Λίγες μόνο ώρες πριν την ώρα της κάλπης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για τα τριάμιση τελευταία χρόνια θητείας του στο Δήμο, τους συνεργάτες του, τα λάθη και τις παραλείψεις, αλλά και για τα δυνατά σημεία της θητείας του.

Ο Γιάννης Κουράκης αποκαλύπτει τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει την επόμενη πενταετία σε περίπτωση που οι Ηρακλειώτες ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του, και αναλύει τις σκέψεις του για τα πρόσωπα που μπορούν να ανανεώσουν το δυναμικό στη Λότζια.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που σας ώθησαν να διεκδικήσετε για μια ακόμα φορά τη θέση του Δημάρχου Ηρακλείου.

Η διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής είναι μια πράξης ευθύνης απέναντι στους δημότες για την ολοκλήρωση του έργου που είναι σε εξέλιξη και την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος μας.

Με 160 συνεχιζόμενα μικρά ή μεγάλα έργα σε όλες τις περιοχές του Δήμου, με 60 έτοιμες μελέτες για δημοπράτηση, με δομές και δράσεις σε εξέλιξη για την κοινωνική φροντίδα, την καθημερινότητα και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ μιας ΝΕΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

\"\"Παράλληλα βρισκόμαστε σε μια περίοδο που λαμβάνονται στρατηγικής σημασίας αποφάσεις για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του τόπου μας (Αεροδρόμιο Καστελίου, Δικαστικό Μέγαρο κλπ).

Ο Δήμος μας με θέσεις, προτάσεις και με διεκδικήσεις έχει ουσιαστικό ρόλο στην υλοποίησή τους.

Σ’ όλο αυτό το πλαίσιο που εξελίσσεται, με δεδομένο το έργο που έχει επιτελεσθεί στο Δήμο και με διάθεση προσφοράς θέτω στην κρίση των Δημοτών την Υποψηφιότητά μου.

Πως απαντάτε σε όσους δημότες θεωρούν ότι θα έπρεπε κάπου εδώ να ολοκληρωθεί ένας κύκλος προσφοράς σας στα κοινά.

Η διαδρομή μου στα κοινά από το Εργατικό Κέντρο, τη Βουλή, το Υπουργείο και το Δήμο έχει κριθεί από την τοπική κοινωνία που αξιολογεί το έργο μου και στηρίζει ουσιαστικά τις επιλογές μου.

Το πρόγραμμά μας βασίζεται στην σωστή οργάνωση και στο προσωπικό του Δήμου, στην ύπαρξη ώριμων μελετών και στην εξασφάλιση οικονομικών πόρων.

Η υλοποίηση του έργου πολλές φορές συναντά σοβαρά εμπόδια λόγω της γραφειοκρατίας, των δαιδαλωδών διαδικασιών, των πρακτικών προβλημάτων και των δικαστικών διενέξεων. Είναι προβλήματα που πολλές φορές βάζει το ίδιο το κράτος.

Σε πολλές περιπτώσεις μαζί με τους συνεργάτες ΜΠΗΚΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΔΩΣΑΜΕ ΛΥΣΕΙΣ χωρίς υποχωρήσεις και εκπτώσεις.

Πιστεύω ότι παραμένω ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ και έχω την βούληση να συμβάλω στο μεγάλο έργο για να υλοποιηθούν οι νέες μεγάλες αλλαγές στο Δήμο μας.

Η θέση αυτή είναι κοινή για το σύνολο των υποψηφίων του συνδυασμού μας.

Τα αποτελέσματα σήμερα είναι παντού μετρίσιμα.

Το Ηράκλειο έχει αλλάξει.

Λέγεται ότι στις θέσεις ευθύνης στη Λότζια, ακόμα και τα νεα ηλικιακά πρόσωπα που έχετε εμπιστευθεί είναι πρόσωπα που έχουν προσφέρει για αρκετά χρόνια σε διαφορετικές θέσεις κάτι που συνεπάγεται κόπωση και φυσιολογική φθορά. Τι απαντάτε σε αυτό;

Είμαι της αρχής ότι όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και το έργο μας είναι η απάντηση ότι η θητεία της απερχόμενης Διοίκησης είναι ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ.

Ως Δήμαρχος έχω καθιερώσει σε πάγια βάση διαδικασίες προγραμματισμού και αξιολόγησης τόσο του έργου όσο και των στελεχών.

Αυτή η διαδικασία μου δίνει την δυνατότητα βελτιωτικών αλλαγών και αξιοποίησης σε θέση ευθύνης, μεγάλου αριθμού δημοτικών συμβούλων με βάση τις ικανότητες, την προσφορά και το αποτέλεσμα.

Στην πράξη λοιπόν λειτουργεί ένα σύστημα συνεχούς αξιολόγησης και ανάδειξης στελεχών.

Είμαστε ΑΝΟΙΧΤΟΙ σε ιδέες και πρόσωπα και προτάσεις στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων μέσα από συλλογικές διαδικασίες

\"\"

Κάνοντας την αυτοκριτική σας πείτε μας αν θεωρείτε ότι υπάρχουν περιοχές που παρουσιάζουν ελλείψεις και υστέρηση σε εργα υποδομών και οτιδήποτε άλλο αφορά το δημοτικό έργο , όπως λχ η καθαριότητα.
Πως θα ανατρέψετε την εικόνα αυτή σε ενδεχόμενη νέα θητεία σας.

Είναι γνωστό ότι στο Νέο Καλλικρατικό Δήμο ενσωματώθηκαν πολλές νέες περιοχές τόσο Αστικές όσο και Αγροτικές.

Αντιμετωπίστηκαν πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Ελλείψεις βασικών υποδομών, ληξιπρόθεσμα χρέη, διοικητικές και λειτουργικές αρρυθμίες.

Το μέγεθος και η έκταση του Δήμου δημιούργησαν νέα δεδομένα και ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά στην ενιαία αντιμετώπιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και των αναγκών της καθημερινότητας.

Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν πολλά συνεχιζόμενα έργα για αυτές τις περιοχές, έτοιμες μελέτες και δράσεις προς υλοποίηση.

Στηρίζουμε τις αγροτικές περιοχές με φράγματα, βιολογικούς, κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους.

Εξαγγείλαμε την μείωση της τιμής του αρδευτικού νερού 50%.

Σε δύο σημαντικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Στο νερό με το Φράγμα Αποσελέμη και παράλληλα με την αφαλάτωση θα εξασφαλίσουν ΣΥΝΤΟΜΑ 24 ωρη παροχή.
Συνεχόμενη ροή στο δίκτυο 7 μέρες την εβδομάδα 24 ώρες το 24ωρο.

Για τα σκουπίδια, η ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων αποτελεί ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ χώρου υποδοχής, επεξεργασίας και αξιοποίησης στερεών και υγρών αποβλήτων.

Το έργο αυτό σε συνδυασμό με την ανανέωση και εκσυγχρονισμό των μέσων και του εξοπλισμού συλλογής σκουπιδιών, θα βελτιώσει ουσιαστικά την καθαριότητα με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

\"\"

Απαντήστε μας ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει ο ίδιος στον εαυτό σας για την επόμενη 5ετία.

Η προτεραιότητα για την επόμενη 5ετία έχει να κάνει με την υλοποίηση καταρχήν των 60 μελετών που ήδη έχουμε εκπονήσει και παράλληλα με δράσεις που έχουν άξονα την καθημερινότητα του πολίτη, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνική φροντίδα και αλληλεγγύη, τον αγροτικό τομέα και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Επιδιώκουμε μια πολυδύναμη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου που θα συνδέει την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Το Ηράκλειο έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πλούσια ιστορία, λαμπρά μνημεία, δραστήριους και δημιουργικούς ανθρώπους.

Με συνεργασία και συνέργειες με όλους τους φορείς διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την υποστήριξη της επιχειρηματικότητα και τη τοπική ανάπτυξη.

Το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι η καλύτερη εγγύηση ότι το νέο μας πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο ακέραιο.

Υπάρχουν 15 θέσεις ευθύνης στο Δήμο Ηρακλείου.Θα δούμε νέα πρόσωπα να πλαισιώνουν τις θέσεις αυτές και ποια θα κριτήρια στελέχωσης τους .

Ως Δήμαρχος, εφ’ όσον εκλεγώ, θα αντιμετωπίσω με αντικειμενικότητα και με διαδικασίες τον ορισμό των προσώπων που θα πλαισιώσουν τις θέσεις ευθύνης.

Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή, πάντα έδινα ευκαιρίες στους νέους, πιστεύω στη δύναμη της ανανέωσης και θεωρώ ότι η σύνθεση της εμπειρίας και της ικανότητας με την διάθεση για προσφορά των νέων δημοτικών συμβούλων, αποτελεί δοκιμασμένη και σίγουρη λύση.

ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ όπως έλεγε και ο αρχαίος συγγραφέας και φιλόσοφος ΣΟΦΟΚΛΗΣ.

\"\"Στους πολίτες που καταγράφουν μια δυσπιστία προς τη σημερινή δημοτική αρχή και ασκούν μια εποικοδομητική και καλόπιστη ή και κακόπιστη κριτική ενίοτε , τι επιχειρήματα έχετε να αντιτάξετε.

Σε μια πόλη που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, σε μια κοινωνία που εξελίσσεται, σε μια περίοδο θεσμικών και οικονομικών ανατροπών, κάθε κριτική, κάθε πρόταση, κάθε ιδέα είναι καλοδεχούμενες και μπορούν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμά μας.

Σε όσους ασκούν κριτική και αγωνιούν για το Δήμο, απαντώ ότι υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός που υλοποιείται στο ακέραιο, χωρίς καθυστερήσεις σε όλους τους τομείς.

Ως Δήμαρχος είμαι ΑΝΟΙΧΤΟΣ στους δημότες, δέχομαι την κριτική και υιοθετώ ιδέες και προτάσεις.

Είμαστε ΑΝΟΙΧΤΟΙ για να βελτιώσουμε περισσότερο ένα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ και μια ΟΡΓΑΝΩΣΗ που έχουν αποδείξει ότι ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των δημοτών.

Κύριε Κουράκη, λέτε ότι την επόμενη 5ετία θα υλοποιηθεί ένα μεγαλεπήβολο έργο που θα δώσει ακόμα περισσότερη πνοή αλλαγής στην πόλη και στους δημότες.
Τι περιλαμβάνει συνοπτικά αυτός ο σχεδιασμός.

Μια απλή σύγκριση του ΧΘΕΣ και του ΣΗΜΕΡΑ στο Ηράκλειο αποκαλύπτει το έργο που έχει γίνει και επιβεβαιώνει τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ που έχουν πραγματοποιηθεί.

Το πρόγραμμά μας για την νέα θητεία περιλαμβάνει ένα Μεγάλο Αριθμό Έργων και Δράσεων που καλύπτουν ολοκληρωμένα ένα σχεδιασμό με μακρόπνοη προοπτική.

Ενδεικτικά λόγω του μεγάλου αριθμού αναφέρω τις παρακάτω παρεμβάσεις:

• Δημιουργία ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ και ναυταθλητικών εγκαταστάσεων
• Ολοκλήρωση και λειτουργία των 2 βασικών πυλώνων ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ και του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
• Την ανάπλαση της ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ και των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
• Την ολοκλήρωση των εργασιών ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ των ΕΝΕΤΙΚΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
• Την δημιουργία ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ- ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ σε έκταση 60 στρεμμάτων
• Την πεζοδρόμηση και ανάπλαση της Δικαιοσύνης, Ίδης, Καλοκαιρινού και 1821 σε συνδυασμό με την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας
• Την ολοκλήρωση του Φράγματος Αποσελέμη για την παροχή σε 24ωρη βάση νερού με παράλληλη λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης
• Την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού
• Την υλοποίηση του προγράμματος ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ σε όλο το ΔΗΜΟ
• Την ολοκλήρωση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στον ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ
• Την επέκταση του προγράμματος ΠΡΑΣΙΝΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
• Την ομοιογένεια των μελετών για την δημιουργία φραγμάτων σε όλη την Περιφέρεια
• Την δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων με την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης
• Την ενίσχυση των δομών και των δράσεων ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

\"\"

Είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ότι υπάρχει η ΟΡΓΑΝΩΣΗ για την υλοποίηση του προγράμματος στο υψηλού επιπέδου προσωπικό του Δήμου και έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι.

Πάνω από όλα το ΕΡΓΟ μας είναι ΑΠΟΔΕΙΞΗ ότι οι ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ και οι ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ μας υλοποιούνται στο ακέραιο.

Ποια είναι τα μυνήματα που σας έρχονται λίγες ώρες πρίν από την κάλπη από το εκλογικό σώμα.

Πιστεύω ότι για μια ακόμα φορά στο Ηράκλειο θα νικήσει η τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση και στο ένστικτο των πολιτών που αξιολογούν το έργο, το πρόγραμμα και τη δυνατότητα υλοποίησής τους, που αντιλαμβάνονται και αντιστρατεύονται τόσο λογικές υποκατάστασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και τις στρατηγικές αντισυσπείρωσης σε ανομοιογενή σχήματα χωρίς κοινές αφετηρίες και θεσμούς.

Είμαι βέβαιος ότι οι δημότες θα μας δώσουν ισχυρή πλειοψηφία για να υλοποιήσουμε το έργο μας.

Κώστας Συλιγάρδος
Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook