Το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο που κινείται στους δρόμους της Σόφιας με τη «βοήθεια» υπερπυκνωτών κυκλοφόρησε,χθες, στη βουλγαρική πρωτεύουσα, ξεκινώντας -δοκιμαστικά σε πρώτη φάση- τα τακτικά του δρομολόγια.

Οι υπερπυκνωτές δίνουν τη δυνατότητα στο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο, που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τα «συμβατικά» τρόλεϊ, να καλύπτει «εφάπαξ» διαδρομή είκοσι χιλιομέτρων και έπειτα από φόρτιση μερικών λεπτών να αναχωρεί για την επόμενη.

«Δίχως αμφισβήτηση, αυτή η νέα γενιά ηλεκτροκίνητων λεωφορείων θα είναι οι δημόσιες μεταφορές του μέλλοντος. Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο στους δρόμους της Ευρώπης, που είναι σε θέση να καλύψει όλη τη διαδρομή του με μια μοναδική φόρτιση. Αλλά είμαι πεπεισμένος, ότι δεν θα είναι το τελευταίο» δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας που έφερε στην Ευρώπη το προϊόν της συνεργασίας της με δύο μεγάλες εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Κίνας.

Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του ηλεκτροκίνητου λεωφορείου, περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η οικονομική του συντήρηση, καθώς και ότι δεν ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια, τόνισε.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Σόφιας Γιορντάνκα Φαντάκοβα αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Υπενθύμισε δε, ότι για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου των δημόσιων μεταφορών της Σόφιας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτροκίνητων Ι.Χ. προβλέπονται πόροι διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ.

Εκπρόσωποι των Διπλωματικών Αρχών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρέσβης στη Σόφια Δημοσθένης Στωίδης και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν τη σχετική ενημερωτική εκδήλωση στην πλατεία του καθεδρικού ναού «Άγιος Αλέξανδρος Νέφσκι».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook