Μία γυναίκα πνίγηκε στη Σερβία και εκατοντάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών στην περιοχή. Τα νερά έχουν αποκλείσει δρόμους, έχουν διακόψει την κυκλοφορία στο σιδηροδρομικό δίκτυο και έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις.

Στη Σερβία, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης είχαν απομακρυνθεί 500 κάτοικοι από τα σπίτια τους, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Σε ορισμένες περιοχές χρειάστηκε η κινητοποίηση του στρατού ενώ σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου βρίσκονται παρατημένα οχήματα.

Στο Βελιγράδι, οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι σε μόλις 40 ώρες έπεσε βροχή που, για τα δεδομένα της εποχής, θα έπεφτε κανονικά σε δύο μήνες. Η γυναίκα που πνίγηκε έχασε τη ζωή της σε προάστιο της πόλης.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη γειτονική Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μεγάλος αριθμός κατοικιών, καταστημάτων και αγροτικές καλλιέργειες έχουν πλημμυρίσει από την υπερχείλιση των υδάτων των ποταμών Μπόσνα και Μίλιατσκα στην ευρύτερη περιοχή του Σαράγεβο, όπου πλημμύρισαν περισσότερα από 100 σπίτια.

Κρισιμότερη είναι η κατάσταση στα καντόνια, Τούζλα, Σαράγεβο, Ζένιτσα-Ντομπόι. Στην περιοχή της Τούζλας υπερχείλισαν τα νερά της λίμνης Μόντρατς στον ομώνυμο υδροηλεκτρικό σταθμό και κατέκλυσαν χωριά.

Στη διάρκεια της νύχτας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας δέχθηκε εκατοντάδες αιτήματα για εκκένωση περιοχών που έχουν βυθιστεί στο νερό. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τη συνδρομή ελικοπτέρων απομάκρυναν και μετέφεραν σε ασφαλές μέρος 12 κατοίκους από το δήμο Σεκόβιτσα.

Στις πληγείσες περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, πολλοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι και δεν λειτουργούν σχολεία. H στάθμη των υδάτων του ποταμού Μπόσνα στη Ζένιτσα, στον σταθμό μέτρησης, ξεπέρασε τα 500 εκ. και τα όρια επιφυλακής και απειλούνται οικισμοί.

Στην Κροατία, η μετεωρολογική υπηρεσία έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» και προειδοποιεί για δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα, για σφοδρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Ισχυρή καταιγίδα είχε πλήξει το βράδυ την πόλη Σπλιτ, όπου από τους δυνατούς ανέμους ξεριζώθηκαν δένδρα και οδικοί άξονες καλύφθηκαν από κορμούς και κλαδιά.


tovima.gr