Εκρηκτική αύξηση κατά 48% το 2013 σε σχέση με το 2012 σημείωσε ο αριθμός των λαθρομεταναστών που προσπάθησαν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη ο υποδιευθυντής της FRONTEX  Χιλ Αρίας-Φερνάντεθ.

Και η κατάσταση φαίνεται ότι έχει γίνει ακόμα πιο δραματική στις αρχές του 2014 καθώς με βάση τα στοιχεία για τους πρώτους τέσσερις φετινούς μήνες ο αριθμός των παράνομων μεταναστών αυξήθηκε κατά 338% (!) καθώς από τους 12.400 λαθρομετανάστες που συνελήφθησαν το πρώτο τετράμηνο του 2013 φτάσαμε στις 42.000 συλλήψεις το πρώτο τετράμηνο του 2014.

Η πρόβλεψη, μάλιστα, είναι δυσμενέστερη για τους επόμενους μήνες με τον κ. Αρίας-Φερνάντεθ να προβλέπει αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Την μεγαλύτερη πίεση φαίνεται να δέχεται πια η κεντρική Μεσόγειος με την Ιταλία και την Μάλτα να αποτελούν μια από τις βασικές επιλογές των παράνομων μεταναστών. Αντίθετα ο αριθμός των μεταναστών που συνελήφθησαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μειώθηκε κατά 33% αν και σε απόλυτους αριθμούς παραμένει στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας.Όπως επισημαίνει σε άρθρο της η Wall Street Journal αυτό οφείλεται στο κλείσιμο των χερσαίων συνόρων κυρίως λόγω του φράχτη στον Έβρο που οδήγησε, όμως, τους παράνομους μετανάστες στην επιλογή της παραβίασης των θαλασσίων συνόρων.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της FRONTEX οι περισσότεροι λαθρομετανάστες προέρχονται από την Αιθιοπία και τη Συρία και προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης από τη Λιβύη με τους συλληφθέντες να λένε σε στελέχη της FRONTEX πως υπάρχουν χιλιάδες ακόμη άνθρωποι που βρίσκονται στη Λιβύη και ελπίζουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να μπουν παράνομα στην Ευρώπη φέτος είναι ο υψηλότερος που έχει καταγράψει η FRONTEX μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011, όταν χιλιάδες πολίτες χωρών της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής τις εγκατέλειπαν λόγω των ταραχών.

«Αυτό μας δίνει λόγους να πιστεύουμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα εντοπιστούν (να προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα) μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται και να φθάσει πολύ υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ο διάπλους είναι ευκολότερος από ό,τι τώρα», δήλωσε ο Αρίας-Φερνάντεθ.

Και την ίδια ώρα κατά τον κ. Φερνάντεθ ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας για το 2014 είναι μικρότερος από το 2013 ενώ το αίτημα του για την εκταμίευση χρημάτων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έκτακτες καταστάσεις απορρίφθηκε.

protothema.gr