Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ, για τη δικαίωση του αγώνα τους κόντρα στο αντιδημοκρατικό «μαύρο» που επέβαλε η κυβέρνηση στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, που έκρινε άκυρη την απόλυση των 20 εργαζομένων της ΕΡΤ Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του προέδρου του Δικαστηρίου κ Ελευθερίου Σισκάκη ο τρόπος που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ είναι άκυρος γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που αφορά στις ομαδικές απολύσεις. Δηλαδή δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της έγκαιρης ενημέρωσης των εργαζομένων πριν την απόλυση, δεν έγινε διαβούλευση για το ζήτημα και γενικά δεν εφαρμόστηκε ό,τι άλλο προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση.

Ο δικαστής αποφαίνεται ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου και ότι η σχέση εργασίας των ανθρώπων της ΕΡΤ ήταν ιδιωτικού δικαίου ενώ δέχεται τις πρόσθετες παρεμβάσεις που έκαναν τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων -ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΠΗΝ και δικηγορικός σύλλογος Ηρακλείου.

Παράλληλα, επιδικάζει αποδοχές υπερημερίας άμεσα εκτελεστέες δηλαδή από την επίδοση της απόφασης στο ελληνικό δημόσιο το τελευταίο θα πρέπει να καταβάλει τα ποσά και αν δεν γίνει αυτό οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.

Η ΠΟΕΣΥ χαιρετίζει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στο Ertopen, ΕΡΤ3 και των ραδιοφωνικών περιφερειακών σταθμών που κρατούν από τις 11 Ιουνίου 2013 ζωντανή την πραγματική ελεύθερη δημόσια ραδιοτηλεόραση με 24ωρα δεοντολογικά ποιοτικά ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.

Ιδιαίτερα καθοριστική στη «μάχη της Κρήτης» ταυτόχρονα με τον αγώνα της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΣΠΕΡΤ, ήταν η συμβολή της ΕΣΗΕΠΗΝ, τόσο στις δικαστικές αίθουσες όσο και στο πλευρό των εργαζομένων της δημόσιας ραδιοφωνίας της Περιφέρειας. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση, με την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook