Ευθύνες στην ΕΕ για την επιδείνωση της ουκρανικής κρίσης επέρριψε την Παρασκευή ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένας τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο 95χρονος σοσιαλδημοκράτης είπε πως ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση όπως τον Αύγουστο του 1914, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
«Η κατάσταση μου φαίνεται όλο και πιο συγκρίσιμη. Η Ευρώπη, οι Αμερικανοί και επίσης οι Ρώσοι συμπεριφέρονται όπως περιγράφει ο συγγραφέας Κρίστοφερ Κλαρκ στο βιβλίο του \”Οι υπνοβάτες\”», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στον ρόλο των Βρυξελλών στην κρίση της Ουκρανίας, ο Σμιτ είπε ότι οι υπάλληλοι και οι γραφειοκράτες δεν καταλαβαίνουν τηνεξωτερική πολιτική και «θέτουν την Ουκρανία ενώπιον της δήθεν επιλογής να αποφασίσει ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση».
Σύμφωνα με τον Χέλμουτ Σμιτ αυτό που πρέπει για να αντισταθμισθεί η εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ένα «πραξικόπημα» το οποίο -όπως τόνισε- θα έδινε περισσότερα προνόμια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook