιτισμική συνύπαρξη». Η πρώτη αυτή προσπάθεια άρχισε με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου Κολυμβαρίου και του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Τα αποτελέσματα της εργασίας των μαθητών παρουσιάσθηκαν σε ειδική εκδήλωση, την Κυριακή 11η Μαΐου 2014, εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει το Παρεκκλήσιο της ΟΑΚ.

Η θεματολογία των μαθητών κινήθηκε γύρω από τον άξονα του πολιτισμού και τη θέση της Κρητικής και της Ελληνικής ποίησης και λογοτεχνίας στο νέο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ερωτήματα όπως η σχέση του μύθου και της πραγματικότητας, οι σχέσεις πολίτη και πολιτικής στον πολιτισμό, αποτέλεσαν αφορμή για προβληματισμό στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας δημοκρατικής κοινωνίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Από την εκδήλωση αυτή αξίζει να σημειώσουμε ενδεικτικά κάποιες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.

Για όσους παρακολούθησαν τα πολιτιστικά δρώμενα των παιδιών, δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε, ότι οι μαθητές κατάφεραν να ξεπεράσουν τον ίδιο τον εαυτό τους. Οι ευαισθησίες των παιδιών, μέσα από μία μεθοδευμένη και οργανωμένη συνεργασία, έγιναν έκφραση και αγωνία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ήταν γεμάτες εκπλήξεις, η ροή του λόγου καθαρή, το μήνυμα πιο ξεκάθαρο: παιδείας δράξασθε… ευρωπαϊκής!

Αξίζει συγχαρητήρια και στους γονείς, αλλά και στους δασκάλους και τις δασκάλες, των παραπάνω σχολείων, που βοήθησαν τα παιδιά να εκφραστούν σε ένα τόσο επίκαιρο, αλλά εξειδικευμένο θέμα.
Ποίηση, μουσική, λόγος, έκφραση, εικαστικές τέχνες, ξένες γλώσσες αποτέλεσαν μια απάντηση απέναντι στο μύθο ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι ΜΟΝΟ απαισιόδοξο. Μία απάντηση στις επικρίσεις όλων ότι η Ευρώπη ΜΟΝΟ αδιέξοδα μπορεί να προσφέρει.

Ο ειλικρινής και έντιμος διάλογος μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων σημαίνει ότι υπολογίζουμε τον άλλον και λαμβάνουμε υπόψη τη γνώμη του. Σημαίνει δημιουργία αρμονικών διαπροσωπικών σχέσεων, συνεργασία και δημιουργικότητα. Σημαίνει παιδεία ευρωπαϊκή και ουσιαστική αγάπη όλων των δασκάλων για τους μαθητές, που χωρίς ανταμοιβή, θα προσφέρουν με ευαισθησία ανιδιοτελή. Χρειάζεται όμως να προβάλλεται η ποιότητα και η καινοτομία της δουλειάς των νέων ανθρώπων. Να στοχαζόμαστε την προσφορά της Παιδείας σε καιρούς κρίσης. Να ζωντανεύουμε την ελπίδα και να μην μαραζώνουμε στην απογοήτευση της καθημερινότητας.

Η Ευρώπη είναι μια ιδέα που σχηματίζεται από την πνευματική, καλλιτεχνική και την επιστημονική κληρονομιά. Καθοδηγείται από τα διδάγματα της ιστορίας και βρίσκεται συνεχώς «εν πορεία». Η Ευρώπη πηγαίνει πέρα από μια ομάδα εθνικών κρατών, μια εσωτερική αγορά και ένα γεωγραφικό περίγραμμα μιας ηπείρου. Η Ευρώπη αποτελεί ηθική και πολιτική ευθύνη όλων μας. Η Ευρώπη είναι μια ιδέα που στηρίζεται από τις κοινές αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της διαφορετικότητας των θρησκευτικών πεποιθήσεων και την ύπαρξη ενός κράτους δικαίου. Σήμερα, απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση για την επιβεβαίωση των θεμελιωδών αυτών αξιών και αρχών που, από την αρχή, έχουν βαθιές ρίζες στο "raison d' être" της Ευρώπης.

Αυτά δεν είναι δικά μας λόγια. Είναι λόγια και έργα των μαθητών που έλαβαν μέρος στην παραπάνω εκδήλωση. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλλαν στην προσπάθεια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ενεργός συμμετοχή όλων μας στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά και αποτελεσματικά.

Ας μην χάσουμε την ευκαιρία!