Μήνυμα της υποψηφίας Δημάρχου Ηρακλείου Μόνας Αμανατίδου με το Δημοτικό Συνδυασμό “Άμεση Δημοκρατία”:

"Συμπολίτισσες, συμπολίτες,

Οι δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης από την τρόικα και τις πολιτικές δυνάμεις που την υπηρετούν, που έχει οδηγήσει την κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση και τη χώρα στα πρόθυρα διάλυσης.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στο Ηράκλειο : οικονομικός μαρασμός, διαρκής υποβιβασμός των δημόσιων αγαθών, ανεργία, περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας, συνθήκες ζωής για πολλούς κάτω από τα όρια της φτώχιας, και φυσικά η απειλή των κατασχέσεων στην ιδιοκτησία.

Από την καταστροφική αυτή πολιτική δεν εξαιρείται φυσικά ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που οδηγείται σε ασφυξία από τη συνεχή μείωση των θεσμοθετημένων πόρων, που έχει ήδη ξεπεράσει το 60% , καθώς και από τις συνεχείς απολύσεις εργαζομένων σε υπηρεσίες που καλύπτουν ζωτικές δημόσιες ανάγκες.

Οι δανειακές συμβάσεις που οι κατοχικές κυβερνήσεις έχουν συνάψει με τους δανειστές της χώρας και τα ήδη ψηφισμένα εφαρμοστικά τους νομοθετήματα προβλέπουν την κάλυψη των Αυτοδιοικητικών δαπανών, αποκλειστικά από την υπερφορολόγηση των δημοτών απ’ ευθείας από τους Δήμους και από την εκποίηση της Δημοτικής και Δημόσιας περιουσίας που βρίσκεται στα όριά τους και επιδιώκουν με την εφαρμογή τους να μετατρέψουν τους Δήμους στο μακρύ χέρι του μνημονιακού κράτους.

Στις σημερινές συνθήκες, οι απειλούμενοι στην ουσία με αφανισμό δήμοι, πρέπει να διεκδικήσουν από το κράτος της Τρόικας χώρο ζωτικό για την επιβίωσή τους. Είναι επιβεβλημένη η οποιαδήποτε προσπάθεια για την άσκηση Δημοτικής πολιτικής προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Το ζητούμενο επομένως και των επερχόμενων Αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώνεται οργανικά με τον ευρύτερο πολιτικό αγώνα για την ανατροπή του κρατούντος στην χώρα μας αποικιακού καθεστώτος και των εντολοδόχων κυβερνήσεων και την διάσωση του λαού μας από την συντελούμενη σε βάρος του γενοκτονία.

Για τον λόγο αυτό αυτές οι Αυτοδιοικητικές εκλογές, πιο πολύ από κάθε προηγούμενες, είναι εκλογές πολιτικές και έχει σε αυτές ο λαός μας την ανάγκη και την υποχρέωση, να τις μετατρέψει σε δημοψήφισμα εναντίον της κατ’ εντολή ξένων κέντρων εξουσίας, ασκούμενης εις βάρος του πολιτικής .

Στις δύσκολες αυτές συνθήκες που η κοινωνία μοιάζει να αποσυντίθεται, ο ρόλος αυτοδιοικούμενων δήμων, συνοικιών και γειτονιών, με ουσιαστική και άμεση συμμετοχή των δημοτών, μπορεί να είναι κρίσιμος για την αντίσταση, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, την στήριξη της παραγωγής και της απασχόλησης και κυρίως για την οργάνωση των αναγκαίων αγώνων και παρεμβάσεων που θα ανατρέψουν αυτέs τις πολιτικές σε όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

Είναι προφανής για μας η ανάγκη να υπάρξει η άμεση πλέον είσοδος της ίδιας της κοινωνίας στην πολιτική για λόγους αυτοπροστασίας. Οι ενεργές δυνάμεις της κοινωνίας, με άμεση δημοκρατία και πνεύμα κοινοτισμού, οφείλουν να οδηγήσουν το λαό του Ηρακλείου στην κατάκτηση της δημοτικής αρχής, για μια ικανή και χρηστή αυτοδιαχείριση της πόλης από τους ίδιους τους πολίτες της.

• Εμείς οι πολίτες-δημότες της πόλης μας, που λάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία, θεωρούμε ότι η ενεργοποίηση των πολιτών του δήμου , ανεξάρτητα από τις κομματικές τους επιλογές, στα πλαίσια μιας ανοιχτής δημοτικής κίνησης, που θα λειτουργεί με άμεση δημοκρατία και θα λαμβάνει αποφάσεις μέσα από την καθολική ψηφοφορία του συνόλου των δημοτών της πόλης μας, αποτελεί το μόνο δρόμο για μια δυναμική διέξοδο από την αναποτελεσματικότητα και την πολυδιάσπαση που μας χαρακτηρίζει σήμερα. Με αντίσταση στο συντελούμενο σε βάρος μας έγκλημα κι αλληλεγγύη μεταξύ μας μπορούμε να επιδιώξουμε τη συλλογική ανάταση.

Ένα πρώτο βήμα για την έναρξη μιας διαδικασίας, όπως η παραπάνω, ήταν η διαδικασία συγκρότησής μας, σαν αποτέλεσμα μιας ακομμάτιστης, πολυσυλλεκτικής και συνθετικής έκφρασης του κοινωνικού κινήματος του δήμου και όχι σαν συνέπεια της καθιερωμένης τακτικής κομμάτων και φιλοδοξιών διαφόρων προσώπων, που ακολουθείται πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Η λύση της εναπόθεσης των συλλογικών μας υποθέσεων αποκλειστικά στα κόμματα, ή σε μεμονωμένα άτομα που εμφανίζονται ως σωτήρες, πιστεύουμε ότι έχει εξαντλήσει τα όρια της αξιοπιστίας της.

Με την ανεξάρτητη, κομματικά ακηδεμόνευτη, αμεσοδημοκρατική δημοτική μας κίνηση, οι ενεργοί δημότες του Ηρακλείου διεκδικούν για πρώτη φορά το δικαίωμα, να αποφασίζουν και να διοικούν οι ίδιοι, άμεσα, την πόλη τους.

Συμπολίτισσες, συμπολίτες

Ούτε στο παρελθόν έλειψαν, αλλά ούτε και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές θα λείψουν οι υποψήφιοι. Εκείνοι όμως που σίγουρα λείπουν από τις τοπικές κοινωνίες, είναι οι ενεργοί πολίτες που αποκτώντας την απαραίτητη ενημέρωση συμμετέχουν, δημιουργούν και ελέγχουν , αλλά και αντιστέκονται σε όσα γίνονται γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς. Και σε αυτό δεσμεύεται να πρωτοστατήσει η παράταξή μας.

Αρχές και αξίες της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης μας

Οι αξίες, στις οποίες θα πρέπει να στηριχτούμε είναι οι κοινωνικές αξίες των Ελλήνων όπως διαμορφώθηκαν από τον Ελληνικό τρόπο ζωής:

κοινωνική δικαιοσύνη,

αντίσταση στη βία που υφίσταται η κοινωνία,

άμεση και συμμετοχική δημοκρατία με πνεύμα κοινοτισμού,

αλληλεγγύη μας στους λιγότερο ισχυρούς,

σεβασμός στη διαφορετικότητα,

προστασία της ιστορικής κληρονομιάς και των φυσικών πόρων,

υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών,

αναδιαμόρφωση και αξιοποίηση των υπηρεσιών του δήμου

ποιότητα ζωής, ατομική και κοινωνική ευθύνη,ισονομία,εθελοντική προσφορά.

Οι βασικές μας αρχές για την οργάνωση και λειτουργία της κίνησής μας είναι: η συναίνεση, οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες με εναλλαγή και ανακλητότητα, η αποκέντρωση. Ο προτεινόμενος τρόπος για την λειτουργία της δημοτικής μας κίνησης οφείλει να αντανακλά το γενικότερο Όραμα μας για την αυτοδιοίκηση στο Δήμο του Ηρακλείου. Με συνοικιακές, διαμερισματικές συνελεύσεις και με την πανδημοτική συνέλευση των πολιτών ως κυρίαρχα όργανα αποκεντρωμένης άσκησης της Δημοτικής εξουσίας.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε ως κίνηση είναι θετικά και ενθαρρυντικά. Σας καλώ όλους, την προσεχή Κυριακή, να ψηφίσετε με γνώμωνα το Δημόσιο συμφέρον. Να ψηφίσετε χωρίς παρωπίδες και εξαρτήσεις.

Εμείς, από την πλευρά μας, υποσχόμαστε οτι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, και οτι η Δημοτική Παράταξη “Άμεση Δημοκρατία” θα βρίσκεται δίπλα σας, με ανοικτές τις πόρτες τις για όλους, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος."